Na co je dobrý Mac mini v roce 2018 | MEGATEST

Kolik potenciálu má základní model Macu mini po čtyřech letech ignorance?

Když Apple modernizoval v létě řadu MacBooků Pro, rozhodli jsme se otestovat jejich výkon v několika různých aspektech. Testovali jsme 3D výkon, export fotografií, hraní her, benchmarky CPU a GPU a dokonce i používání Logic Pro X. Napadlo nás, že bychom v případě nového zařízení udělali to samé.

Opět nám pomohl Viktor Kádár aka K1l1m6n. Pokud vám toto jméno nic neříká, podívejte se na jeho koncepty MacBooku Pro, iPadu Pro a Macu mini, anebo sledujte jeho Instagram a Behance.

3D obrázky

Stejně jako posledně jsme používali Keyshot Pro 7. Tento CPU renderer je široce rozšířený ve světě designérů, jelikož při jeho používání nezáleží na výkonu grafické karty a využívá pouze sílu procesoru. Pro nejpřesnější výsledky jsme renderovali stejné hodinky jako posledně. Stejné zůstalo i rozlišení, výstupní formát a sampling.

Na grafech lze jasně vidět, že výkon 4jádrového Macu mini se ani nepřibližuje nedávno modernizovaným MacBookům Pro. Letošní 15” základní model porazí Mac mini úplně v klidu. Výkon Macu mini se pohybuje někde pod úrovní 15” MacBooku Pro z roku 2016. Na druhou stranu je rychlejší než 13” model téhož roku. Pro čip řady i3 se jedná o slušný úspěch.

Jeho frekvence je vyšší a zatímco 13” a 15” MacBooky Pro z let 2016 a 2017 mají 2jádrové procesory (verze 2018 už ne), nový Mac mini má 4jádrový procesor a na výkonu je to znát.

3D animace

Opět tu máme Keyshot a práci CPU. Nicméně počítač musí vykonat složitější výpočty. Máme tu 331 snímků, Full HD animaci a 4 samply na snímek. Výsledky překvapivě souhlasí. Mac mini je za MacBookem Pro 2016 jen o pár procent. Výsledky mluví samy za sebe a Mac mini přinesl přesně to, co sliboval.

Grafický výkon

Zajímavější je výkon GPU, který jsme opět testovali na Diablu. Hráči sice preferují co nejvyšší fps, musíme ale zdůraznit, že tyto počítače nejsou prvotně určeny na hry. Tento test je tak spíše ze zvědavosti a výsledky nemusí představovat reálné využití.

Mezi dvěma MacBooky Pro nebyly takřka žádné rozdíly. Maximální fps se dostaly na hodnotu 85 při rozlišení 1650×1050. Průměr při středním nastavení grafiky se pohyboval kolem 40 fps v případě 15” modelu a nad 30 fps u menšího. Mac mini dosáhl na 40 fps, s Full HD rozlišením se pohyboval kolem 28 fps s vrcholem na 59 fps. Mac mini ovšem zvládl udržet tento výkon po delší dobu. Pracoval tišeji, ovšem neustále šel cítit vycházející horký vzduch.

Samozřejmě stolní počítač má více prostoru pro ventilaci. Podle nás si lze ale užít hry i při těchto hodnotách s nižším výkonem než vrcholové notebooky. Pro řádný test grafického výkonu jsme opět využili Unigine Heaven, který poukázal na slabiny této konfigurace. Ta zaznamenala 521 bodů. 15” MacBook Pro 2018 jich dosáhl dvojnásob a 13” MacBook Pro 2016 o 20 % víc.

Lightroom export

Mac mini není opravdová pracovní stanice. Jedná se ale o stolní počítač a využití by měl najít při různých činnostech. Jednou z nich je editace fotografií. Vyzkoušeli jsme tedy Lightroom export. Opět jsme přitom pracovali s 500 fotografiemi s vysokým rozlišením. Kromě výkonu procesoru zde hraje velký vliv také rychlost SSD disku. A v tom je Mac mini dost dobrý. Výsledky vypadají následovně:

Mezi počítači moc velký rozdíl neníí. Mac mini dokončil práci za 8 minut a 36 sekund, což je lepší než MacBooky Pro 2016. Letošní dražší 15” MacBook Pro to stihl za 6 minut a 17 sekund. I když k Macu mini nejsou přibaleny žádné periferie, stále se jedná o přenosný Mac za dostupnou cenu. A pokud již všechny potřebné periferie máte, ve fotografickém studiu by se mohlo jednat o vhodnější volbu než notebook.

Logic Pro X

Přesuňme se na hudbu s Logic Pro X. Zde jen krátká rekapitulace toho, o čem test je. Pořád dokola jsme přehrávali simultánně tu samou písničku, dokud se nepřetížil procesor. Letošní MacBook Pro dopadl v tomto testu skvěle. 15” základní model zvládl přehrát 165 písniček zároveň, což zhruba odpovídá výsledku 12jádrového Macu Pro.

Mac mini sice nezazářil, ale procesor i3 zvládl svůj úkol s úctou. Jeho výsledek se zařadil mezi 15” a 13” modely z roku 2016 a držel krok s větším bratrem. Problémy nastaly při 74 instancích a vydržel až 80 písniček zaráz.

Verdikt

Čísla mluví sama za sebe. Samozřejmě se nejedná o nejvýkonnější Mac na trhu a samozřejmě se nemůže rovnat výkonu letošního 15” MacBooku Pro, který ovšem stojí téměř třikrát tolik. Po 4 letech ticha se ale jedná o solidní modernizaci. Opravdu rychlé SSD má na výkon počítače blahodárné účinky.