Nejzajímavější novinky v macOS Sonoma a jak na ně #3

Máme tu pro tebe další tipy a triky, kterými si zase o trochu víc vylepšíš svůj nový macOS.

Dnes jsme se zaměřili na dvě poměrně zajímavá vylepšení, která se týkají velice populárního web prohlížeče Safari, které najdeš v předinstalované na každém Macu. Safari nicméně najdeš i ve svém iPhonu nebo iPadu.

Odstranění veškerého sledování adres URL

Safari může z adres URL odstranit sledovací parametry, aby se zabránilo sledování napříč webovými stránkami. Pokud je při procházení nebo kopírování odkazu zjištěn sledovací parametr, Safari z adresy URL odstraní identifikační prvky a zbytek ponechá nedotčený. Odkazy stále fungují podle očekávání, ale již nemají jedinečné identifikátory.

Cílem je zvýšit soukromí uživatelů při procházení internetu. Když navštívíš webovou stránku, některé URL obsahují sledovací parametry. Tyto parametry mohou být využity různými společnostmi k sledování tvého chování na internetu, například ke sledování toho, které stránky navštěvuješ a jak s nimi interaguješ.

Safari se snaží tomuto předcházet odstraněním těchto sledovacích parametrů z adres URL. To znamená, že když klikneš na odkaz nebo když se odkaz načítá, Safari zkontroluje URL, identifikuje a odstraní části, které by mohly být využity k tvému sledování. Díky tomu se sníží množství dat, která mohou společnosti o tobě získat, a pomůže to chránit tvé soukromí při procházení webu.

Jak to nastavit?

Pokud chceš funkci povolit při veškerém procházení, otevři Safari > Nastavení...



Najdi si nadřazenou položku Soukromí a zkontroluj, zda je zaškrtnuto políčko Používat pokročilou ochranu před sledováním a fingerprintingem, a v rozevíracím seznamu vyber možnost při jakémkoli prohlížení.


Nastavení vyhledávače pro soukromé prohlížení

V Safari můžeš nastavit různé vyhledávače pro normální a soukromý režim prohlížení. Třeba můžeš chtít nastavit Google jako výchozí vyhledávač v běžném režimu prohlížení a jiný vyhledávač, třeba DuckDuckGo, v režimu soukromého prohlížení z důvodu ochrany osobních údajů.

DuckDuckGo je internetový vyhledávač, který klade důraz na soukromí svých uživatelů. Na rozdíl od některých jiných vyhledávačů, DuckDuckGo nesbírá ani nesdílí osobní informace o svých uživatelích, což znamená, že tvoje vyhledávání zůstává soukromé. Navíc nabízí užitečné funkce, jako jsou rychlé odpovědi a přehledné výsledky, které ti pomohou rychle najít, co hledáš. Jestli hledáš alternativu k mainstreamovým vyhledávačům a chceš si udržet své online aktivity soukromé, DuckDuckGo by mohl být tou pravou volbou pro tebe.

Jak na to?

Přejdi do Safari > Nastavení... klikni na část Hledání a tady nejprve musíš odškrtnout položku Používat také při anonymním prohlížení.



Nyní se ti aktivuje pole Vyhledávač pro anonymní prohlížení, kde si už vybereš svoji preferovanou variantu oblíbeného prohlížeče.



Lidé používají pro anonymní prohlížení i jiné prohlížeče než Safari, protože každý prohlížeč nabízí různou úroveň ochrany soukromí a bezpečnostních funkcí. Prohlížeče jako Tor se specializují na anonymitu a pomáhají skrýt identitu uživatele tím, že internetový provoz přesměrovávají přes rozsáhlou síť serverů, což ztěžuje sledování. Zatímco prohlížeče jako Firefox nebo Brave nabízí rozšířené možnosti ochrany soukromí a blokování reklam bez nutnosti dalších nastavení. Tyto alternativy mohou poskytovat silnější nástroje pro ochranu před sledovacími technologiemi a reklamami, což je důvod, proč se uživatelé mohou rozhodnout používat je místo nebo vedle Safari pro anonymnější prohlížení internetu.


Naše aktuální nabídka, kde Safari najdeš