Jak si nainstalovat iOS 16 s předstihem?

I když se jedná jen o takzvanou public beta verzi, máme pro tebe návod, jakým způsobem si můžeš nainstalovat nejnovější iOS 16 a vyzkoušet si tak jeho nejmodernější funkce.

Apple před nedávnem představil nejnovější software a pro nás je jedním z nejzajímavějších právě iOS 16, který přišel s ohromnou porci vymožeností, díky kterým si můžeš svůj iPhone namodifikovat naprosto podle svojí chuti. Jak to tak bývá, v létě představený software, ale přijde mezi většinu uživatelů až s počátkem podzimu.

Co ale možná spousta z vás neví je možnost, které Apple oficiálně říká Apple Beta Software Program. Jedná se o speciální ,,program", kdy ti Apple dovolí stáhnout s předstihem ten nejnovější software (týká se i iPadu nebo Macu) a ty mu ho svým používám do data vydání pomůžeš zlepšit pomocí hlášení chyb, nedostatků nebo svých názorů.

Můžeš se tak těšit na spoustu nových funkcí, které si osaháš jako jeden z prvních, ale pořád musíš počítat s tím, že software není 100% a tak se může snadno stát, že ti některé funkce telefonu nepůjdou, tak jak jsi byl zvyklý. Nicméně na základě nejnovějších ohlasů se prakticky kromě aplikace Počasí (která sem tam spadne a je ji potřeba spustit znovu) chová telefon naprosto standardně a nic by ti nemělo bránit v klasickém používání. Edit: Ještě jsme zjistili, že některé aplikace nejsou zatím 100% přeloženy do českého jazyka (například nová aplikace Kondice).

Jak tedy postupovat pokud ses rozhodl iOS 16 vyzkoušet?

  • Jako první si vem do ruky iPhone se kterým jdi na https://beta.apple.com/sp/betaprogram
  • Tam klikni na Sign Up a přihlas se pomocí svého Apple ID (přes Face ID)
  • Dostaneš se na hlavní stránku, kde klikneš na modrý odkaz enroll your iOS device
  • Vyskočí ti další stránka, kde stačí kliknout na modré tlačítko Download profile a klikneš na Povolit, telefon ti jen oznámí, že byl Profil stažen
  • Nyní jdi do Nastavení a úplně nahoře se ti nově objeví položka Profil byl stažen >, tam klikni na Instalovat
  • Pokud máš k telefonu kód, zadáš svůj kód a ještě 2x se proklikneš přes modrá tlačítka Instalovat
  • Po té se ti telefon restartuje a pak musíš jít znovu do Nastavení > Obecné > Aktualizace softwaru a klikneš na Stáhnout a nainstalovat iOS 16 Public Beta
  • Do telefonu se ti začne stahovat 5 GB dat, tak si dej pozor, že jsi připojený na Wi-Fi, doba stahování a přípravy instalace je zhruba 20 minut, tak chvilku počkej, instalace proběhne automaticky a telefon se ti sám zapne

Nyní bys měl mít nainstalovaný nejnovější iOS a telefon tě rovnou přivítá tvojí tapetou s novými hodinami, které si samozřejmě můžeš ještě přenastavit jak si jen budeš přát. Na výběr toho máš opravdu spoustu, tak se pusť do prozkoumávání.

Jaké novinky si můžeš s novým iOS 16 vyzkoušet si můžeš přečíst v našem předchozím článku a pokud tě zajímá, co nového přinesl například macOS Ventura a nový Watch OS, tak si přečti náš článek zase tady.