Nejzajímavější novinky v macOS Sonoma a jak na ně

Nejnovější macOS Sonoma nabízí neskutečně rozsáhlé množství detailního nastavení, kterému se budeme v několika následujících článcích podrobně věnovat. Nastav si Mac přesně podle sebe s námi.

V dnešním článku se podíváme na zajímavé vychytávky, které nám přinesl nový operační systém macOS Sonoma. Některé třeba už budeš znát, některé zase ne. Pojďme se na ně společně podívat, věříme, že ti nejedna ulehčí práci s tvým Macem.

Ukázat anebo skrýt plochu

Ve výchozím nastavení systém macOS Sonoma po kliknutí na tapetu skryje všechna okna. To se hodí, pokud máš na obrazovce spoustu souborů, ke kterým potřebuješ mít přístup. Pokud tě ale toto chování vytáčí, můžeš omezit, aby k němu docházelo pouze při zapnutém Správci scény neboli Stage Manageru.



Přejdi do Nastavení systému > Plocha a Dock. V části Plocha a Stage Manager vyhledej možnost Kliknutím na tapetu zobrazovat plochu, poté klikni na možnost Vždy a místo toho vyber možnost Jen ve Stage Manageru.

Webové stránky zakotvené přímo v doku

Díky nové možnosti v Safari můžeš nyní vytvářet samostatné webové ,,aplikace" a přidávat je do Docku vedle běžných aplikací.

Stačí v Safari navštívit webovou stránku a vybrat Soubor > Přidat do Docku... Webové aplikaci pak můžeš dát jakýkoli název a dokonce i změnit její ikonu. Když pak otevřeš webovou aplikaci v doku, otevře se ti ve vlastním samostatném okně, které obsahuje tlačítka zpět a vpřed pro jednoduchou navigaci.

Na zkoušku jsme si zkusili přidat stránky iCloudu.

Jednoduše si jakoukoli stránku pojmenuješ podle sebe.

Ze stránky se ti do Docku automaticky vygeneruje logo ikony.

Navigace v Nastavení systému

V macOS Ventura nahradil Apple předvolby systému systémovým nastavením, aby je přeci jen trochu sladil s iOS a iPadOS, ale způsob uspořádání ovládacích prvků mnoha uživatelům stále nevyhovoval.



V systému macOS Sonoma zůstalo stejné rozhraní Nastavení systému, ale díky přidání tlačítek zpět a vpřed je nyní snazší procházet různé navštívené obrazovky nabídek bez neustálého procházení postranního panelu.


Podívat se na nabídku Maců