Nařachané bestie. I tak by se daly popsat nové MacBooky Pro (2021)

Nové čipy M1 Pro a Max, skvělá konektivita a vylepšení dotažené k dokonalosti. Nové MacBooky Pro se povedly

Všichni se na ně těšili od představení MacBooků Air a 13palcových verzí Pro s čipy M1. Mladší bratříčci M1 Pro a M1 Max posouvají výkon 14,2″ a 16,2″ MacBooků Pro do nové dimenze. Přečti si, jaké jsou nové MacBooky Pro (2021).

Nový design, lepší konektivita

Co se týče designu, pokračují MacBooky Pro v nastavené linii. Jsou o něco tlustší, hranatější a celkově působí agresivněji. Ze spodní strany na MacBooku najdeš vyražený nápis MacBook Pro a 4 tenké gumové „podložky“.

MacBook dostal do vínku několik užitečných portů.

  • Port na SDXC kartu je UHS-II a HDMI je „pouze“ 2.0, ne 2.1.
  • Dále na něm najdete 3 porty Thunderbolt 4/USB-C a napájecí konektor MagSafe.
  • Potěší také 3,5mm jack s podporou sluchátek s vysokou impedancí.

MacBook můžeš nabíjet skrz MagSafe i USB-C. U 14,2″ verze obě varianty podporují rychlé nabíjení. V případě 16,2″ MacBooku můžeš rychle nabíjet jen skrz MagSafe. Na 50 % se přitom dostaneš už za půl hodiny.

Velkou změnou je absence Touch Baru, který se nikdy úplně neuchytil a nahradily ho funkční klávesy. Vedle poslední klávesy F12 najdete tlačítko TouchID, kterým snadno odemknete svůj MacBook. Zbytek plochy pokrývá Magic klávesnice.

Užij si perfektní zobrazení v doprovodu prostorového zvuku

Také Mini LED displej s obnovovací frekvencí 120 Hz vypadá skvěle. Snad si zvykneme na výřez ve stylu iPhonů, které mají nové MacBooky Pro nahoře uprostřed displeje.

Výřez ukrývá novou kameru s rozlišením 1080p, která je jasnější a ostřejší než u předchozích generací.Přední kameře v iPhonech samozřejmě nemůže konkurovat, mezi webkamerami ovšem bude kralovat.

Ostatní notebooky se s MacBooky Pro nemohou rovnat ani v kvalitě audia –⁠ zajišťuje ho 6 reproduktorů podporujících prostorový zvuk.

Čipy v nových MacBoocích jsou kapitolou samy pro sebe a zasloužily by si vlastní článek. Tady řekneme jen, že ve všech testech lámou rekordy a výkon je dechberoucí, zvlášť například při zpracování videa.

Čipy navíc spotřebovávají mnohem méně energie než konkurenční procesory a Apple je na to zvlášť hrdý. MacBook Pro díky tomu podává stejný výkon při napájení na baterii, jako když je v zásuvce.

Zároveň se nestrachuj o výdrž, protože i ta oproti předchozím generacím posílila. Menší verze by měla vydržet až 17 hodin přehrávání FullHD videa. Větší 16,2″ zvládne dokonce 21 hodin.

A jak je na tom cena?

MacBooky Pro se samozřejmě nezařadí mezi nejlevnější notebooky na trhu. Nejlevnější 14palcovou variantu s 512GB úložištěm si pořídíš za 58 990 Kč. Na nejdražší 16palcový MacBook Pro s 1TB diskem si připrav 102 990 Kč.

Nový MacBook Pro bude investice, kterou si většina lidí rozmyslí, ale tyhle stroje rozhodně mají za tu cenu co nabídnout a kolonka „pro“ obsahuje mnohem víc argumentů než „proti“.