Jak Apple změnil náš svět: Revoluční zařízení

Apple vytvořil první, nejlepší a nejbarevnější osobní počítače na světě. Transformoval však i další oblasti digitálního světa, od tiskáren až po telefony. Pojďme se podívat na některá zařízení, která byla zásadní pro moderní civilizaci.

První domácí tiskárna

LaserWriter byla první laserová tiskárna, která se, na rozdíl od konkurenčních produktů, hodila pro domácí použití. Spolu se software PageMaker znamenala rozvět nového oboru DTP (Desktop Publishing).

Tiskárna LaserWriter byla perfektní i pro firmy díky možnosti připojení k počítačové síti pomocí protokolů LocalTalk a AppleTalk. Tyto protokoly umožnily její sdílení až pro 30 Maců současně. Proč byla tiskárna tak jedinečná? Dokázal vytisknout dříve nepředstavitelný počet písem, velikostí textu a dokonce i obrázky.

První osobní digitální fotoaparát

QuickTake 100 byl časopisem Times jmenován v roce 2010 prvním osobním digitálním fotoaparátem a je uveden v seznamu „100 nejdůležitějších zařízení od roku 1923“.
Digitální fotoaparát QuickTake 100 byl jedním z produktů, které Apple nenavrhoval sám, samotný fotoaparát vytvořil Kodak.

Maximální rozlišení pořízené fotografie bylo 640 x 480, při kterém bylo možné uložit do fotoaparátu pouze 8 fotografií. Fotoaparát disponoval vestavěným bleskem, ale nenabízel zaostření ani zoom. Fotografie šlo stáhnout do Macintoshe pomocí sériového kabelu. Fotoaparát byl vytvořen v době, když v Apple nebyl Jobs. Ten ale po svém návratu do funkce dočasného generálního ředitele v roce 1997 projekt okamžitě zastavil, stejně jako všechny projekty, které se netýkaly počítačů.

Walkman pro 21. století

iPod představený v roce 2001 znamenal průlom v digitálním hudebním průmyslu. iPod byl vyvinut v extrémně krátké době jako tajný projekt, od myšlenky po hotový produkt neuplynul ani rok. Ve srovnání s tehdejšími MP3 přehrávači byl iPod mnohem menší, lehčí, levnější a nabízel mnohem větší kapacitu. Intuitivní ovládání zajišťovalo dokonale navržené a revoluční kolečko ScrollWhell.

FireWire umožnil stahovat hudbu do iPodu 30krát rychleji než běžné USB a zároveň o zařízení nabíjel. Stáhnout tisíce písní z počítače do iPodu přes iTunes trvalo méně než 10 minut, u ostatních MP3 přehrávačů by to bylo 5 hodin. První iPod měl kapacitu 5 GB, což znamenalo mít v kapse 1 000 skladeb. Navíc sloužil jako přenosný externí disk. Na rozdíl od jiných přehrávačů, u kterých bylo třeba měnit baterie každé 2 hodiny, iPod mohl přehrávat hudbu po dobu 10 hodin.

iPod se stal nejprodávanějším MP3 přehrávačem s podílem na trhu v USA 63%. Od října 2001 do dubna 2007 bylo prodáno 100 milionů iPodů.

Znovuobjevený telefon

iPhone změnil svět komunikací, stal se symbolem technologického pokroku a také symbolem úspěchu Apple. Pravděpodobně neexistuje lepší symbol začátku 21. století než iPhone. Během prvních 30 hodin od uvedení na trh se prodalo neuvěřitelných 270 000 iPhonů. iPhone byl vyvíjen v rámci tajného projektu s názvem „Purple“, jehož cílem bylo původně navrhnout tablet. Když si ale Steve Jobs uvědomil obrovský potenciál dotykové obrazovky, rozhodl se ji použít pro mobilní telefon.

V roce 2007 Nokia a Sony Ericsson prodávaly telefony s dotykovou obrazovkou, ty ale měly jeden velký problém: pro jemnější ovládání byl potřeba stylus. iPhone byl první mobilní telefon s opravdu dotykovou 3,5” obrazovkou a operačním systémem přizpůsobeným pro dotykové ovládání.

iPhone si získal obdiv svým návykově komfortním ovládání a rychlému a stabilnímu operačnímu systému. Použitý hardware byl pro rok 2007 velmi nadprůměrný.

Úplně první tablet

Již v roce 1983 Steve Jobs v jednom ze svých projevů uvedl, že cíl Applu je jednoduchý. Chtěl vytvořit skvělý počítač o velikosti knihy, který si můžeme vzít s sebou, který nemá otravné kabely a který se naučíme ovládat za 20 minut. IPad představený Jobsem v roce 2010 toto vše dokonale splňuje. IPad je v podstatě zvětšený iPhone, v první generací bez fotoaparátu. Poprvé se podařilo Applu technologii natolik zmenšit, že vznikl hybrid mezi telefonem a počítačem, který dokáže ovládat i tříleté dítě a který se stává hlavním komunikačním nástrojem pro starší generaci.

První tablet Apple byl rozhodně technologickým a prodejním úspěchem, první den se jej prodalo 300 000 kusů. Sklo zakrývající LCD bylo odolné vůči otiskům prstů a poškrábání. Součástí iPadu bylo i několik nových technologií a senzorů, jako je snímač okolního světla, tříosý akcelerometr a gyroskop.

Baterie nabízela až 10 hodin při přehrávání videa, 140 hodin hudby nebo 30 dní v pohotovostním režimu. A jako vždy, Apple byl na začátku nového trendu: v roce 2011 začali vyrábět tablety všichni ostatní.

V roce 2019 získal iPad svůj vlastní operační systém, iPadOS, do té doby používal stejný operační systém jako iPhone. iPady dokáží dnes do značné míry nahradit notebooky, mají podobné funkce, snadné ovládání, dlouhou životnosti baterie a jsou cenově dostupné.

Jaké zařízení Apple podle vašeho názoru změnilo naše století nejvíce?