Jak Apple změnil náš svět: Revoluční počítače II.

Bez Applu a jeho inovativních zařízení by osobní počítače nevypadaly a nefugovaly tak, jak je známe dnes.

Předcházející kapitolu historie počítačů Applu jsme skončili v roce 1993 s Macintosh TV.

iMac (1998)

Jsou tři důvody, proč se iMac rychle stal nejprodávanějším osobním počítačem v USA. Jednalo se o snadno použitelnou samostatnou jednotku, kterou nebylo potřeba složitě nastavovat. Měl rukojeť, která usnadňovala pohyb, žádné kabely, které obvykle propojují počítač a monitor. To vše vedlo k popularitě iMacu pro uživatele bez hluboké znalosti počítačů. Třetinu iMaců prodaných během prvního roku si koupili ti, pro které to byl historicky první počítač.
A iMac byl vizuálně ohromující, zejména ve srovnání s béžovými počítači, které tehdy dominovaly trhu. Podívejte se třeba na Bondi blue iMac, s kruhovou myší a průsvitným tělem, které vám umožní nahlédnout uvnitř. Necelý rok poté následovala druhá generace, která přinesla dalších pět jasných, sladkých barev.

Písmenon “i” v názvu znamená internet, iMac byl totiž jedním z prvních počítačů, které nabídly snadný a rychlý přístup k internetu s pouhými dvěma kliky. Se dvěma porty USB představoval iMac také důležitý milník v historii standardu USB. Od jeho vydání počet prodaných periferií USB prudce vzrostl.

Všechny tyto důvody přispěly k tomu, že tento krásný Mac zaznamenal mimořádný prodejní úspěch. Týden po uvedení nových iMaců na trh Apple oznámil, že jeho poslední čtvrtletní výdělky se zvětšily třikrát ve srovnání s předchozím rokem.

Power Mac G4 Cube (2000)

Power Mac G4 lze nazvat designovou hvězdou, ale obchodním fiaskem. Tento krásný minimalistický počítač najdete v Muzeu moderního umění v New Yorku, ale navzdory jeho úžasnému designu od legendárního Jonyho Ivea se nestal bestsellerem.

Tento počítač byl Jobovým dítětem ještě více než kterýkoli jiný model, inspiroval se totiž počítačem NeXTcube, který vyráběla Jobsova společnost NeXT Computes. V roce 1996 Apple společnost koupil a Cube následoval o čtyři roky později. Tělo počítače bylo vyrobeno z akrylového „skla“ a uvnitř skrývalo skvělé hardwarové vybavení. Ale to byl konec výhod, protože největším problémem Cube byla absence větráku. Přehřátí vedlo k tomu, že měl počítač problémy s náročněnějšími výpočty a dokonce k poškození akrylového těla počítače.

Proto si většina zákazníků raději pořídila Power Mac G4 (populární „lampičku“) s tradičním řešením chlazení. Rok po jeho uvedení Apple oznámil, že tento model přestane vyrábět.

iMac G4 (2002)

Tento model nelze přehlédnout, protože se jedná o jeden z nejkrásnějších modelů a opět zcela odlišný od předchozích.

Mac dostal přezdívku "lampa" nebo "slunečnice" kvůli svému vzhledu. LCD monitor byl namontován na plně polohovatelné rameno z nerezové oceli, které připomínalo stolní lampu a umožňovalo ergonomické nastavení panelu. Jeho základnu tvořila plastové polokoule, kde byl umístěn veškerý hardware. Apple dal sbohem průsvitnému plastu a propůjčil iMacu elegantní bílý povrch.

Design počítače připomíná kreslenou postavičku Luxo Jr. z animovaného filmu Pixar, navíc Pixar je další společností úzce spjatou s Jobsem. Uživatelé a recenzenti ho hodnotili pozitivně i přes jeho vyšší cenu.

iMac G5 (2004)

Tento velmi úspěšný model Macu byl prodán ve stovkách tisíc exemplářů. Byl kompletně přepracován a lišil se od předchozího iMac G4. Veškerá elektronika počítače byla umístěna za širokoúhlým LCD, takže na první pohled to byl jen silnější LCD monitor.

Tento design také obsahoval hliníkovou „nohu“, která slouží dodnes jako stojan a držák pro tělo počítače. Byl to první kompaktní počítač typu vše v jednom. Tento model také využíval pokročilý chladicí systém řízený operačním systémem, díky čemuž byl iMac super tichý při nízkém zatížení CPU.

V roce 2005 do iMacu G5 přibudly další nové technologie. Senzor okolního světla automaticky zvyšoval nebo snižoval jas LCD podle okolního osvětlení. Další vylepšení spočívala v integraci webové kamery iSight do rámu displeje a připojení WiFi Airport Extreme (802.11g) a Gigabit Ethernet.

MacBook Pro (2006)

Na konferenci pro vývojáře WWDC 6. června 2005 Jobs oznámil, že Apple začne od roku 2006 vyrábět Macy s procesory Intel. 10. ledna 2006 se nové MacBook Pro a iMac staly prvními počítači Applu, které poháněl procesor Intel Core Duo. Macbook Pro je high-end model rodiny MacBooků, dostupný ve 13'' a 15'' variantě. MacBook Pro byl vyrobený z jednoho kusu hliníku, s tenčím zapuštěným displejem a trackpadem, jehož povrch byl jedním velkým klikatelným tlačítkem.

Změna kurzu (2007)

Během přednášky na veletrhu Macworld Expo Jobs oznámil, že Apple Computer, Inc. bude přejmenován na „Apple Inc.“. Důvodem změny názvu byla změna strategie, společnost přesunula důraz z počítačů na spotřební elektroniku.

MacBook Air (2008)

V neposlední řadě v našem přehledu nejdůležitějších osobních počítačů Applu je model, který změnil svět počítačů v několika oblastech: technologie, designu a také životního stylu. Rozhlédněte se v jakékoli kavárně a podívejte se alespoň na jeden MacBook Air (a symbolicky i tento text je napsán také na MacBooku Air). Tento revoluční model notebooku je tak přenosný, že nevyžaduje speciální nemotornou tašku, vejde se do větší kabelky. Steve Jobs představil nový MacBook Air na MacWorld 15. ledna 2008 jako první Mac v kategorii kompaktních počítačů, ultrabooků. MacBook Air byl propagovaný jako „nejtenčí notebook na světě“. Přestože je opravdu malý, má podsvícenou klávesnici v plné velikosti. MacBook Air byl také přelomový z hlediska použitých materiálů a svým dopadem na životní prostředí. Nabízí rychlé SSD úložiště a je první generací Mac bez optické jednotky CD nebo DVD.