Několik tipů od National Geographic, které vám pomohou lépe fotit

Během své 130leté historie přinesl časopis National Geographic světu četné legendární fotografie. Proto není divu, že ​​redaktoři cítí za ušlechtilý žánr fotografie určitou odpovědnost. Na webových stránkách magazínu pravidelně zveřejňují tipy a tentokrát tu máme skvěle vyladěnou sbírku.

Americký fotograf Cotton Coulson pracoval pro časopisy National Geographic a National Geographic Traveler řadu let a vytvořil pro ně víc než 40 fotopříběhů. Zemřel v roce 2015 během expedice v Norsku – upadl do bezvědomí během potápění v ledově studené vodě. I když se jeho kolegům podařilo převézt ho do nemocnice, zemřel o několik dní později ve věku 63 let. Několik let před svou smrtí ale sesbíral dobré rady pro ty, kteří fotí iPhonem.

Bylo by skvělé říci, že Coulsonovy tipy jsou dnes již samozřejmostí, ale pravda je, že pro spoustu laických uživatelů jsou stále užitečné, navzdory tomu, že fotografování mobilními telefony během posledních let ušlo kus cesty.

Využijte svůj iPhone, když jej máte pořád u sebe!

Jak praví známé přísloví: nejlepší fotoaparát je ten, co si vždy přinesete. I když jsou objektivy fotoaparátů mobilních telefonů poněkud omezené, pravděpodobně budete se svým iPhonem v kapse chodit všude, zatímco u profesionálního vybavení to tak nebývá. Díky tomu, že je iPhone neustále po ruce, budete moci zachytit prchavé, intimní okamžiky, které jsou podle Coulsona prostě úžasné.

Foťte dvěma rukama pro lepší stabilitu

Nezáleží na tom, zda fotografujete ve vertikálním nebo horizontálním režimu, doporučuje se používat obě ruce. I když tato dodatečná stabilita nemůže nahradit stojan fotoaparátu, stejně můžete pořizovat dobré fotografie jenom pomocí rukou, a to i za špatných světelných podmínek (např. fotky pořízené v interiéru nebo večer).

Kouzlo jednoduchosti

Podle Coulsona byste měli při fotografování zvolit snadno srozumitelné tvary a ujistit se, že zachycené momenty přispívají k náladě, kterou byste chtěli svými fotografiemi vyjádřit. Opakované tvary dávají fotografii rytmus, který je lidskému oku příjemný. Také byste měli pamatovat na to, že fotografie pořízené mobilním telefonem zřídka opouští obrazovku zařízení, takže vzhledem k relativně malé velikosti jsou nejjednodušší a sofistikované kompozice nejúčinnější.

Světlo je klíčem

Kvalita fotografie pořízené iPhonem je nejvíc ovlivněna světelnými podmínkami. Nicméně software kamer telefonů se v průběhu let hodně vyvinul, takže dnes můžete zachytit dokonce i okamžiky, u kterých jste si to dříve neuměli ani představit. Bylo by ale zbytečné čekat zázraky, takže mějte neustále na paměti Coulsonovu radu: abyste dosáhli maximálního efektu, měli byste se při focení portrétů vyvarovat příliš slunečného pozadí, které by mohlo vést k propáleným snímkům a špatně dopadajícím stínům. Pokud chcete z malých senzorů mobilních telefonů vytěžit co nejvíc, měli byste fotografovat venku, když je počasí ponuré, temné a mlhavé. I když se tato rada může zdát zcela samozřejmá, když se podíváme na to množství příliš tmavých nebo přepálených selfies na internetu, vidíme, že tento tip není marný.

Staňte se lovci odrazů!

Mezi Coulsonovy nejoblíbenější motivy patří odrazy. Při fotografování kaluží, oken nebo lesklých předmětů – všechny mají reflexní povrchy – můžeme snadno dosáhnout uměleckého efektu za předpokladu, že zvolíme správnou kompozici a víme přesně, co pomocí ní chceme zdůraznit.

Ukažte rozměry pomocí lidí nebo objektů!

Je to jednoduchý tip, ale vytvoření reálného měřítka pro snímaný předmět je dokonalou metodou, když fotíte člověka nebo charakteristický rozpoznatelný objekt. Abyste dosáhli dynamičtějšího efektu, můžete si pohrát se světly, například s vytvářením siluety.

Čisté čočky

Touto radou fotograf National Geographic nabádá uživatele, aby drželi svůj iPhone v suchu. Pro dnešní vodotěsné modely je tento tip poněkud zastaralý, objektiv telefonu byste ale měli každopádně udržovat čistý. Z kvant amatérských fotografií na internetu je vidět, že mnozí na tento malý detail zapomínají a pořizují fotografie s objektivy plnými otisků prstů. Tuto radu byste měli dodržovat, i když nemáte umělecké ambice, ale kupříkladu chcete jenom něco prodat.

Hledejte vzrušující perspektivy

Coulson neustále zdůrazňuje, že je potřeba hledat zajímavé perspektivy. Nezáleží na tom, zda fotíte z výšky, zespodu nebo ze stran – důležité je, abyste vždy hledali nové perspektivy.

Měkké osvětlení = dokonalý portrét

Zde fotograf upozorňuje na jednu z hlavních výhod iPhonu – že subjekty se necítí trapně, když pózují. Chcete-li vytvořit nejlepší portréty, měli byste použít určité osvětlení. Například paprsek světla procházející oknem (takzvané rembrandtovské osvětlení – podle charakteristických maleb legendárního holandského malíře) zcela postačí pro přirozený efekt. Coulson také poukazuje na to, že byste portréty měli fotit pomalu, s portrétovanou osobou si povídat a udělat několik záběrů, abyste zachytili ten nejkrásnější výraz.

Nebojte se abstraktních kompozic, hledejte vtipné prvky!

Když se touláte ulicemi, nikdy nevíte, kdy narazíte na vtipné nebo abstraktní motivy, ať už je to graffiti, nebo neobvyklá dekorace. Nikdy neváhejte zachytit je, protože pro efektní fotografie nepotřebujete jenom dramatické atributy.

Na webových stránkách National Geographic si můžete prohlédnout všechny fotografie, kterými Cotton Coulson ilustroval své tipy. Nezapomeňte ale, že jelikož byly pořízeny pomocí starších modelů iPhonu, ne všechny jsou velkolepé. Fotky ale dosvědčují užitečnost fotografových rad, protože bez ohledu na technické vybavení nejdůležitější je vždy tvořivost.

Zdroj: National Geographic