Nabídka Applu rozšířil nový iPad Pro

Apple tiše aktualizoval svou nabídku iPadu Pro o nový model. V důvěrně známém designu se skrývají nové funkce.

Velikost a design iPadu Pro zůstávají stejné. Nové modely jsou k dispozici s úhlopříčkami displeje 11“a 12,9”, s pamětí od 128 GB.

Novinkou je 8jádrový procesor s názvem A12Z Bionic, fotosoustavu s širokoúhlým a ultra širokoúhlým objektivem a skener LiDAR, který spolu s dalšími senzory povyšuje zážitek z augmentované reality (AR) na zcela novou úroveň. Nová zařízení podporují LTE a 5G a jejich baterie slibují výdrž delší než 10 hodin.

S novým iPadem bylo také představeno příslušenství Magic Keyboard pro iPad Pro. Nová klávesnice s nůžkovými mechanismem a obřím trackpadem s Multi Touch ovládáním nahrazuje starý Keyboard Folio. Podle Applu funguje nový trackpad naprosto odlišně než na Macu, inženýři také zcela přepracovali ovládání pomocí gest.

Magic Keyboard pro iPad Pro

Systém iPadOS 13.4 přinesl podpora trackpadu u iPadu, a tak zahájil zcela novou éru v ovládání tabletu. Při pohybu prstu po trackpadu se na displeji iPadu hýbe malý interaktivní kruhový kurzor. Díky tomu je používání klávesnice daleko komfortnější a snazší, protože není třeba pohybovat rukou tam a zpět mezi displejem a klávesnicí.

Nová klávesnice, která je integrována v pouzdru, se k iPadu připojuje magneticky a je kompatibilní s 1. a 2. generací iPadu Pro s úhlopříčkou 11“ a 3. a 4. generací iPadu Pro s úhlopříčkou 12,9”. Díky vlastnímu nabíjecímu portu můžete klávesnici dobíjet samostatně a šetřit tak baterii iPadu. Podsvícené klávesy s nůžkovým mechanismem se pohybují vždy jen o milimetr, celé pouzdro slouží jako držák pro iPad se zorným úhlem 130 stupňů.

Čip A12Z Bionic

Nový iPad s funkcí Pro Performance pohání nový procesor A12Z Bionic, díky kterému je nový tablet schopen provádět úkoly náročné na výkon, jako je editace 4K videa nebo 3D modelování. Nová 8jádrový grafický procesor a 8jádrový procesor spolu s Neural Engine přinášejí ještě lepší výkon.

Pro Display

Zařízení s tenkým rámečkem je, stejně jako předchozí model, vybavené Liquid Retina displejem. Jeho barevný rozsah P3 umožňuje zobrazovat skutečné barvy. Zařízení podporuje technologii ProMotion s obnovovací frekvencí 120 Hz a nechybí ani True Tone. Displej je potažený antireflexním a oleofobní povlakem a jeho jas dosahuje 600 nitů.

Fotosoustava

Novou fotosoustavu tvoří širokoúhlý objektiv s rozlišením 12 MP a ultra širokoúhlý objektiv s rozlišením 10 MP. Širokoúhlý objektiv umožňuje snímání 4K videa, ultra širokoúhlý objektiv nabízí 2x optický zoom s extra širokým úhlem.

Na přední straně najdete True Depth kameru s rozlišením 7 MP, která zvládne natočit HD video v rozlišení 1080p při 30 nebo 60 fps a zvládá samozřejmě i Face ID.

Nový senzor naskenuje vaše okolí do vzdálenosti pěti metrů a během nanosekundy změří vzdálenost okolních objektů. Nový framework iPadOSu vytváří na základě dat, která dodává skener LiDAR a další senzory, podrobný model. Díky tomu je AR zážitek tohoto iPadu na zcela nové úrovni.