Kde trávíte svůj čas?

Každý je pravděpodobně nejčastěji doma, v práci nebo ve škole… a kde ještě jinde? Najdeme vás spíše v supermarketu nebo v posilovně? Pojďme se podívat na jednu skrytou funkci iOS, která vám ukáže vaše časté lokace (a způsob, jak tato data je odstranit) a dvě aplikace, které vám tyto informace předkládají přehledně a zajímavě.

Kam jen ten čas plyne, se ptáme vždy, kdyý oslavujeme další narozeniny. Velmi úzce souvisí to s tím, kam chodíte vy. Sledování míst a množství času, který tam strávíte, je velmi zajímavé, protože ve svém chování uvidíte vzorce, kterých byste si jinak nevšimli. Například, kolik času jste relaxovali v přírodě nebo se bavili na kulturních akcích? Tato data jsou nezbytná, pokud chcete změnit své návyky nebo jen chcete mít přehled o svém životě. Podívejme se, jak si život přehledně shrnout!

Jak zobrazit významná místa ve vašem iPhonu

Vzhledem k tomu, že svůj iPhone máte s sebou téměř neustále, může vám poskytnout zběžný přehled. Nejdříve je třeba tuto funkci povolit v nastavení a tam, skrytý skutečně hluboko, najdete také celkový seznam. Významné umístění je také používáno k poskytování personalizovaných služeb, jako jsou fotograické Vzpomínky (ty jsou seskupeny podle umístění), widgety pro Mapy nebo predikci provozu.

Je to jednoduché.

  • Přejděte na Nastavení> Soukromí> Polohové služby> Systémové služby > Významná místa
  • Ověřte se pomocí přístupového kódu, Touch ID nebo Face ID.
  • Přepněte přepínač Významná místa, když je zelený, bude se vaše poloha zaznamenávat.
  • V části Historie pod přepínačem můžete zobrazit seznam měst.
  • Kliknutím na název města zobrazíte mapu se všemi místy seřazenými podle četnosti návštěv.

Překvapuje vás počet míst, které jste navštívili ve svém městě? A kolikrát jste přemýšleli, co jste na daném místě vůbec dělali? Tento seznam je děsivý a zároveň fascinující.

A pokud se obáváte o bezpečnost a soukromí těchto dat – tyto údaje jsou zašifrovány, Apple k nim nemá přístup a jsou chráněny před zvědavýma očima vaším Touch nebo Face ID. Ale existuje způsob, jak se těchto dat zbavit, pokud si to budete přát. Podívejme se, jak to udělat.

Jak odstranit významná místa z iPhonu

Existují dva způsoby, jak odstranit významná místa: drastickým způsobem vymažete vše nebo se zbavíte jen konkrétních informací. Pokud chcete odstranit jednu informaci v libovolné úrovni hierarchie míst, stačí klepnout na tlačítko Upravit v pravém horním rohu a poté položku odebrat. Tímto způsobem můžete odstranit jednu konkrétní návštěvu jednoho místa nebo celé město en bloc.

Sledování polohy iPhonu můžete také zcela vypnout přepnutím tlačítka v horní části nastavení významných míst. Nicméně, pokud to uděláte, ztratíte některé funkce iPhonu, jak jsme zmínili výše.

Life Cycle: Váš život v přehledném grafu

Tato jednoduchá a skromná aplikace je jednou z mých nejoblíbenější. Pomáhá mi vidět, jak se můj život mění, ukazuje mi trendy založené na datech a to vše ve velmi intuitivním rozhraní. Je velmi snadné ji nastavit a používat. Stačí ji nainstalovat, povolit přístup k vaší poloze (“povolit vždy”) a pak denně nebo týdně doplňovat data. V zobrazení domovské stránky vidíte v koláčovém grafu známá místa a pro neznámé lokace je třeba doplnit název místa (aplikace nabízí seznam míst, ze kterého si můžete vybrat) a aktivitu. Promyšleným výběrem aktivit můžete chytře sledovat svůj čas, například kolik jste strávili v přírodě nebo na kulturních akcích. Je také možnost přidat k činnostem poznámky a čas v daném umístění rozdělit. LifeCycle se učí vaše zvyky a vaše oblíbená místa, po několika týdnech se aplikace tak sladí s vaším životní stylem, že jen zřídka potřebuje vaši spolupráci.

Statistiky určitě potěší fanoušky dat. Můžete porovnat denní, týdenní, měsíční a roční koláčové grafy, podívat se na jednotlivé aktivity a místa v abecedním pořadí. Aplikace pracuje na pozadí a, podle vývojářů, využívá méně než 1% baterie za den.

Placená verze nabízí online zálohování a analýzu kvality spánku, stojí 249 Kč ročně, s 30denním zkušebním obdobím.

Arc – elegantní design a sledování pohybu

Pokud hledáte alternativu pro LifeCycle, zvažte Arc. Aplikace Arc přidává ke všem možnostem, které nabízí Life Cycle, pokročilé sledování pohybu a je považována za nástupce velmi populární aplikace Moves (která se odebrala do nebe aplikací v roce 2018), protože umožňuje nahrát historii této aplikace. Aplikace se také učí za pochodu a oproti Life Cycle má více funkcí, jako jsou: zobrazení spálených kalorií, sledování tepové frekvence, porovnání návštěvnosti s průměrnou, sledování nadmořské výšky, což potěší třeba cyklisty. Recenzenti jsou z aplikace nadšení a jedinou nevýhodou může být větší využití baterie pro sledování všech těchto ukazateků.

Sledujete místa, která často navštěvujete?