K čemu je dobrý šestijádrový Mac mini?

Máme pro vás malé porovnání, abyste si mohli udělat představu, k čemu je dobrý šestijádrový Mac mini.

Pro ty, kdo neznají naše testy, tu máme malé shrnutí. Na základě zpětné vazby od vás, čtenářů, děláme kompletní testy podle toho, co na strojích od Applu potřebujete dělat. Díky tomu máte přesnou představu, jak by to či ono zařízení sedělo právě vašim pracovním požadavkům.

Vše se skládá z 3D testů, umělého a reálného testování GPU a přidáváme i testování v případě práce s fotkami či hudbou. Dnes musíme poděkovat i našemu dobrému známému Viktoru Kádárovi aka. K1l1m6n – ten pro nás totiž připravil data z renderování.

Viktora známe hlavně jako tvůrce nádherných konceptů, pro iMagazín v minulosti vytvořil třeba návrh MacBooku Pro, ale připravil pro nás i Mac mini nebo iPady Pro. Jeho práci můžete sledovat na Instagramu, Behance či u nás. Jdeme na to!

Naposledy jsme rozebírali výkon čtyřjádrového Macu mini, který nebyl nijak zvláštní. Co byste však čekali od stroje, který plní roli nejlevnějšího modelu v nabídce Applu? Je ideální do kanceláře, ale na nic extrémního. Z předchozích testů jasně vidíme, že výkonem odpovídá třeba MacBooku Pro z roku 2016.

Po všech směrech je sice silnější než 13“ varianta z roku 2016, s 15“ verzí už jen stěží drží krok. Pouze při exportování fotek z Lightroomu dokázal laptop překonat. Se svým výkonem však nabízí nejlepší poměr cena/výkon, zejména ve výběru zařízení od Applu. Co je tedy na verzi s šestijádrovým i5 procesorem?

Očekávali jsme zcela jiné výsledky, což se potvrdilo. Dokonce nás konečné hodnoty dokázaly příjemně překvapit.

Statické 3D obrázky

Opět jsme použili Keyshot Pro 7 se stejným renderem hodinek, jenž je dostupný pro všechny naše testy. Použili jsme totožné rozlišení a výstupní formát TIFF, sampling rate na 64. Šestijádrový Mac mini je o přibližně minutu pomalejší než 15“ MacBook Pro z roku 2018 – to znamená druhý nejlepší výsledek mezi stroji, které jsme testovali.

To je slušný start, hlavně tedy proto, že MacBook Pro má v sobě i7. V porovnání s 13“ MacBookem Pro s podobnou konfigurací již Mac mini jasně vede.

3D animace

Zůstáváme ještě u testování CPU pomocí Keyshotu. Nyní však do testu přidáváme i GPU, protože se budeme bavit o renderování animací. Nastavení zůstala stejná, můžete si i na své konfiguraci vyzkoušet výsledky.

Mac mini skončil druhý s 15% ztrátou proti letošnímu 15“ MacBooku Pro. Když však výsledky srovnáme s čtyřjádrovým 13“ MacBookem Pro, je mini o 30 % silnější. Zaznamenali jsme i velkou změnu teplot, i když se takt neměnil. Teplota procesoru se pohybovala v rozmezí 90-95°C.

Grafický výkon

Vedle umělých testů jsme si připravili i pár reálných situací. Rozpohybovat Diablo III není žádný problém. U šestijádrové verze se jen použilo mnohem méně výkonu. Vzhledem k tomu, že se ani v jednom z případů netěžilo maximum, výsledky měly být podobné – GPU je totiž stejné. Výsledky Unigine Heaven opravdu ukázaly jen drobný rozdíl – testovaný Mac mini měl výsledek 533 bodů, slabší verze 521 bodů. To je prakticky zanedbatelné.

Novější model však v testu držel 16 fps. Maximální fps bylo shodné. U Diabla velký rozdíl nevidíme, paradoxně si trochu lépe vedla čtyřjádrová varianta – podle K1l1m6n za to mohla teplota, jelikož jsou CPU i GPU ve stejném šasi se stejným chlazením.

Navíc si CPU snadno bere 75 W místo 65 W, takže na GPU zbývá méně a může se tak snížit i její výkon.

Export v Lightroomu

V testu čtyřjádrového Macu mini jsme prohlásili, že bychom zařízení rozhodně nepočítali jako pracovní stanici. U šestijádrové verze platí opak. Počítač bez problému zvládne pohánět Logic Pro, Pro Tools a další podobné. Pojďme se podívat na konkrétní výsledky.

Bylo to dost snadné, použili jsme stejné rozlišení, stejné nastavení a podívali se, které zařízení zvládne zpracovat 500 fotek ve vysokém rozlišení. Stejně jako v případě exportu videa, je zde klíčovým faktorem SSD. A vzhledem k tomu, že je u dražšího modelu i lepší disk, máme tu o něco rychlejší SSD. Je jen příjemným bonusem, že je zařízení rychlé i v dalších parametrech.

Export fotek jsme zvládli za 6 minut a 49 vteřin. Letošní 15“ MacBook Pro skončil na 6:17 a čtyřjádrový Mac mini na 8:36.

Logic Pro X

Podívali jsme se i na to, jak zvládne šestijádrový Mac mini pracovat v Logic Pro X. Můžete udělat i testy v Pro Tools nebo FL Studio, výsledky to nezmění – jde tu opět o surový výkon procesoru. V testu měl opět nejlepší výsledky 15“ MacBook Pro, skoro se mu podařilo srovnat krok s 12jádrovým Macem Pro z roku 2013. Nejde sice o nový hardware, ale dvanáct jader je dvanáct jader.

Jinými slovy se bavíme o 165 souběžně hrajícími tracky. A co Mac mini dokáže? Podívejte se do tabulky. Jde o 152 tracků, než se systém přetíží. Překvapivé? Ano! Jsme rádi? Pochopitelně.

Verdikt

Co můžeme říct? Šestijádrový Mac mini má skvělé parametry. Zvládne se rovnat 15“ MacBooku Pro, který stojí dvojnásobek. Přestože je testovaný Mac mini dražší než čtyřjádrová verze, za pár dolarů navíc získáte dvakrát tak velké SSD a mnohem lepší výkon. A když se podíváme na bláznivé naceňování úložného prostoru ze strany Applu, rozhodně se nám zdá cena za šestijádrovou variantu slušná.

Nicméně bychom neměli zapomínat, že budou potřeba i další kusy hardwaru, jako třeba displej. Jestliže už je máte, je za nás šestijádrový Mac mini 2018 nejlepší volbou ze současné nabídky Applu.