Několik tipů, jak zrychlíš MacBook během pár minut

Stíháš si uvařit kafe, než se tvůj MacBook nastartuje? Tady je něco špatně – i když tvůj stroj pamatuje několik let, můžeš ho zrychlit pomocí několika jednoduchých kroků. Přečti si naše tipy, jak na to.

1) MacBook pravidelně restartuj

Určitě to znáš – občas Mac v rychlosti zaklapneš místo kliknutí na tlačítko Vypnout. Má to sice své benefity (například se rychle vrátíš do rozdělaného úkolu), přesto doporučujeme Mac jednou za čas restartovat. Když to neuděláš, paměť RAM se rychle vyčerpá a všechny procesy budou pomalejší.

2) Udělej si pořádek v souborech

Vykašli se na zaplácanou plochu posledními fotkami z dovolené, starými pracovními dokumenty nebo aplikacemi, které už ani nevíš, že máš. Pusť se do třídění a vymaž nepotřebné soubory. Obzvlášť v případě, kdy ti v úložišti zbývá méně než 10 % volného místa.

3) Ukonči nepoužívané programy

Ukonči všechny nepoužívané programy, které běží na pozadí. Pokud Mac nebyl delší dobu vypnutý, může program, který zrovna nepotřebuješ, zbytečně zabírat paměť a CPU. V Docku ve spodní části obrazovky zjistíš, jaké appky zrovna běží. Spuštěné programy pod sebou mají tečku. Klikni na aplikaci pravým tlačítkem a v nabídce vyber možnost Ukončit.

4) Ujisti se, že používáš aktuální macOS

Systém aktualizuj i v případě, že se pomocí předchozích tipů tvůj Mac zrychlil. Otevři Předvolby systému (dostaneš se k nim v Docu nebo kliknutím na ikonu Apple v levém horním rohu obrazovky), klikni na Aktualizace softwaru a počkej, než Mac zkontroluje aktualizace. Pokud ti nabízí novou, ihned ji nainstaluj. Počítej s tím, že instalace pár minut zabere a chvilku nemůžeš s notebookem pracovat.

5) Zastav otevírání programů při spuštění

Při startu Macu ti možná automaticky nabíhají programy, které nepotřebuješ a tvůj stroj dostává pořádně zabrat. Nastav si, které aplikace může tvůj Mac spustit, když ho nastartuješ. Jdi do Předvolby systému, klikni na Uživatelé a skupiny a vlevo zvol svůj profil. Nahoře vyber záložku Přihlášení a pomocí tlačítek + a − odeber (či přidej) aplikace spouštěné automaticky po zapnutí Macu.

Vyber si MacBook, který sedne tvým potřebám

Pokud zrovna stojíš před výběrem nového MacBooku, zvaž, k čemu ho nejčastěji využiješ – i tím se vyhneš jeho předčasnému zpomalování. MacBook Air, finančně nejdostupnější varianta, tě potěší skvělým poměrem cena/výkon. Sedne méně náročným uživatelům, kteří běžně odepisují na e-maily, brouzdají po internetu, sledují filmy a videa a sem tam upravují fotky nebo tvoří jednoduchou grafiku.

Naopak MacBook Pro ti připraví plynulý zážitek i při těch nejnáročnějších operacích. Mimo klasickou kancelářskou práci zvládne hraní her, náročnou práci v grafických programech či editaci fotek a videí.