Jak to vypadá s další generací CarPlay?

Již delší dobu se nemůžeme dočkat nového Apple CarPlay. Co tedy víme?

Nejprve co je vlastně CarPlay

Apple CarPlay je užitečná vychytávka, která umožňuje propojení tvého iPhonu se systémem tvého auta. Tím pádem máš přístup k různým funkcím a aplikacím z iPhonu přímo na obrazovce svého vozidla. Tady je několik hlavních věcí, které můžeš s pomocí Apple CarPlay dělat:

  • Navigace: Můžeš používat Apple Mapy nebo jiné navigační aplikace, jako jsou Google Maps, přímo na obrazovce auta. To ti umožní snadno najít cestu a dostat se kamkoli potřebuješ.
  • Telefonování a zprávy: Můžeš volat, posílat a přijímat textové zprávy nebo dokonce používat hlasové asistenty, jako je Siri, abys mohl být v autě v bezpečí a stále komunikovat.
  • Hudba a podcasty: Přehrávání hudby je také jednoduché. Můžeš poslouchat své oblíbené písničky z Apple Music nebo jiných hudebních aplikací a také streamovat podcasty, které máš rád.
  • Zprávy na obrazovce: Apple CarPlay ti zobrazuje notifikace z telefonu přímo na obrazovce auta, což ti umožní zůstat v obraze bez toho, abys musel stahovat oči z silnice.
  • Ovládání pomocí hlasu: Můžeš používat Siri pro různé úkoly, jako je zadávání adresy do navigace, volání kontaktů nebo dokonce nastavení teploty v autě, což usnadňuje ovládání, zatímco řídíš.
  • Aplikace třetích stran: Mnoho třetích stran vyvíjí aplikace pro Apple CarPlay, takže můžeš mít přístup ke specifickým aplikacím, které ti mohou být užitečné.

Celkově řečeno, Apple CarPlay přináší pohodlí a bezpečnost do tvého vozu tím, že umožňuje snadný a bezproblémový přístup k funkcím tvého iPhonu, aniž bys musel odvádět pozornost od řízení. Je to skvělý doplněk pro moderní vozy.

Další generace CarPlay 2024?

Apple na svém WWDC v roce 2022 představil zcela přepracovanou podobu CarPlay, která by se měla mnohem více integrovat do kokpitu auta.

Dle všeho bude architektura i nadále založena na mřížce ikon aplikací, ale kromě toho přibude spousta nových funkcí. K dispozici bude například rozdělené zobrazení, které umožní mít v popředí více aplikací, a navíc bude snazší aplikace přepínat. CarPlay příští generace bude v některých vozidlech nabízet například také ovládání klimatizace. Velká zobrazovací plocha naznačuje, že design bude modulární, takže se uživatelé budou moci rozhodnout, kde se co bude zobrazovat. Systém CarPlay bude samozřejmě muset podporovat všechny druhy hardwarových řešení, takže bude dokonale fungovat i ve vozidlech, kde je informační a zábavní systém řešen velkým středovým displejem podobným iPadu.



Hlubší integrace

CarPlay může převzít roli továrních informačních a zábavních systémů v automobilech pouze tehdy, pokud bude integrován mnohem hlouběji než současná verze. Právě k tomu by mělo dojít, přičemž předchozí prohlášení naznačují, že iPhone bude s infotainment systémy v automobilech komunikovat v reálném čase. Kromě již zmíněné klimatizace budou moci elektromobily zobrazovat stav nabití, vozidla se spalovacími motory budou moci zobrazovat stav paliva a dojezd, a to vedle základních informací, jako jsou různé teploty.

Personalizace

Vzhledem k tomu, že různá vozidla mají různé velikosti a uspořádání displejů, je klíčovou otázkou přizpůsobení. Zatím není známo, do jaké míry bude zajištěno, ale na základě současných informací se zdá, že do značné míry ano. Různé zdroje uvádějí, že bude možné měnit nejen to, kde se co zobrazuje, ale také například písmo a jeho velikost. Pokud tomu tak bude, bude to mít samozřejmě vliv na bezpečnost jízdy, protože každý řidič si bude moci zvolit takové velikosti písma, které bude za všech okolností dobře čitelné, což pomůže udržet pozornost na silnici.

Čerstvé novinky

Podle nejnovějších zpráv se představily podoby uživatelského rozhraní s rozsahem palubní desky ve stylu Porsche a značky Aston Martin. Namísto pouhého převzetí informačního a zábavního centra a malých segmentů palubní desky byly přepracovány všechny displeje vozidel.


Jak je z fotek patrné, motivy rozhraní a vizuální pojetí jsou pro každou značku odlišné. Jinými slovy, jak majitelé Aston Martin, tak Porsche si budou moci upravit systém podle svých představ tak, aby po všech stránkách dobře seděl značce a konkrétním vozům. Na co se tedy konkrétně můžeme těšit a kdy se dočkáme? To zatím stále nevíme, ale něco nám říká, že kdo si počká, ten se dočká. A že se máme na co těšit.


Podívej se na řadu iPhonů, se kterými můžeš používat CarPlay