Nejlepší bezplatné aplikace pro Mac, které vám pomohou soustředit se při práci z domova

Když pracujete z domova, máte kolem sebe spoustu rozptýlení. V kanceláři nebo na pracovišti také existují vyrušení, ta domácí jsou jen trochu jiná. Takže pokud nejste zvyklí pracovat z domova každý den, musíte se na tato rozptýlení připravit.

Abychom vám pomohli lépe se bránit vyrušováním a soustředit se na práci, sestavili jsme seznam aplikací pro Mac, které vám pomohou soustředit se. Tyto aplikace používají různé techniky a jejich kombinace, například metody pomodoro a Eisenhowerovu metodu.

Pokud potřebujete pomoc při práci na home office, měly by vám tyto aplikace pomoci.

Nejlepší aplikace pro soustředění pro Mac

Zde je seznam aplikací, o kterých budeme mluvit, v náhodném pořadí.

1Focus: App & Website Blocker

Skvělé místo, kde začít, když se chcete koncentrovat na práci, je aplikace 1Focus. Pomocí tohoto nástroje můžete zablokovat weby a aplikace, které vás při práci vyrušují.

  • Vytvořte seznam webů a aplikací, které chcete zablokovat.
  • Nastavte rozvrh hodin a minut, kdy budou tyto weby a aplikace blokovány. 
  • Začněte rychlé blokovaní s možnostmi jako jedna minuta, 30 minut nebo jedna hodina.

Klíčem k použití 1Focus je 1) identifikovat weby a aplikace, které vás rozptylují a 2) zavřít okna aplikace po jeho nastavení, abyste nebyli v pokušení ji vypnout. Pokud to se soustředěním na práci myslíte vážně, určitě aplikaci vyzkoušejte.

Focus Matrix - Task Manager


Aplikace Focus Matrix používá Eisenhowerovu metodu pro plánování času a úloh (někdy označovanou jako metoda čtyř kvadrantů). S touto technikou se rozhodujete o prioritě úkolů na základě naléhavosti a důležitosti, abyste věděli, na co se zaměřit nejdříve.

  • Přidávejte a používejte poznámky, štítky, termíny (včetně celodenních), připomenutí, filtry, vyhledávání a inbox.
  • Zorganizujte své úkoly v klasickém zobrazení matice nebo v seznamu, a v případě potřeby si přibližte konkrétní část.
  • Podívejte se na zprávy o dokončených úkolech podle datumu nebo rozsahu, štítku nebo sekce, abyste viděli svůj pokrok a mohli si nastavit správné pracovní návyky.

Focus Matrix je skvělý nástroj se spoustou dalších funkcí, které vám pomohou rozhodnout, na co se zaměřit a kdy. Tipy, jak tuto metodu používat, a její historii najdete na webových stránkách Eisenhower Matrix.

Focus To-Do: Pomodoro & Tasks

Focus To-Do je seznam úkolů a pomodoro minutka v jednom. Vytvořte si seznam úloh a až budete připraveni se soustředit na jednu z nich, spusťte pomodoro. Pracujte na daném úkolu, dokud se minutka nevypne, a poté si dopřejte pětiminutovou přestávku před zahájením další úlohy v seznamu.

  • Rychle přidejte úkoly do kategorií Dnes, Zítra, Nadcházející nebo Někdy, abyste je mohli okamžitě uspořádat, nebo použijte vlastní termín.
  • Vytvářejte více projektů ze souvisejících úkolů.
  • Zobrazte reporty pro všechny úkoly na základě data, časového období, času projektu a pomodoro nebo grafů úkolů.

Abyste se soustředili na svůj aktuální úkol a ne na celý seznam, můžete zobrazit pomodoro minutku v celém okně aplikace. Pak uvidíte pouze minutku s aktuální úlohou nahoře. Focus To-Do vám dává to nejlepší z obou metod, jako kombinace pomodoro a seznamu úkolů.

Workflow Timer

Podobně jako Focus To-Do, i aplikace Workflow Timer vám umožňuje vypsat seznam projektů s úkoly a spustit minutku pro aktuální práci. Díky zjednodušenému rozhraní se můžete soustředit se na úkoly, které jsou uvedeny na vašem seznamu, a ne na hezké barvičky nebo funkce.

  • Nastavte pracovní minutku na 25 minut a potom si dopřejte buď dlouhou, 15minutovou přestávku, nebo krátké pětiminutové oddechnutí.
  • Vytvořte více projektů a poté vypište všechny s nimi související úkoly.
  • Prohlédněte si nedokončené i dokončené úkoly pro každý projekt.

Vaše minutka se úhledně zobrazí v horním menu a, když vyhrazený čas uplyne, zobrazí se upozornění. Workflow Timer je skvělá kombinace seznamu úkolů a pomodoro minutky, díky které se budete moci soustředit na práci.