Nejzajímavější novinky v macOS Sonoma a jak na ně #2

Dnes se podíváme na další dvě užitečné novinky, díky kterým je používání Macu zase o něco jednodušší.

Nastavení systému přímo pomocí Spotlight

Spotlight ti pomůže na Macu rychle najít aplikace, dokumenty, e-maily a spoustu dalších věcí. Můžeš k tomu využít i návrhy od Siri, které ti nabídnou nejčerstvější zprávy, výsledky ze sportu, aktuální ceny akcií, počasí a hromadu jiných informací. A když budeš potřebovat, Spotlight ti pomůže i s různými výpočty nebo převody jednotek.

Nejnovější macOS Sonoma umožňuje přepínat systémová nastavení, jako je Bluetooth, Wi-Fi, tmavý režim, režimy soustředění a další, přímo ve vyhledávání Spotlight (cmd + mezerník). K těmto nastavením máš přístup v Ovládacím centru a v aplikaci Nastavení systému, ale pro některé uživatele může být hledání přes Spotlight o něco rychlejší a pohodlnější.



iCloud hesla i pro Chrome

Od teď můžeš používat iCloud správce hesel i v Google Chrome pro Mac, Microsoft Edge a dalších prohlížečích, které jsou postavené na Chromiu, a to díky nové verzi rozšíření iCloud Passwords, které funguje právě i na macOS Sonoma.

Takže už nemusíš pokaždé spouštět Safari nebo přesouvat svá iCloud hesla do nějakého jiného správce hesel. Tohle rozšíření pro Chrome dokáže automaticky vyplňovat hesla a jednorázové kódy, ukládá nová hesla a dá ti možnost nastavit generátory kódů, když na QR kódy klikneš pravým tlačítkem myši.

Jak na to? Stačí si zapnout Chrome, do vyhledávání napsat ,,Hesla na iCloudu", pak kliknout na Přidat do Chromu. Rozšíření se ti automaticky nainstaluje a jeho ikonku s dalším nastavením uvidíš v horní liště napravo hned vedle vyhledávacího pole.


Mrkni se na nabídku, kde ti Sonoma pojede na jedničku