Je režim nízké spotřeby opravdu prospěšný?

Výhody a nevýhody režimu nízké spotřeby jsou častým předmětem sporů na mnoha různých fórech. Která strana má pravdu?

Režim nízké spotřeby, jedna z nejlepších nových funkcí iOS 9, je s námi už od roku 2015. Tato užitečná funkce mobilního operačního systému Applu sníží spotřebu energie, když už jí mnoho nezbývá, takže vaše zařízení vydrží i další pár hodin. Nic vám nebrání v tom, abyste zařízení používali v režimu nízké spotřeby neustále a těšili se z dlouhé výdrže baterie.

Není to však škodlivé pro baterii vašeho zařízení? Systém vás upozorní, abyste vstoupili do režimu úspory baterie, když vám zbývá 20 % nebo 10 % energie, a po nabití baterie na 80 % se sám deaktivuje.

Když se zařízení přepne do režimu nízké spotřeby, systém provede mnoho různých změn, které mají za výsledek, že zařízení spotřebovává méně energie:

  • S vizuálními efekty se můžete rozloučit.
  • Automatické stahování e-mailu prostřednictvím poštovního klienta je pozastaveno.
  • Váš telefon se automaticky zamkne po 30 sekundách.
  • Aktualizace aplikací a stahování na pozadí jsou pozastaveny.
  • Automatická synchronizace fotografií do iCloud je pozastavena.

Hey Siri byla jednou z těchto funkcí, ale od iOS 12 je Siri k dispozici stále. Pokud vás téma zajímá, je podrobně popsáno v příručce pro vývojáře o snižování výkonu CPU a GPU.

Při aktivaci režimu nízké spotřeby se může ztráta výkonu pohybovat mezi 20 a 40 %. Testovali jsme starý, ale dobrý iPhone 5s z roku 2013 s poměrně opotřebovanou baterií. Při testování vykázal procesor A7 36% pokles jednojádrového výkonu, 35% vícejádrového.

U novějších zařízení tento pokles výkonu není tak významný. V případě každodenních úkolů rozhodně nebudete mít pocit, že jsou procesy pomalejší. Měli bychom však dodat, že v případě 3D her rozdíl poznáte snadno.

Jasně vidíme, že žádný z důsledků režimu nízkého výkonu nemůže být pro vaše zařízení škodlivý. Vypnutí různých softwarových funkcí nebo snížení výkonu procesoru neznamená žádný problém, ale udržování zařízení v režimu nízké spotřeby není nutné. Jedinou nevýhodou může být menší ztráta výkonu.