MacBook Pro 15” 2018 – nejsilnější laptop Applu všech dob | TEST

Po celé poslední 3 dny jsem mohl testovat nejsilnější laptop Applu všech dob. Během testování jsem zjistil, co vše dokáže přenositelný laptop vrcholné kategorie v roce 2018 a jak jsou na tom zprávy o nevyhovujícím chlazení. Dámy a pánové, dovolte mi se s vámi podělit o test MacBooku Pro 15” 2018.

Osobně jsem nikdy high-end laptop nevlastnil a co se výkonu týče, vždy jsem byl fanouškem spíše stolních počítačů. V roce 2018 lze narazit na celou řadu výkonných laptopů, všechny ovšem zahrnují nějaké kompromisy. Laptopy, které lze opravu porovnávat s výkonným desktopem, jsou těžké a většinou váží zhruba 4-5 kil. O výdrže baterie se nemá cenu ani bavit, jelikož místo velké baterie jsou pod šasi výkonné komponenty a chlazení. Tyto počítače tedy nejsou přenosné v pravém slova smyslu a nevejdou se do ledajaké tašky pro každodenní nošení.

Výkon, mobilita, baterie

Apple vytvořil produktovou řadu MacBooků Pro jako reprezentaci přenositelnosti, výdrže na baterii a výkonu. Nejnovější a nejvýkonnější představitel řady je MacBook Pro 15” 2018, který dostal do vínku nejvýkonnější hardware dostupný na trhu. Já měl možnost otestovat model s i7 na 2,2 Ghz se 6 jádry a 12 vlákny. Tomu asistovalo 16 GB DDR4 RAM a 256 GB (neuvěřitelně rychlého) SSD.

Pokud vám to nebude vadit, nebudu se moc rozepisovat o portech a nových vlastnostech, jelikož o těch již hovořil Hordon v testu 13” modelu. Musím se ale přiznat, že pokaždé, když jsem držel novinku v ruce, jsem byl uchvácen, jak nádherný produkt dokázal Apple vytvořit. Ačkoliv na takovém počítači ne vždy využijete True Tone, na konci dne může být vhodný pro oči. Nejedná se ovšem o hlavní důvod, proč by si měli lidé za nový model připlatit. Přeskočme tedy na to nejhlavnější, tedy na výkon.

Během své práce používám nejčastěji software na stříhání videa, kompozice a animace. Díky tomu hned vidím výhody a nevýhody použitého hardwaru. Při renderování funguje každý program na základě jiného algoritmu s jinými kodeky, což ovlivňuje rychlost celé procedury. Tyto věci by se měli lidé časem naučit, aby ze svého počítače dostali vždy to nejlepší.

Na jednom našem novém tajném projektu jsem měl možnost pracovat na 15” MacBooku Pro. Neváhal jsem a z iMacu jsem přesedlal na tento malý zázrak. I když jsem ho porovnával s nejsilnější konfigurací roku 2014, nebyl úplně dobrý nápad srovnávat stolní počítač s laptopem. I tak jsem si ale jistý, že spoustu lidí napadlo vyměnit svůj stolní počítač za přenosný.

Náš nový projekt jsem stříhal v programu DaVinci Resolve. Když jsem skončil, napadlo mě, zda by mohl laptop opravdu nahradit můj iMac. Projekt jsem tedy začal exportovat na obou počítačích. Vyzkoušel jsem to několikrát a různými způsoby. Výsledky byly přesně takové, jaké jsem očekával: každý byl jiný. Na základě nastavení dokončil úkol dříve někdy nový 15” MacBook Pro a někdy stolní počítač.

Pojďme se ale podívat na přesná čísla. Při videu s 24 fps, 1080p a Apple ProRes 442 HQ v DaVinci Resolve byl MacBook Pro 15” rychlejší o asi 5-10 %. Ve Final Cut skončily oba počítače stejně. Největší překvapení přišlo v Adobe Premier. U něj jsem použil kodeky h.264, které používají také testy na YouTube, které si stěžovali na snižování výkonu kvůli chlazení. iMac byl 4-5x rychlejší než MacBook Pro. Dále jsem exportoval ten stejný projekt s kodekem h.265. S ním ale vyhrál MacBook Pro, který byl 2x rychlejší než iMac. Proto jsou podobná přirovnání zbytečná.

Pro srovnání výkonu jsem si půjčil MacBook Pro z roku 2016 a pokračoval v práci s 8K videem. Navýšení výkonu o 40-50 % sice nebylo vždy tak jednoznačné, nový MacBook Pro byl ale ve většině případů rychlejší. S kodeky h.265 si poradil daleko lépe než jeho dva roky starý předchůdce.

Výsledky jsou samozřejmě ovlivněny rychlostí disku. Pokud například srovnáme 512GB a 256GB modely, ten větší bude ve výhodě. To jsem také vyzkoušel a starší model dokázal nejnovější hardware díky rozdílům v SSD porazit.

Co to znamená? Můžete tvrdit, že je nový MacBook Pro pomalejší než Tamagotchi z roku 1996, pokud ale použijete správné nastavení, je nový MacBook Pro rychlý a výkonný stroj, který se dokáže srovnávat se stolními počítači.

Zahřívání

Zmínit se musím také o snižování výkonu kvůli chlazení, které tolik šokovalo internetový lid. Chápu, že spousta recenzentů žije pouze z počtu kliků na nadpis, upřímně ale musím říct, že nic není zadarmo. Ano, MacBooky Pro 2018 se rychle zahřívají a jejich výkon je o 20-25 % nižší než teoretické maximum. Stejně jako u modelů loni a předloni.

Mohli bychom se bavit o inženýrské chybě, Apple ale zřejmě obětoval některé změny ve výkonu záměrně kvůli přenositelnosti. Nový počítač dokáže běžet na průměrném taktu 2,2 GHz. Proklamovaných 4,1 GHz se bere pouze při spouštění aplikace. Ani není jasné, kolik jader z 6 je takového taktu vůbec schopno dosáhnout.

Verdikt

Jedná se o zničující oběť? Kdybych měl nahradit svůj stolní počítač novým MacBookem Pro, asi by se mi to z dlouhodobého hlediska nevyplatilo. Pokud ale vezmu v potaz, že se toto zařízení vleze do menšího batohu a mohu si ho vzít všude s sebou, není taková oběť nijak katastrofální. Apple naslouchal uživatelům, do nového počítače vměstnal nejvýkonnější hardware a stvořil nejsilnější přenosný Mac ve své historii.

Upřímně věřím, že pokud potřebujete výkon a přenositelnost, jedná se o dokonalý počítač, i když poněkud dražší. Takový stroj je určen jen pro úzkou sortu lidí a kupovat by si ho měli pouze ti, kteří ho doopravdy využijí a kterým vydělává peníze. Pro ostatní je tu 13” model nebo dokonce i základní, který taktéž ledacos zvládne…


Save
Sdílet