Jak funguje ovládání hloubky ostrosti ve fotoaparátu vašeho iPhonu

Možnost ovládat hloubku ostrosti se poprvé objevila v modelech iPhone XS, iPhone XS Max a iPhone XR v roce 2018.

Jak jistě víte, iPhony s dvěma objektivy a iPhone XR s jedním objektivem vám umožňují vytvářet fotografie s ostrým objektem v popředí a krásně rozmazaným pozadím. Zatímco modely iPhone 7, 8 a X vytváří relativně jednoduché diskové rozostření, nejnovější iPhony, počínajíc iPhonem XS, mají sofistikovanější rozostření pozadí pro opravdu ohromující bokeh efekt.

Fotografování s dynamickou hloubkou ostrosti vyžaduje:

  • iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR nebo novější,
  • nativní aplikaci Fotoaparát,
  • portrétní režim vybraný v aplikaci Fotoaparát pro přední nebo zadní kameru,
  • software iOS 12.1 nebo novější.

Díky těmto podmínkám můžete regulovat výraznost bokeh efektu přímo během kompozice fotografie v portrétním režimu. Klepnutím na malé písmeno „f“ v pravém horním rohu aplikace Fotoaparát odhalíte skrytý posuvník hloubky ostrosti a můžete upravit úroveň simulované clony před pořízením snímku.

Úprava bokeh efektu během náhledu nemá vliv na schopnost ovládat jej také později. Stejně jako u běžných portrétních fotografií můžete efekt zcela odstranit bez ztráty kvality nebo obsahu.

S vydáním iOS 11 v září 2017 začal Apple s portrétními fotkami zaznamenávat a ukládat data o hloubce ostrosti a používat je k vytvoření jednoduchého, plochého bokeh efektu na úrovni softwaru.

Senzory fotoaparátu iPhonu byly časem ještě sofistikovanější a s vydáním iOS 12 v září 2018 spolu s novými modely iPhonu posunul Apple bokeh efekt na zcela novou úroveň.

Nejnovější iPhony jsou schopny zachytit mnohem podrobnější segmentační masky díky kombinaci 2x rychlejších kamerových senzorů a výkonu čipů Bionic A12 a A13 s hardwarově podporovaným strojovým učením na zabudovaném koprocesoru s neuronovým enginem. Ve spojení s algoritmickým modelem, který simuluje vlastnosti skutečného objektivu fotoaparátu iPhonu, rozloží bokeh efekt na nejnovějších zařízeních světelné zdroje, aniž by je přepálil.

Konečný výsledek vypadá mnohem lépe než standardní rozostření podle Gaussovy nebo diskové šablony.

Přesná segmentační maska umožňuje nové zajímavé způsoby interakce s portrétními fotografiemi díky mnohem lepšímu oddělení vrstev popředí a pozadí.
Všechny portréty pořízené podporovanými iPhony mají podrobnou segmentační masku, kterou výpočtový fotografický algoritmus v iOS nevyužívá jenom k rozostření pozadí, ale také k vylepšení vykreslení vlasů a jemných detailů na okrajích portrétované osoby nebo předmětu.

Po pořízení snímku v portrétním režimu otevřete aplikaci Fotky, vyberte snímek a klepněte v dolní části na tlačítko hloubky. Nyní můžete dynamicky upravit intenzitu bokeh efektu pomocí posuvníku s číslem clony nebo ohniskové vzdálenosti.

Posuvník se pohybuje od f/1,4 do f/16, přičemž f/1,4 představuje největší rozostření a f/16 žádný bokeh efekt (ve fotografii menší čísla představují větší clony a naopak).

Při posouvání posuvníku hloubky ostrosti si všímejte změn pozadí. Posunutím zcela doleva bude pozadí více rozostřené, posunutím doprava se bokeh efekt změkčí. Ovládání hloubky ostrosti není na starších iPhonech možné kvůli hardwarovým omezením a skutečnosti, že jejich fotoaparáty nedokážou vytvářet přesné segmentační masky.

Ovládání hloubky ostrosti je k dispozici na přední i zadní kameře na iPhonu XS nebo novějších. Tato funkce je k dispozici pouze u statických portrétů. U portrétů pořízených starším iPhonem nemůžete upravit rozostření, protože údaje o hloubce, které tyto telefony zaznamenávají, nejsou pro ovládání hloubky ostrosti dostatečně přesné.