Jak Apple změnil náš svět: Revoluční počítače

Apple je jednou ze společností, které změnily nejen svět technologií, ale i každodenní životy miliard lidí. I když si možná nejdříve vybavíte na iPhone nebo iPad, revoluce jménem Apple začala v oblasti osobních počítačů. Pojďme se podívat na kultovní a přelomové vynálezy Applu.

Apple 1 (1976)

Když Steve Jobs odešel z vysoké školy, žil se svými rodiči v Los Altos v Kalifornii. Se svými dvěma přáteli, Stevem Wozniakem a Ronaldem Waynem, trávil čas v garáži domu jeho rodičů. Právě tam začala počítačová revoluce.

První počítač Applu dnes působí jako dětská hračka. Vznikl právě v této garáži, kde jej vyrobil spoluzakladatel Applu Steve Wozniak. Apple 1 byl původně sadou pro kutily a zároveň první mikropočítač typu vše v jednom, který po připojení k klávesnici a monitoru nevyžadoval pro zobrazení textu další obvody. V tomto smyslu to byl obrovský krok vpřed nad konkurencí. Prodalo se jej asi 200 kusů. A pokud si chcete koupit jeden dnes, přijde vás na 50 000 dolarů, protože jde o jeden ze sběratelsky nejcennějších počítačů všech dob.

Apple II (1979)

Apple II následoval o rok později, měl už integrovanou klávesnici a tělo. Rozšiřující sloty umožňovaly připojit disketovou mechaniku a další komponenty. Třetí verze, Apple III, byl představen v roce 1980, jen rok před osobním počítačem IBM. Jak je však u revolučních zařízení obvyklé, technické poruchy a nedostatky byly zdrojem stížností a poškozovaly pověst Applu.

Lisa (1983)

Lisa může být považována za největší revoluci v počítačovém průmyslu. Byl to první počítač, který vás nenutil naučit se programovací jazyk, abyste jej mohli používat. Byl to totiž první domácí počítač s grafickým uživatelským rozhraním (GUI) a myší, zaměřený na na movitější zákazníky. Místo předchozího rozhraní příkazového řádku umožňovalo grafické uživatelské rozhraní ovládat počítač pomocí interakci s vizuálními ikonami. Lisa byla také případem dalšího výjimečného talentu Applu: inspirovat se jinými technologiemi a přinést je intuitivním a vizuálně přitažlivým způsobem široké veřejnosti. Historicky první grafické rozhraní vyvinul v 70. letech 20. století Xerox ve svém výzkumném centru (PARC) v Palo Alto pro svůj počítač Xerox Alto. Steve Jobs navštívil PARC v roce 1979 a Xeroxem Alto byl velmi ovlivněn. Tento stroj byl však poměrně velký. A tady přichází kouzlo Apple a zejména Jobse. Jobs vyšel z této technologie a vytvořil Apple Lisa, počítač s dvěma disketovými mechanikami a dostatečně malý, aby se vešel na stůl. Přesto se jednalo o komerční fiasko, protože si klienti stěžovali na pomalý procesor a dávali přednost pomalejším, ale levnějším počítačům IBM. Posledním hřebíčkem do rakve bylo představení Macintoshe, který nabízel stejné funkce, ale za čtvrtinu ceny.

Macintosh (1984)

Byl to první skutečně dostupný osobní počítač s grafickým uživatelským rozhraním a za skvělou cenou 2 495 dolarů. Macintosh byl zatím nejúspěšnějším produktem Applu. Staré textové operační systémy nahradil intuitivní obrazovkou se složkami a ikonami, byl dodáván s vestavěnou obrazovkou a myší. A dalším historickým okamžikem byla slavná reklama na Mac vysílaná během Superbowl, kterou režíroval Ridley Scott. Do dějin vstoupila reklama samotná i její poselství, že Apple je značka pro nekonformní individualisty. Tento motiv se opakoval stále znovu v produktech i reklamách Applu. Operační systém System 1 byl nejstarší verzí Mac OS a počítač nabídl také několik softwarových programů (textový procesor MacWrite a grafický editor MacPaint). The New York Times o Macintoshi napsali, že je to začátek „revoluce v oblasti osobních počítačů“.

Macintosh SE (1987)

Macintosh SE (System Expansion, rozšíření systému) byl představen na konferenci AppleWorld spolu s Macem II. Jeho konstrukce vycházela z počítače Macintosh 128K, ke kterému přidal mnoho průlomových vylepšení.

Největší změnou bylo přidání rozšiřujícího slotu ke stávající 800kB disketové mechanice, do slotu šla připojit druhá disketová mechanika nebo hard disk s kapacitou 20 nebo 40 MB.

Vzhledem k možnosti přidat další pevný disk byl Macintosh SE první Mac s ventilátorem. Jak to bylo možné, když Steve Jobs proslul odporem vůči ventilátoru, který podle něj uživatele rušil? Steve v té době nebyl v Applu, ale vytvářel počítače ve své společnosti NEXT Computers.

PowerBook (1991)

První notebook Apple, PowerBook 100 byl revoluční svými malými rozměry a hmotnosti, připomínal aktovku. Dalším prvenstvím bylo začlenění integrovaného polohovacího zařízení TrackBall.

PowerBook 100 vynikal proti konkurenci svými funkcemi i designem, byl jednoduše přenosný a stal se první vlašťovkou kultury práce mimo kancelář.

PowerBook byl miláčkem veřejnosti i médií a získával ocenění dokonce 13 let po ukončení jeho výroby. S rozpočtem na reklamu ve výši jen 1 milion dolarů za jediný rok vydělal 1 miliardu dolarů. Pro Apple to znamenalo zvýšení zisků a raketový vzestup podílu na globálním trhu.

Macintosh TV (1993)

V roce 1993 se Apple rozhodl zaplnit mezeru mezi počítačem a klasickou televizí. Zrodil se hybridní Macintosh TV: počítač Macintosh Performa 520 s 14” obrazovkou Sony Trinton.

Nezaznamenal velký komerční úspěch, prodalo se jej jen kolem 10 000 kusů za cenu 2 000 dolarů. Uživatelé si stěžovali na nedostatečnou integraci mezi televizí a Macem.

Macintosh TV přišel jako první Mac v černé barvě, s černou klávesnicí a myší a dálkovým ovladačem velikosti kreditní karty, který byl kompatibilní s ostatními televizory Sony. Výroba Macintosh TV byla ukončen v roce 1994.

V dalších článcích této série se podíváme na revoluční počítače, zařízení a přístupy, kterými Apple obohatil svět podnikání a technologií.