Jak nejlépe ochráníš svůj iPhone. Před poškozením i kyberútoky

iPhone ti spadne na zem a leží displejem dolů. Ty se jen modlíš, ať na displeji není pavučina. Během pár sekund se z téměř nového přístroje stane bezcenná rozbitá krabička. Stačí ale pár jednoduchých kroků a o svůj iPhone už se nemusíš bát.

iPhony jako takové jsou čím dál odolnější, ale pádu, odření klíčem v kapse nebo třeba poškrábání displeje při položení na stůl neodolají. Od toho je tady spousta příslušenství, kterou najdeš na trhu. Které stojí za to pořídit?

Začni ochranou displeje

Poškrábaný displej zkazí náladu, rozbitý už ale může zhoršit i ovladatelnost iPhonu. Nejdůležitější součástí tvého ochranného setu pro iPhone by tak mělo být ochranné sklo.

Ochranná skla se liší především svou tvrdostí (H), která definuje odpor, který klade materiál proti vnikání cizího tělesa. Nejkvalitnější ochranná skla mají tvrdost 9H, což je jen o stupeň méně než v případě diamantu.

Ochranné sklo pro iPhone tak chrání displej nejen před poškrábáním, ale také před rozbitím při pádu z výšky. Pro nejvyšší možnou ochranu je důležité, aby sklo perfektně přiléhalo na displej, k čemuž výrobci používají například super silná lepidla, které zaručují dolehání i v místech nerovností na displeji.

Sklo tě přitom nijak neomezuje při používání iPhonu a displej reaguje úplně stejně jako bez ochrany. Zachovává i nezměněné barvy. Ochranná vrstva má jen pár milimetrů (ty nejtenčí mají i 0,2 mm), takže na displeji si skla prakticky nevšimneš.

Ochranné pouzdro pořídíš do 1 000 Kč. Oprava rozbitého displeje přitom může stát i 10 000 Kč, takže matematika mluví jasně.

Kromě displeje můžete malým ochranným sklíčkem chránit také další velmi důležitou a citlivou část iPhonu – čočky fotoaparátu. Ochrana objektivu (například pro iPhone 13) zabraňuje jeho poškrábání a poškození.

Chraň svůj iPhone i ze zadní strany

Kryt na iPhone se vyrábí nejčastěji z pružného silikonu, který ochrání hlavně záda tvého telefonu, Díky tomu, že kvalitní kryty vystupují i mírně nad displej, chrání tak i ten před poškrábáním nebo při pádu.

Ochranné zadní kryty mají navíc několik výhod:

  • Díky texturovanému zpracování jejich povrchu se v nich telefon příjemně drží a navíc zabraňuje vyklouznutí telefonu z ruky.
  • Nejnovější kryty navíc podporují technologii MagSafe, takže k telefonu snadno přilnou a můžeš je bezdrátově nabíjet v MagSafe nabíječkách bez sejmutí krytu.
  • Kvalitní kryty navíc mají z vnitřní strany podšívku z jemného mikrovlákna, která přidává další stupeň ochrany a zabraňuje i mikroskopickým škrábancům.

Oblíbená jsou také tzv. flipová pouzdra (například na iPhone 13 mini), která tvůj iPhone uzavírají do pouzdra ze všech stran a zaručují zase o něco vyšší stupeň ochrany. Telefon už ale nemáš tak snadno po ruce, protože musíš vždy odklopit přední stranu pouzdra. To bývá ale často zpracováno napřílad z elegantní kůže, takže z telefonu udělá vlastně módní doplněk.

Některým tento typ pouzder nevyhovuje, jiní na něj ale nedají dopustit. Taková pouzdra jsou většinou velmi hezky designově zpracovaná (například z kvalitní kůže) a poskytují prostor na další drobnosti, jako jsou karty, hotovost nebo třeba doklady.

Chraň svůj telefon i před softwarovou hrozbou

Jakákoliv ochrana je ti k ničemu, když svůj iPhone ztratíš. Proto existuje funkce Find My, která ti pomůže najít jakékoliv zařízení Apple včetně iPhonu. Její aktivace ti zabere pár minut a může ti zachránit iPhone.

Běž do Nastavení v iPhonu, poklepej na své jméno a zvol Find My. Přihlas se pomocí svého Apple ID a přesvědč se, že funkce Find My je povolená, případně ji povol.

Pak už stačí jen jít na iCloud.com/find, přihlásit se a hned na mapě vidíš místo, kde je tvůj iPhone (nebo kde naposledy byl s nabitou baterií).

Tip: Najdi pomocí iPhonu i své klíče, peněženku nebo batoh

AirTag je malé zařízení, které připevníš k jakékoliv věci (magneticky nebo koženým poutkem) a když ji nemůžeš najít, stačí ji prozvonit. Zároveň vidíš polohu AirTagu v aplikaci FindMy.

Dej si pozor také na kybernetické útoky

Je pravda, že iPhony jsou odolnější proti hacknutí než přístroje na Androidu a to především díky větší uzavřenosti systému. Přesto nejsou před hackery nikdy zcela v bezpečí. Pár základních kroků ale stačí k tomu, že uchráníš svá citlivá data před většinou kybernetických hrozeb.

      1. Aktualizuj svůj telefon pokaždé, když vyjde nová aktualizace nebo verze iOS. Aktualizuj také své aplikace.
      2. Nastav si heslo do telefonu v Nastavení > [tvé jméno] > Heslo a zabezpečení.
      3. Zvaž automatické smazání dat po 10 neúspěšných zadání přístupového kódu. Razantní opatření, ale v případě odcizení telefonu velmi účinné. V případě, že mazání nastavíš, nezapomeň si data pravidelně zálohovat.
      4. Kontroluj povolení aplikací a dejte pozor na ty podvodné. Například, pokud po tobě svítilna chce přístup k fotografiím, jedná se dost pravděpodobně o škodlivou aplikaci.
      5. Nepřipojuj se automaticky k veřejným Wi-Fi.
      6. Nainstaluj si ochranu proti tzv. phishingu, která tě upozorní na škodlivé phishingové stránky (takové, které se z tebe snaží dostat přihlašovací údaje například do internetového bankovnictví, a zneužít je).
      7. Používej VPN (software, který anonymizuje připojení) zejména pokud se často připojuješ k veřejným Wi-Fi.
      8. Povol si dvoufázové ověřování v Nastavení > Heslo a zabezpečení vašeho Apple ID a iCLoudu.
      9. Zakaž funkci Siri při zamčeném telefonu. V Nastavení přejdi do Siri a hledání a vypni volbu Povolit Siri při uzamčení.
      10. Před prodejem iPhonu vymaž veškerá data a obnov tovární nastavení. Také vymaž zařízení ze svého účtu Apple a zruš spárování s veškerými zařízeními.

Zdroj: blog Avastu: https://blog.avast.com/cs/tips-to-keep-your-ios-device-secure