Jak zaznamenávat intervalové cvičení s Apple Watch

Určitě jste už slyšeli o HIIT – intervalovém tréninku s vysokou intenzitou. Fanoušci tohoto typu cvičení tvrdí, že nabízí výhody mnohem delšího cvičení v krátkém, ale intenzivním tréninku.

Skvělá věc ohledně intervalového cvičení je, že tento princip můžete aplikovat na téměř jakýkoliv druh cvičení, včetně běhu, plavání a cyklistiky. Intervalový trénink je také ideální pro cvičení v místnosti, například s kardio stroji v posilovně. Nebo můžete být kreativní a osvěžit jím cvičení se švihadly nebo činkami.

Chcete intervalový trénink vyzkoušet? Pokud ano, Apple Watch jsou pro to dokonalým společníkem.

Co je to intervalový trénink a HIIT?

Jakýkoli druh tréninku, při kterém si na několik sekund odpočinete mezi výbuchy intenzivní aktivity, lze nazvat intervalovým tréninkem. Termín „interval“ se ve skutečnosti týká odpočinku. Úseky intenzivního cvičení jsou obvykle nazývané „sady“, i když Apple také používá termín „segment“.

Účel těchto mini přestávek během tréninku není jen to, abyste mohli relaxovat. Přestávky vám umožní cvičit intenzivněji. Například, pokud trénujete na desetikilometrový běžecký závod, můžete použít intervalový trénink ke zvýšení rychlosti. Vyzkoušejte intervalové cvičení, ve které po dobu pěti minut běžíte v cílovém závodním tempu, poté pomalu klusáte po dobu jedné minuty, abyste se zotavili, a tento postup opakujete. Po několika týdnech tréninku se vaše tělo přizpůsobí a vy můžete neustále zkracovat dobu odpočinku, dokud ji nepřestanete potřebovat vůbec.

Jak již bylo zmíněno, HIIT znamená intervalový trénink s vysokou intenzitou. A jak už název napovídá, je to druh intervalového tréninku, kde se snažíte ještě tvrději.

Cvičení HIIT na Apple Watch

Apple přidal podporu pro HIIT do nativní aplikace Cvičení již v roce 2017 v watchOS 4. Ve watchOS 6 jej stačí vybrat v nabídce cvičení.

Pokud stále používáte watchOS 4 nebo 5, musíte nejprve zvolit typ tréninku Ostatní a až skončíte, vyberete HIIT.

Cvičení HIIT v podání Applu neposkytuje žádné speciální funkce. Dostanete pouze tři základní metriky společné pro všechny „ostatní“ tréninky: trvání, srdeční frekvence a kalorie. Ale Apple pro HIIT optimalizoval algoritmy pohybu a srdečního tepu, takže vaše statistiky budou přesnější, když tuto možnost použijete.

Použití segmentů k zaznamenávání sad a intervalů odpočinku s Apple Watch

Cvičení Plavání v Apple automaticky detekuje sady a intervaly odpočinku, což je velmi užitečné. Tato funkce zatím není podporována pro cvičení HIIT, ale stále existuje způsob, jak můžete zaznamenávat své sady a intervaly odpočinku.

Během cvičení jednoduše poklepejte na obrazovku hodinek a označte začátek nebo konec „segmentu“ (je potřeba watchOS 4 nebo vyšší). Jak název napovídá, segment je část tréninku, kterou jste pomocí této funkce označili. Segmenty můžete použít k označení odpočinkových intervalů i sad.

Pokaždé, když segment označíte, se v horní části ciferníku hodinek zobrazí číslo v bílém kruhu označující, kolik jste jich dosud označili. Po skončení tréninku si můžete tyto segmenty prohlédnout v aplikaci Aktivita na svém iPhone. Na kartě Cvičení klepněte na cvičení a poté jej rozbalte klepnutím na Segmenty. Buďte trpěliví. Může to chvíli trvat, než se objeví.

Každý segment je očíslován, s odpovídající dobou trvání a kaloriemi. Pro běžecké a cyklistické tréninky získáte také vzdálenost a tempo pro každý segment. To vám umožní vidět intenzitu vašich setů, aniž by ostatní intervaly snižovaly vaše průměry.

Dosáhněte svých fitness cílů s tréninky HIIT

Doporučuji používat možnost Apple Watch HIIT, když provádíte typ cvičení, který již není podporován něčím relevantnějším, jako je běh nebo jízda na kole. V kombinaci se segmenty je to nejlepší způsob, jak zaznamenávat intervaly na Apple Watch, protože získáte tempo, vzdálenost i kalorie.

Je však dobré vědět, že pro všechno ostatní je nyní k dispozici možnost HIIT. Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv typ intervalového tréninku, vaše hodinky Apple Watch jsou k vašim službám.