Jak umlčet hovory a zprávy z neznámých čísel na iPhonu s iOS 13

Systém iOS 13 přinesl nové nastavení na ochranu zákazníků Applu před nechtěnými hovory a spamem tím, že automaticky přesměruje hovory od neznámých lidí přímo do hlasové schránky.

Jakmile nový přepínač v Nastavení zapnete, systém iOS s využitím inteligence Siri umožní, aby se všechny příchozí hovory z čísel v aplikacích Kontakty, Mail a Zprávy zazvonily na vašem iPhonu a zároveň automaticky všechny ostatní hovory odešle do hlasové schránky.

Tato velmi užitečná funkce funguje pouze pro iPhony s mobilními hovory. Není k dispozici pro iPad a iPod touch a nepodporuje VoIP hovory třetích stran z aplikací jako WhatsApp a Skype, které se integrují do aplikace Telefon prostřednictvím frameworku Apple CallKit.

Jak umlčet neznámé volající

Chcete-li přesměrovat hovory z neznámých čísel do hlasové schránky, postupujte podle následujících pokynů.

  • Na svém iPhonu s iOS 13.0 nebo novějším otevřete aplikaci Nastavení.
  • Z hlavního seznamu vyberte Telefon.
  • Chcete-li tuto funkci povolit, v části Umlčování hovorů a zablokované kontakty posuňte přepínač Umlčet neznámé volající do polohy zapnuto.

Nyní budou hovory od lidí, kteří nejsou ve vašich Kontaktech nebo vám neposlali e-mail či zprávu (Siri vyhledá v Mailu a Zprávách čísla a na povolí všechny najité), poslány přímo do hlasové schránky. Jejich hovory na vašem iPhonu nezazvoní a neuvidíte žádná upozornění na zmeškaný hovor.

Pokud vám umlčený volající zanechal hlasovou zprávu, můžete si ji zkontrolovat a poslechnout v hlasové schránce běžným způsobem (v případě, že jste číslo zapomněli, zeptejte se svého operátora na číslo hlasové schránky). A pokud vás někdo, koho neznáte, volá s legitimním důvodem, pravděpodobně zanechá hlasovou zprávu. Lidé, kteří často dostávají mnoho důležitých hovorů od lidí, které nemají v kontaktech, by měli zvážit, zda tuto funkci aktivovat.

Jak filtrovat a ignorovat neznámé odesílatele

Uživatelé iPhonu a iPadu se mohou rozhodnout pro použití nové funkce „Filtrovat neznámé odesílatele“ v aplikaci Zpráva. Ta automaticky odděluje příchozí zprávy z neznámých čísel. To je velmi užitečné, pokud je vaše telefonní číslo uvedeno na webových stránkách nebo pokud často dostáváte nevyžádané zprávy z čísel, která nepoznáte.

Když zapnete tuto funkce, schránka aplikace Zprávy se rozdělí na dva inboxy: zprávy od lidí ve vašem seznamu kontaktů a na ostatní, kteří nejsou na vašeho seznamu kontaktů v iPhonu nebo iPadu.

Pokud chcete třídit a filtrovat zprávy od neznámých kontaktů do samostatné schránky aplikace Zprávy v iPhone nebo iPad, postupujte taky:

  • Otevřete aplikaci Nastavení a přejděte na Zprávy
  • Vyhledejte možnost Filtrovat neznámé odesílatele a přepněte ji do polohy zapnuto. Pod tímto přepínačem je text, který funkci vysvětluje: „Bude vypnuto oznamování zpráv iMessage od lidí, kteří nejsou ve vašich kontaktech. Jejich zprávy budou uloženy do samostatného seznamu.“
  • Filtrujte neznámé odesílatele v systému iOS do jiné schránky aplikace Zprávy.

V aplikaci Zprávy pak najdete dvě schránky: „Kontakty a SMS“ a „Neznámí odesílatelé“. Zprávy do těchto dvou schránek jsou tříděny automaticky. Požadovanou schránku vyberete klepnutím na kartu.

Poznámka: tento popis mluví o filtrování zpráv iMessage, ale podle mé zkušenosti se všichni neznámí odesílatelé, kteří nejsou v seznamu kontaktů, dostanou do schránky Neznámí odesílatelé, který obsahuje i textové zprávy SMS a nikoli pouze iMessage.

Když tuto funkci znovu vypnete, doručené zprávy nezmizí, jen se znovu sloučí do stejného výchozího zobrazení aplikace Zprávy.