Jste unavení, a nemůžete usnout? Tyto aplikace vám pomohou

Všichni známe ty noci, kdy je naše tělo unavené, ale myšlenky se neustále rojí v hlavě a nedovolí nám upadnout do sladkého zapomnění spánku. Nezoufejte, pomoc s usínáním může být blíž, než si myslíte – rovnou ve vaší dlani.

Přibližně třetinu našich životů prospíme. To znamená, že spánek je činnost, která zabere nejvíce našeho času. Nejdůležitějším důvodem, proč strávíme tak velkou část života v posteli, je samozřejmě zdraví. Dostatek spánku má zásadní význam pro denní fungování, dobrý zdravotní stav a celkovou pohodu. Výzkum dokazuje, že nedostatek spánku nebo špatné spaní nemá jen krátkodobé negativní dopady, jako problémy s koncentrací, vznětlivost a zvýšenou hladinu úzkosti, ale v dlouhodobém měřítku je spojován se zvýšeným rizikem vážných onemocnění, včetně obezity, chorob srdce a cukrovky.

A přesto se uvádí, že 16–31 % evropské populace má problémy se spánkem, přičemž nespavost patří mezi nejběžnější. Ať už jste se marně převalovali v posteli jednu noc, nebo s usínáním zápasíte celé týdny, nespavost je pravděpodobně důvěrně známý problém. Předtím než sáhnete po prášcích na spaní, vyzkoušejte některou z aplikací speciálně vyvinutých k tomu, aby vám pomohly usnout. Sami zjistíte, jestli vás do krajiny snů nejlíp dovede řízená meditace, přírodní zvuky, progresivní relaxace nebo hypnóza.

Relax Melodies: Sleep Sounds

Unikněte neklidným hodinám v posteli posloucháním unikátních zvukových krajin poskládaných z 64 kvalitních ambientních melodií. Vyberte si zvuky a melodie, které se vám líbí, upravte hlasitost pro každou stopu a přidejte jednu ze speciálně navržených spánkových meditací. Kromě binaurálních beatů, budíku a časovače nabízí tato aplikace také „Sleep Moves“ – řízené cvičení s polštářem pro progresivní uvolnění a snadnější usínání. Vychutnejte si 52 zvuků a melodií zdarma a vytvářejte z nich vždy nové atmosféry a zvukové krajiny, které vás příjemně ukolébají do spánku. Aplikace nabízí také sledování minut mindfulness s aplikací Zdraví.

White Noise Deep Sleep Sounds

Nechte se do spánku vést zvuky lehkého deště, předoucí kočky nebo vlaku. Můžete míchat jednotlivé zvuky a vytvořit si tak vlastní spánkovou mozaiku, pozvolna přepínat mezi stopami nebo si vybrat z 24 barevných schémat. Líbí se nám, že od poslední aktualizace je možné poslouchat současně zvuky z této aplikace v pozadí a k tomu audio z jiné aplikace. Ideální ke kombinování se spánkovými podcasty jako Sleep With Me nebo s audioknihou Pán prstenů. Základní verze je zdarma, předplatné odemkne další příjemné zvuky pro klidný spánek.

Relax & Sleep Well

Bojujte s nespavostí pomocí nejmodernějších technik hypnoterapie a léčivé meditace. Glenn Harrold je zkušený hypnoterapeut s více než 20letými zkušenostmi. Jeho meditační a hypnotická aplikace obsahuje čtyři nahrávky zdarma a dalších 80 řízených meditací a hypnotických cvičení na témata jako nespavost, stres, úzkost, spánek, chudnutí, sebevědomí, sebeúcta, fobie a mnoho dalších. Vyzkoušejte 29minutovou hypnoterapii se snovým zvukovým doprovodem nahraným ve specifických stupnicích a frekvencích, aby vám pomohly dostat se do stavu hluboké mentální a fyzické relaxace a připravit vás na vydatný spánek

Sleep by Headspace

Naše nejoblíbenější aplikace pro meditaci a bytí v přítomnosti věnuje hodně pozornosti zdravému spánku. Headspace má obsáhlou knihovnu sleepcastů, noční hudby a řízených cvičení, která připraví tělo i mysl na spánek. U všech podcastů na spaní si můžete přizpůsobit hlasitost ambientních zvuků a hlasu vypravěče a doladit si tak tento jedinečný audio zážitek podle libosti. Hudba na spaní nabízí širokou škálu zvuků, od lehkých ambientních zvukových krajin a smyček akordů přes bílý šum až po zvuky větru a melodických nástrojů, takže každý si najde něco, co mu pomůže pomalu spočinout na křídlech spánku. Vyzkoušejte Headspace zdarma, později se můžete rozhodnout pro měsíční nebo roční předplatné.

Pzizz

Pokud to s vyřešením svých problémů se spánkem myslíte vážně, Pzizz by mohla být ta správná volba. Tato aplikace se chlubí, že je skutečným řešením nespavosti. Kombinuje vědecky prokázané techniky, jako NLP (neurolingvistické programování), s binaurálními beaty a zvukovými efekty. Nabízí více zvuků, které aplikace vždy namixuje do nového playlistu, takže nikdy neuslyšíte tu samou kompozici. Aplikace také disponuje režimem pro zdřímnutí se speciálními naracemi a režimem pro soustředěnou práci. Můžete si přizpůsobit délku intervalu, hlasitost, 3D efekty a zvolit mužský nebo ženský hlas pro poslechový zážitek na míru. Bonus: integrace s aplikací Zdraví.

Používáte k usínání nějakou aplikaci? Která je vaše oblíbená?