Nové iPhony jsou tady, tak se pojďme podívat, na co se můžeme těšit

Jak se očekávalo, Apple teď nabízí několik nových produktů, a to ještě zdaleka není pro letošek vše! 13. října byla představena nová generace modelů iPhonů, která opět zanechala své konkurenty daleko za sebou.

Slavnostní uvedení nových produktů Apple pod názvem „Hi, Speed“ bylo zahájeno v České republice 13. října v 19.00. Celá událost se nesla v duchu letošního roku, tedy bez diváků a pouze online, což nám ale vůbec nevadilo. Moderátoři se ohlásili z perfektně připravené scény Steve Jobs Theater, a dokonce i ze střechy budovy společnosti Apple, kde zaměstnanci představili nejnovější výrobky. Po přečtení tohoto shrnutí se budete moci podívat na videozáznam, což opravdu doporučujeme!

HomePod mini

Společnost Apple příhodně odstartovala produktem, jehož existence je v dnešní době více než odůvodněná. Začít domácností (a chytrou domácností) se ukázalo jako správná volba, protože v roce 2020 jsme doma strávili více času prací, učením i zábavou, než kdykoliv předtím. Abychom vytěžili z našich domovů i této situace co nejvíce, společnost Apple se rozhodla přidat k řadě HomePod i menší verzi. Nový chytrý reproduktor je menší verzí HomePodu pod názvem HomePod Mini a má i Siri. V České republice prozatím bohužel ještě není k dispozici.

Nejenže se jedná o inteligentního pomocníka, který zanechává menší ekologickou stopu, ale Apple u něj také slibuje ohromující prostorový zvuk a nové funkce. HomePod mini má pod kůží čip S5, který byl poprvé představen v páté sérii Apple Watch. Pokud připustíme pravdivost těchto prohlášení, budeme si moci užít zvuku, který by od této velikosti nikdo nečekal. Prozatím jej však na českém trhu neseženeme, což je škoda, protože bychom rádi tuto malou věcičku porovnali s Bose SoundLink Mini II. Nový chytrý reproduktor má Apple čip U1, který umí detekovat přesnou polohu iPhonu, což má důležitou roli pro interaktivní ovládání hudby.

Siri

S příchodem HomePod mini, získává Siri nové schopnosti. Časem bude umět rozpoznávat hlasy členů domácnosti a podle toho bude schopna jednotlivým osobám přizpůsobovat nezbytné informace a připomínat jim každodenní úkoly. Siri má také nový nástroj zvaný Intercom, což je v podstatě domácí verze vysílačky z Apple Watch. S Intercomem můžeme využívat HomePody rozmístěné po domově ke komunikaci mezi členy domácnosti, nebo jej využít k nasměrování dětí, když se ztratí v supermarketu. A teď vážně, HomePod mini je úžasný produkt za skvělou cenu a nás moc mrzí, že jej Apple v Česku pořád nemá v nabídce.

Nová éra pro iPhone

Toto jsou slova Tima Cooka po jeho příchodu na pódium, když představoval nové iPhony. Novou érou měl zejména na mysli implementaci 5G u iPhonů, která je pokročilejší, rychlejší a bezpečnější. Tato nová síťová technologie bude samozřejmě využita v celé letošní řadě. A když už mluvíme o celé řadě: nejen, že Apple vylepšuje kvalitu loňských iPhonů 11, ale přidává rovněž 4 zcela nové modely.

iPhone 12

Celá letošní řada řada prošla změnou vzhledu, přičemž se Apple vrací k hranatějším tvarům jako u iPhonu 4 a 5. Z hlediska materiálů se Apple drží toho, co se osvědčilo, tedy hliníkových okrajů a skleněné zadní strany. Přední strana je z nového materiálu zvaného keramický štít, o kterém Apple tvrdí, že je 4krát odolnější při pádu než starší skleněné displeje od firmy Corning. Následník iPhonu 11, iPhone 12 si můžeme pořídit v dneska už tradičních barvách černé, bílé a červené (PRODUCT)RED, plus v zelené a modré barvě. Nový iPhone 12 je o 11 % tenčí, o 15 % menší a o 16 % lehčí než jeho předchůdce, což je parádní výsledek, když uvážíme, že velikost displeje se nezměnila. Kompaktnější vzhled naštěstí nebude mít vliv na výkon, což dokazují čísla, kterými se nový model pyšní – o tom však později.

Úhlopříčná velikost displeje zůstává na 6,1 palcích, ale vše ostatní je nové. Displej iPhonu 12 Super Retina XDR je postaven na technologii OLED, známé z modelů Pro a má dvojnásobnou hustotu pixelů (460ppi) než jeho předchůdce. Díky mimořádnému kontrastnímu poměru 2 000 000:1, jednotce svítivosti 1200 nitů (kandel) a podpoře HDR10, zvládá nový displej široký dynamický rozsah.

A14 Bionic

Jak se očekávalo, nové modely mají bionické čipy A14 postavené na novém procesu výroby 5nm, které byly nedávno představeny u iPadu Air 4. Čip má šesti-jádrový procesor a čtyř-jádrovou grafickou jednotku, čímž je dosaženo 50% zvýšení výkonu oproti předchozí generaci. Z hlediska strojového učení je 16jádrová technologie Neural Engine schopna provádět ohromujících 11 trilionů operací za sekundu. Když si uvědomíme, že už předchozí generace byla srovnatelná s osobními počítači, jde o opravdu impozantní čísla.

Skvělá výkonnost produktů Apple nejsou jen čísla, protože čipy iPhonů jsou známé i výbornou funkční propojeností. Jen v několika posledních letech přispěly mnoha různými způsoby k výkonnosti některých softwarových nástrojů. Jedním z nich je například focení, u kterého opět přibyly nové funkce.

Standardní iPhone 12 má, stejně jako jeho předchůdce, dvojitý 12MP kamerový systém s ultra-širokoúhlým a širokoúhlým fotoaparátem se clonou ƒ/1,6, přičemž posledně jmenovaný má sedmidílný objektiv, který dosahuje lepší výsledky při slabém osvětlení. Díky silnějšímu čipu a čipu Neural Engine se zlepšilo i zpracování fotek, což umožňuje zrychlené focení v nočním režimu a dokonce i focení přední kamerou v nočním režimu.

MagSafe

Apple je známé svou náklonností k doplňkům, takže není překvapením, když využije každou příležitost k přidání novinek do svého sortimentu. Tentokrát nám naděluje celou sestavu příslušenství pod známým názvem: MagSafe. Společnou základnou nových iPhonů je soustava magnetů okolo nabíjecí cívky. Tento prsten umožňuje dokonalé zapojení kompatibilních nabíječek, což maximálně usnadňuje bezdrátové nabíjení. Magnet je rovněž kompatibilní i s originálními pouzdry Apple, peněženkami, které k nim mohou být připnuty, a funguje i s nabíječkami třetích stran v automobilech.

Když už jsme u doplňků: od debutu nových Apple watch bychom mohli očekávat, že balení iPhonu bude ještě skromnější a ani tady společnost Apple nezklamala. Aby bylo chráněno životní prostředí a produkovalo se méně elektronického odpadu, nebudou už v balení sluchátka ani napájecí adaptér. Zůstane tedy jen samotné zařízení a USB-C/Lightning kabel. Toto se bude týkat všech momentálně prodávaných výrobků, včetně iPhone 11, iPhone XR a iPhone SE.

iPhone 12 mini

Jak jsme zmínili u představování 4 nových modelů iPhonu a v případě HomePodu, máme v nabídce i menší verze. Někteří zákazníci dlouho čekají na menší iPhone s výkonem na úrovni svých větších sourozenců. Něco takového jsme neviděli od doby prvního iPhonu SE, až dneska. iPhone 12 mini má 5,4palcový displej a je přesně tím, co napovídá jeho jméno: kromě velikosti je úplně stejný jako jeho větší sourozenec. Tento nový model je velikostně mezi iPhonem 5 a iPhonem 8 – případně můžeme říct, že je mezi dvěma generacemi SE. Displej přes celou velikost zařízení jsme tu však ještě neměli, a proto jsme na tento model nejvíce zvědaví.

A teď nejtěžší kalibr

Vedle snahy rozšířit základnu uživatelů a produktovou nabídku zkouší Apple každoročně oslovit i profesionály. Toto je důvodem existence iMac Pro, MacBook Pro a dokonce i Mac Pro. Pokud však jde o iPhone, „Pro“ spíše signalizuje, že tato zařízení mají (zatím) ve srovnání s těmi standardními něco navíc. Příkladem z dřívějška je technologie displeje OLED, která si letos našla cestu ke standardnímu modelu iPhone 12.

Otázkou zůstává, co dělá verzi Pro skutečně pro, a proč stojí za to zvolit si tento model. Co je dané, jsou špičkové materiály. Je z nerezové oceli a s matným sklem zezadu. Z hlediska odolnosti mají modely Pro keramický štít zepředu a zatím nejvyšší odolnost proti vodě. Podle technické specifikace odolává v 6 metrů hluboké vodě po dobu 30 minut – dejte však na naši radu a zatím jej nenoste u sebe při plavání nebo potápění.

Kromě běžné stříbrné, grafitové a zlaté, jsou nyní modely Pro i v pacifické modři. Jsou ve dvou velikostech s displejem 6,1 palců a 6,7 palců. Navzdory tenčím okrajům kolem displeje a novému designu, jsou trochu větší než jejich předchůdci.

Pro kamera

Silnou stránkou letošní řady Pro jsou nepochybně možnosti fotoaparátu a kamery. Modely Pro a Pro Max mají 3 oddělené kamery a kromě širokoúhlého, ultra-širokoúhlého fotoaparátu a kamery s teleobjektivem mají i LiDAR Scanner, který jsme viděli u iPadu Pro. Senzor hloubky umožňuje rychlé a přesné zaostření i v horších světelných podmínkách – což je nutnost pro stále se zlepšující noční mód. LiDAR Scanner se také uplatní u portrétů, kde kameře poskytne přesnější prostorovou polohu objektů.

Kamery iPhonu 12 Pro Max překonávají dokonce ostatní modely Pro. Širokoúhlý snímač je o 47 % větší a má větší pixely, což významně zvyšuje množství světla při záznamu kamery. Má rovněž nový stabilizátor obrazu, který stabilizuje snímač namísto čočky a umožňuje tak ostré snímky i v případě, že držíte iPhone v nestabilní poloze. Pokud ani to není dost, tak ohnisková vzdálenost byla zvýšena z 52mm na 65mm, čímž se rozsah zoomu zvýšil ze 4x na 5x.

Softwarová magie

Moderní fotografie není jen o hardwaru a parta z Apple o tom dobře ví. Proto si k iPhonům v posledních letech našly cestu nástroje následného zpracování a strojové učení. Funguje to výborně, ale k jejich využití jsme museli použít snímky pořízené prostřednictvím aplikace kamery Apple, které vždy něco chybělo. Až doteď. S novým formátem Apple ProRAW mohou fotografové spoléhat na aplikaci kamery, protože brzy budou moci pořizovat fotografie ve formátu RAW.

Zdá se, že Apple se nesnaží oslovit jen fotografy, ale také filmaře. IPhone 12 Pro může nyní pořizovat 10bitová videa na rozdíl od dřívějších 8bitových formátů, což umožňuje nahrávat HDR videa, která působí díky 700 milionům barev mnohem reálněji. A co je ještě lepší: nahrává i v Dolby Vision formátu, který se používá v profesionální kinematografii.

Ceny a datum zahájení prodeje

Nové produkty budou představeny ve dvou fázích. Nejprve přijdou na řadu 6,1palcové modely iPhonů 12 a iPhonů 12 Pro. Před-objednávky budou zahájeny 16. října a první z nich budou vyřízeny a odeslány o týden později, 23. října.

V druhé fázi to bude začátek a konec řady, tedy iPhone 12 mini a iPhone 12 Pro Max. Objednávky těchto zařízení začnou 6. listopadu.

Všechny tyto výrobky, jejich ceny a specifikace můžete už nyní najít na našich stránkách!