Jak odebrat předplatné na iPhonu

Aplikace pro iPhone, iPad i Apple TV v sobě často obsahují i možnost předplatného, jež pro nezkušenějšího uživatele může být hotovým bludištěm, z něhož se po vkročení nemůže vymotat. Dnešní článek vám ukáže, kde naleznete všechna potřebná nastavení, abyste zbytečně neutráceli peníze.

Nejdříve si musíme rozdělit pojmy nákup (in-app purchase) a předplatné (in-app subscription) v aplikaci. V prvním případě jde o jednorázovou částku, kterou vám Apple okamžitě strhne z vaší karty, může jít třeba o nákup hudby či filmu na iTunes nebo nákup virtuální měny do her. Naproti tomu předplatné nabízí službu, za níž v pravidelných měsíčních intervalech odvádíte poplatek, stejně jako třeba za telefon, internet nebo kabelovku.

Ve druhé kategorii naleznete nespočet aplikací zaměřených na fitness, streamování hudby (třeba Spotify nebo Apple Music) nebo třeba internetové videopůjčovny (např. Netflix). Tyto služby si brzy uvědomily, že potřebují nabízet bezplatná zkušební období, aby dokázaly nalákat nové uživatele na následující placenou verzi. U Apple Music můžete zdarma poslouchat celé tři měsíce, Netflix nabízí měsíc. Jakmile aktivujete své zkušební období, automaticky si spouštíte i předplatné (a okamžitě dostanete i fakturu od Applu, i když jste zatím nic nezaplatili) – ihned po skončení zkušební doby pak služba bude odebírat smluvenou částku z vaší karty.

Přihlášení k předplatnému je však pochopitelně mnohem snazší než následné odhlášení, mnoho lidí tak celou záležitost nechá být a prostě se smíří s tím, že každý měsíc přijde o 5-10 eur, aniž by je mohli využít na něco smysluplného. Vy se však vůbec nebojte, když víte, jak na to, odhlášení je záležitost několika kliknutí. Nejjednodušším způsobem je to skrz iPhone či iPad, jde to ale pochopitelně i na desktopové aplikaci iTunes.

Odhlášení můžete udělat pomocí následujících sedmi kroků na libovolném zařízení s iOS:

  1. Otevřete Settings.
  2. Sjeďte k záložce iTunes and App Store.
  3. Klikněte na své Apple ID.

  1. Vyberte možnost zobrazení vašeho Apple ID.

  2. Sjeďte k záložce Subscriptions.

  3. Zde ze seznamu vyberte ta předplatná, která již nechcete.

  4. Klikněte na možnost odstranit předplatné.


Poznámka: zde můžete odhlásit ta předplatná, která jste provedli skrz iTunes. Jestliže jste se k předplatnému přihlásili skrz web vývojáře (jako třeba v případě Spotify), musíte se na jejich webu proklikat i ke zrušení předplatného a výše popsaná metoda vám nepomůže.

Jestliže se vám povedlo zakoupit aplikaci, kterou nechcete, případně se vám na první pohled po spuštění nelíbí, můžete zde situaci také vyřešit.