Jak sdílet soubory a dokumenty mezi uživateli jednoho Macu

Jeden Mac, více uživatelů a sdílené soubory… proč ne?

Nákup Macu nepatří k nejlevnějším záležitostem, takže je běžné, že rodina používá jeden stolní počítač se sdíleným přístupem. Existují i menší firmy, kde se v ekosystému Applu sdílí jeden Mac mezi více pracovníky.

V takovém případě můžete nastavit pro různé uživatele různé účty, přičemž jejich soubory a nastavení budou odděleny. Ale co když různí uživatelé potřebují přístup ke stejným souborům? Existuje několik možností, jak sdílet dokumenty s ostatními, aniž byste udělali zmatek ve všech přístupových právech.

Využijte složky sdílené se všemi uživateli Macu

Bez ohledu na to, jaká verze MacOS je na počítači instalovaná a kolik uživatelů na něm pracuje, všichni mají už od prvního okamžiku přístup ke sdílené složce. Je to nejjednodušší způsob, jak navzájem sdílet soubory a dokumenty.

Pro přístup k této složce stačí ve Finderu jít na

  • Macintosh HD> Uživatelé> Sdílené

Zde můžete přidat nebo odebrat libovolné soubory a také přistupovat k dokumentům, které vložili jiní uživatelé. Musíme však dodat, že jediný uživatel, který může upravit nebo odebrat dané soubory, je ten, který je vložil. Všichni ostatní mohou soubory pouze zobrazit. Pokud by je chtěli změnit, musejí je zkopírovat a vložit do svých dokumentů, tam je upravit a přesunout novou verzi zpět do sdílené složky.

Umístěte soubory do veřejné složky pro ostatní uživatele

Stejně jako u sdílených složek je veřejná složka k dispozici všem, kteří mají ve svých počítačích macOS. Její použití je zcela stejné jako u sdílené složky, jste však jediný uživatel, který může přidat nebo odebrat soubory. Takže tímto způsobem sdílíte jen vy ostatním, ne naopak. (Pro tyto účely je dispozici sdílená složka.)

Do veřejné složky přistoupíte tako:

  • Macintosh HD> Uživatelé> [Vaše uživatelské jméno]> Veřejné.

Můžete také zadat veřejnou složku ostatních uživatelů, avšak nebudete moci jednat jejich jménem.

Chcete-li vstoupit do veřejné složky ostatních, přejděte na

  • Macintosh HD> Uživatelé> [Jméno daného uživatele]> Veřejné

Vložte soubory do účtu konkrétního uživatele Macu

Pokud chcete udělit přístup pouze jednomu konkrétnímu uživateli, ne všem uživatelům v systému, použijte nativní sdílení pomocí Drop Boxu (ne, nejde o ten Dropbox).

Složka Drop Box je jako poštovní schránka. Jediné, co musíte udělat, je do ní vložit dané soubory a “příjemce” je hned obdrží. Měli byste však vědět, že k těmto souborům ztratíte přístup.

Chcete-li vstoupit do složky Drop Box, abyste s někým konkrétním něco sdíleli:

  • Macintosh HD> Uživatelé> [Dotyčný uživatel]> Veřejné

Chcete-li vstoupit do své vlastní složky Drop Box, abyste zjistili, co s vámi sdílí ostatní:

  • Macintosh HD> Uživatelé> [YourUsername]> Public> Drop Box

Tyto tři metody vám umožní sdílet soubory a dokumenty s ostatními uživateli na jednom Macu.