Jak spárovat ovladače pro Xbox a PlayStation se zařízeními Apple

Apple zvýšil svůj herní potenciál tím, že oznámil, že jejich nejnovější operační systémy podporují bezdrátové herní ovladače pro Xbox a PlayStation, konkrétně ovladač Sony DualShock 4 a bezdrátový ovladač s Bluetooth od Microsoftu pro Xbox.

Nedávno jsme vám přinesli dlouhý seznam her, které si můžete zahrát pomocí oficiálně podporovaných bezdrátových ovladačů. Nehovořili jsme však o tom, jak je připojit. Zde je návod, jak hrát hry na iPhonu, iPadu, iPodu touch, Apple TV a Macu a používat uživatelské rozhraní Apple TV.

O ovladačích pro Xbox a PlayStation

Až do těchto aktualizací neměly operační systémy Apple vestavěnou podporu populárních herních ovladačů.

Nejlepší na aktuální podpoře je, že nevyžaduje žádnou další práci ze strany vývojářů her. Po spárování fungují oba podporované ovladače automaticky se stovkami her z App Storu, které podporují ovladače MFi (zda je hra kompatibilní s MFi, se dočtete v jejím popisu v App Storu). Jde o tituly jako NBA 2K, Fortnite, Oceanhorn, Real Racing, Geometry Wars a další.

Před iOS 13 mohli uživatelé Applu spárovat bezdrátový ovladač s označením MFi, což znamená „Made for iOS“. Program MFi tedy zaručuje, že příslušenství bude fungovat se zařízeními Apple, pro iPhony, iPady, Macy a Apple TV ale mnoho bezdrátových ovladačů MFi k dispozici nebylo.

Podporované funkce

Jak již bylo řečeno, systémy iOS 13, tvOS 13 a macOS Catalina 10.15 mají nativní podporu herních ovladačů pro Xbox a PlayStation. Kromě hraní her s ovladačem MFi na vašem iPhonu, iPadu, iPodu touch, Macu a Apple TV můžete pomocí ovladače pro Xbox nebo PlayStation procházet celé uživatelské rozhraní tvOS a provádět úkony, jako je zapnutí nebo vypnutí Apple TV, procházení aplikacemi, výběr televizních pořadů, ovládání přehrávání atd.

Apple nepovolil pro tyto ovladače žádné zvláštní funkce, které jsou běžně dostupné při hraní konzolových her na zařízeních Xbox nebo PlayStation.

Ovladače pro Xbox a PlayStation se přidaly k již podporovaným ovladačům MFi, jako je SteelSeries Nimbus. Jinými slovy, podpora směrových tlačítek, čtyři akční tlačítka, dvojice mini joypadů a tlačítko Menu fungují podle očekávání, ale když jsou tyto ovladače spárovány se zařízením Apple, nepočítá se se žádnými zvláštními funkcemi, jako je rumble, vyhrazené tlačítko Siri, výstup pro sluchátka nebo podpora tlačítek L1/R1 nebo snímání tlaku.

iOS 13, iPadOS, tvOS 13 a macOS Catalina 10.15 jsou kompatibilní s:

  • ovladačem Sony DualShock pro PlayStation 4 a PlayStation Pro,
  • bezdrátovým ovladačem Microsoft Xbox s technologií Bluetooth pro Xbox One S nebo X.

Ovladače pro Xbox nebo PlayStation můžete ke svém iPhonu, iPadu, iPodu touch, Macu a Apple TV připojovat, odpojovat, spárovat, odpárovat a přejmenovat podle následujících pokynů.

Jak spárovat ovladače pro Xbox a PlayStation


Pokud chcete spárovat ovladač pro Xbox nebo PlayStation se zařízením Apple, postupujte takto:

  1. Otevřete v zařízení Apple nastavení Bluetooth:
    1. iPhone, iPad a iPod touch: Otevřete Nastavení a klepněte na Bluetooth.
    2. Mac: Otevřete Předvolby systému z Docku, ze Spotlightu nebo z Aplikací, potom klikněte na ikonu Bluetooth.
    3. Apple TV: Otevřete Nastavení a zvolte Dálkové ovladače a zařízení.
  2. Nyní spárujte ovladač:
    1. iPhone, iPad a iPod touch: Klepněte na herní ovladač uvedený v části Moje zařízení.
    2. Mac: Klikněte na Připojit vedle herního ovladače nalezeného v části Moje zařízení.
    3. Apple TV: Klikněte na herní ovladač pod částí s nadpisem Ostatní zařízení.

Pokud máte problémy s procesem párování, ujistěte se, že je na hostitelském zařízení povoleno rozhraní Bluetooth. Proces párování by neměl trvat déle než pár sekund.