Jste závislí na svém mobilním telefonu?

O nebezpečí spojené s užíváním vašeho mobilního telefonu při řízení se velmi často diskutuje. Chodci s telefonem v ruce jsou zmiňováni méně často, přestože jsou ohroženi, ale jiným způsobem. Podle odborníků je vždy nejlepší ukazatelem závislosti, pokud svůj telefon neodložíte.

Představme si běžnou situaci. Odešli jste z práce, spěcháte do obchodu vyzvednout objednávku. Najednou cítíte v kapse naléhavé vibrace, sáhnete po telefonu a zkontrolujete, co se děje. Je to váš nadřízený: zapomněli jste poslat důležitý e-mail. Při chůzi otevřete e-mail, přejdete k konceptům, rychle projdete zprávu a klikněte na tlačítko Odeslat. Dopadlo to skvěle: zpráva byla poslána a vy jste se dostali do obchodu včas.

Nedopadlo to skvěle, protože výše uvedená situace je velmi nebezpečná. Posílání zpráv při chůzi může mít za výsledek vážné zranění, nejen vtipné srážky s fontánami a pouličními lampami. Článek nedávno publikovaný v The New York Times upozornil na nebezpečí posílání textových zpráv při chůzi („twalking“) a odkázal se na mnoho odborníků a studií.

Počet smrtelných nehod chodců dosáhl svého maxima v loňském roce, v USA zemřelo denně průměrně 17 lidí. Experti tvrdí, že používání mobilních telefonů může mít na tuto statistiku velký vliv. Není divu, že stát Idaho a město Honolulu twalking zakázaly. Dívat se upřeně před sebe na blízký předmět výrazně komplikuje vaše vnímání, zejména o odhad vzdálenosti nebo rychlé rozhodování. Podle známého neurologa Adama Gazzaleyho je za tímto jevem právě lidský instinktivní hlad po informacích. Váš mozek se cítí stimulován a odměněn, když dostane nové informace.

Podle něj právě v tomto spočívá kouzlo inteligentních zařízení. Jsou navržena tak, aby plnila všechny naše potřeby. Pro vysvětlení použil přirovnání ke zvířatům. Když se predátor rozhoduje pro přesun na jiné místo, aby našel kořist, musí učinit komplexní rozhodnutí například o tom, jak dlouhá a nebezpečná je cesta. Člověk při honbě za informacemi nic neriskuje a to „další místo“ je vždy přímo před námi: naše e-maily, zprávy a Facebook nás vtáhnou do cyklu, který dlouhodobě vede k závislosti.

Podle Dr. Stevena Sussmana, profesora preventivního lékařství na University of Southern California, není schopnost odložit zařízení být vždy ukazatelem závislosti. Pokud je důvodem častého používání technologií například vaše práce, není to takový problém jako neustálé vytahování zařízení z kapsy pro radost a zábavu. Neschopnost se odpoutat od svého elektronického miláčka, i když máte na práci důležité věci, může být příznakem závislosti.

Dr. Sussman uvedl velmi zajímavý příklad pro ilustraci tohoto rozdílu. Představme si, že jste venku, na výletě bez signálu. Jak by to ovlivnilo vaše pocity? Cítili byste úlevu, že budete moci uniknout šumu digitálního světa, nebo byste se cítili frustrovaní a snažili byste se najít místo, kde je signál? Pokud byste se cítili nepříjemně, mohlo by to být indikátorem, že máte problém.

Twalking je trochu jiná otázka a je stále předmětem diskuse, protože se jedná o docela nedávno formulovaný fenomén. Město New York vydalo studii prohlašující, že neexistuje žádný vztah mezi twalkingem a nehodami. Jiná organizace uvedla, že studie New Yorku je založena na nepravdivých informacích a citovala jinou analýzu University of Maryland, která uvádí, že v letech 2001 až 2011 došlo ke stovkám nehodám způsobeným twalkingem.

Ať již studiím věříme nebo jsme k nim skeptičtí, je zřejmé, že je naprosto zásadní dávat pozor, ne se věnovat konverzaci. Zbavit se zlozvyků však není snadné.

Podle Melanie Greenbergové, klinické psycholožky, existuje několik otázek, které si můžete položit:

  • Je to opravdu naléhavé?
  • Ovládám svůj osud já nebo technologie?
  • Jak to ovlivní mě?
  • Ublíží mi to?

Dalším řešením je uložit telefon mimo dosah, například do tašky. Chris Marcellino, bývalý softwarový inženýr Applu, který pracuje na oznámeních, říká, že byste je měli všechny vypnout.