Jak funguje optimalizované nabíjení baterie v iOS 13?

Nedávno vydaný iOS 13 obsahuje mnoho důležitých nových funkcí. Většina z nich byla představena veřejně během Keynote, ale některé z nich byly uvedeny tiše. Třeba jako optimalizované nabíjení baterie.

V posledních několika letech se baterie iPhonů výrazně zdokonalily. Největší vylepšení si na konto připsal iPhone XR a výkon letošních modelů je ještě překonal.

Ale delší výdrž baterie nic neznamená, pokud si ji nebudete moci užít dlouhodobě kvůli stárnutí baterie. Novým řešením starého problému je inovativní funkce systému iOS 13, optimalizované nabíjení baterie.

V posledních několika letech výrobci pro pohon svých zařízení používali Li-on baterie. Jsou stabilní, lehké, poměrně malé a mají velkou kapacitu. Ale mají jednu nevýhodu: stárnutí. To může být docela nepříjemné, protože jejich účinnost se zhoršuje s postupem času.

Baterie iPhone jsou „licencovány“ na tisíc cyklů. Podle Applu se kondice baterií po 500 cyklech sníží na zhruba 80 %, což se rovná životnosti 2 až 3 roky. Poté je důrazně doporučeno baterii vyměnit.

Co může stárnutí urychlit? Lithium-iontové baterie jsou citlivé na teploty, tento typ baterií miluje příjemnou teplotu mezi 0 a 35° C. Používání zařízení mimo tento rozsah může baterii dlouhodobě vážně poškodit. Dalším důležitým faktorem je nabíjení.

Proces nabíjení lze rozdělit do dvou odlišných fází: rychlé nabíjení (mezi 0 a 80 %) a udržovací nabíjení (mezi 80 a 100 %). Během rychlého nabíjení získá vaše baterie více energie, což je překvapivě pro baterii menší zátěž než udržovací nabíjení na posledních 20%. Naštěstí nová generace chytrých telefonů je vybavena limity pro přebíjení. Jakmile je spotřebováno 1 % energie, bude nahrazeno 1 % nabití.

Většina z nás dobíjí své smartphony přes noc, což by nemělo znamenat žádný problém. V tomto případě však po kratším rychlém nabíjení přichází delší doba udržovacího nabíjení až do rána, což není pro zdraví baterie optimální.

Řešení tohoto problému představuje nová funkce Optimalizované nabíjení baterie. Jde v zásadě o proces učení, kdy se váš iPhone pokusí pochopit váš harmonogram nabíjení a zkrátí adekvátně období udržovacího nabíjení. V praxi to znamená, že na konci fáze rychlého nabíjení (na 80%) se nabíjení zastaví a vaše zařízení nebude přijímat více energie. Nabíjení bude ukončeno 1–2 hodiny před odhadovanou dobou odpojení zařízení od nabíječky. To výrazně snižuje počet nabíjení a vybití na 1 %, což vede k delší výdrži baterie.

Jak ale tento proces učení probíhá? Jak si iOS 13 dokáže vybrat nejlepší čas pro začátek udržovacího nabíjení? Ve všední dny je to založeno na vašem budíku, iPhone se snaží sledovat vaše zvyky o víkendech a volných dnech, když budík nastavený nemáte. Může se tedy stát, že telefon ranních ptáčat nebude o víkendech zcela nabitý? Teoreticky je to možné, de facto se to skutečně nestane.

Pokud však nedůvěřujete studijním dovednostem vašeho iPhonu, můžete tuto možnost vypnout. Je to jednoduché:

  • Přejděte do Nastavení.
  • Vyberte nabídku Baterie.
  • V části Kondice baterie deaktivujte Optimalizované nabíjení baterie.

Jakmile aktualizujete na iOS 13, bude tato možnost povolena, ale můžete ji snadno vypnout také na uzamčené obrazvce použitím silného stisku.