Klasický design iPhonu – Je revoluční, nebo polarizující?

Od roku 2010, kdy byl uveden iPhone 4, svět o deset let zestárl a teenageři, kteří čekali dny a noci ve frontách před Apple Stores, už vychovávají své vlastní děti. Čtvrtá řada telefonů iPhone je bezesporu stará, ale skvělá... a možná brzy ožije.

V kuloárech se šeptá, že by se další série iPhonů mohla vrátit ke kořenům. Apple by v tom případě dal sbohem současnému zaoblenému tvaru a vrátil by se k strohému designu, který se používal až do roku 2016 a iPhonu SE. Někteří by rádi návrat tohoto stylu, který skvěle fungoval u nových iPad Pro, někteří čekají na něco nového. Pro skalní fanoušky Apple je ale strohý, ostrý design ten původní a jediný správný.

Legendární model ve své době rozdělil zákazníky na dvě nesmiřitelné skupiny. Mnoho uživatelů preferovalo design první generace iPhonu, který připomínal mýdlenku. Revoluce začala se ztraceným prototypem iPhonu 4 v baru. Šťastný nálezce prodal zařízení webu Gizmodo a ten zařízení předčasně odhalil. Byla to náhoda, nebo marketingový trik? Nikdo neví, ale situace vyeskalovala ve skutečný skandál a každý se dohadoval, jak bude nový iPhone vypadat.

Po představení zařízení skeptikové okamžitě zmlkli. Skoro všichni recenzenti se do nového a serióznějšího designu zamilovali. Zařízení, které vzniklo pod vedením Ivea a Jobse ze skla a oceli, nastavilo novou úroveň kvality. Díky svému designu byl iPhone 4 výrazně pokročilejší než jeho tehdejší konkurenti. Recenzenti magazínu AnnandTech prohlašovali, že předchozí model 3GS byl stejný jako auto z 90. let – zbytečně zaoblený. Současně dodali, že se bojí, že jim zařízení vypadne z ruky kvůli klouzavému zadnímu panelu.

Pouze recenzent TopTenReviews považoval iPhone 4 za odolné zařízení. Vzhledem k jeho čelnímu panelu ze stejného skla, ze kterého se vyrábějí čelní skla vrtulníku, doporučoval zařízení pro ty, kteří mají nemilý zvyk své telefony neustále pouštět na zem. Vzpomínáte si na ty roky, kdy každý druhý teenager měl iPhone 4 nebo iPhone 4S s displejem rozbitým ve formě pavučiny?

Novináři deníku Telegraph porovnávali kvalitu iPhonu s Vertu, značkou, která tehdy byla na špičce luxusních zařízení. Místo iOS však dávali přednost jeho uživatelskému rozhraní podobné systému Windows 7. Proti gustu…

Testeři serveru iMore vyzvedli fascinující krásu iPhonu 4, ale měli trochu obavy z odolnosti nového telefonu. Dokonce i testeři Trusted Reviews zdůraznili kvalitu použitých materiálů a montáže, ale nelíbili se jim těžké rámečky. Ano, právě tehdy začala velká rámečková válka.

Wired popsal design 4. série jako “futuristický”. Bylo to docela validní prohlášení, s ohledem na vývoj následujících deset let. Po pěti letech s hliníkovým pouzdrem se Apple vrátil k původnímu modelu a v roce 2017 znovu přidal do svých zařízení skleněné desky.

Čím více článků na toto téma si přečtete, tím vám bude jasnější, že design a materiály použité v iPhone 4 bezpochyby výrazně předběhly svou dobu. Vzpomínám si, když jsem držel první iPhone 4 v ruce, připadal mi ve srovnání s plastovými konkurenčními telefony jako skutečně kvalitní zařízení. A ikonický design se ukázal jako vynikající, i když i po deseti letech stačí zmínit toto téma, aby fanoušci začali bláznit.