Klasický iPod se znovu zrodil ve formě aplikace

Vysokoškolský student přivedl k životu legendární hudební přehrávač jako aplikaci. Na její stažení si ale musíme trochu počkat.

Je to již pět let, kdy s odchodem iPodu Classic bylo zrušeno známé „klikací kolečko“ a zmizelo z našich zařízená. Tato ikonická metoda vstupu figurovala v zařízeních Applu po 13 let, dostala firmu na pozici špičky v oboru a pomohla rozvoji iPhonu, iPadu nebo Apple Watch. Tehdy bylo klikací kolečko takový průlomový vynález, že se skoro dostalo i do iPhonu.

Naštěstí vše skončilo jinak, ale klikací kolečko vyvolává mnoho šťastných vzpomínek. I možná proto Elvin Hu, student designu na Cooper Union College v New Yorku, oživil iPod Classic na displeji svého telefonu. Aplikace, kterou vyvinul, umí vše: ikonický zvuk klepnutí, haptickou zpětnou vazbu a zobrazení Cover Flow.

Vývojář zveřejnil krátké video o nedávno vytvořené aplikaci na svém Twitteru. Dokonce i Tony Fadell, otec původního zařízení, se k příspěvku vyjádřil. Hu tvrdí, že produkty Applu zbožňoval již od mládí. Tato zařízení jej inspirovala k tomu, aby se design stal jeho hlavním zájmem. Aplikace ale není podle něj zdaleka hotová. Konečná verze vyjde možná v prosinci, ale nejspíš si ji nestáheme z přes App Store.

Apple totiž bere vážně všechna svá práva týkající se patentů. Proto je docela nepravděpodobné, že by vývojáři třetí strany umožnil znovu vytvořit ikonický design. Přesto začíná schvalovací proces a je pravděpodobné, že se z něj stane projekt s otevřeným zdrojovým kódem.

Doufejme, že Apple to bude považovat za znamení osudu a vrátí design iPodu zpět do iPhone a iPad. Aplikace iPod jako aplikace byla v iPhonu přítomna až do iOS 5, poté se změnila na aplikaci Hudba. A animace Cover Flow zůstala také součástí iOS 6. Tento retro vzhled může hudební přehrávač Applu opravdu okořenit.