iPhone XR – iPhone SE roku 2018

Od minulého týdne jsme pro vás testovali iPhone XR, nejzajímavější z letos představených iPhonů. Opravdu se bavíme o vítězi poměru cena/výkon? Jaké kompromisy s tímto telefonem musíme dělat? Dámy a pánové, odpovíme vám na všechno!

Titulek vás mohl trochu překvapit. Proč by měl být obrovský 6,1“ iPhone XR letošním modelem SE? Displej ve skutečnosti není o tolik menší než u hlavních modelů (dokonce je větší než v případě XS), nepřichází v šasi loňského modelu a cena je také o dost vyšší, než tomu bylo před lety v případě iPhonu SE. Pokud se na to budeme dívat takto, pochopitelně je mé tvrzení špatně.

Jestliže se však podíváme na podstatu SE, a to telefon s výkonem vlajkové lodi, jen s několika kompromisy a mnohem přívětivější cenou, bude mé úvodní tvrzení jasnější. Ano, iPhone XR je přesně takový. Přestože má několik ústupků, po stránce technologií neztratil nic. Jde o jednoznačně nejlevnější model letošního roku. Nechvátejme však příliš hned na začátku.

Z mého pohledu (a podle zpětné vazby rozhodně nejsem jediný s tímto pohledem) jde o nejzajímavější produkt zářijové keynote. XS přinesl očekávané vylepšení iPhonu X – jde o skvělý produkt, ale nic úžasného. V případě XS Max se změnila pouze velikost, což je vlastně jediný zajímavý aspekt. Vraťme se však k XR. Nový design, ale s LCD displejem? Bez 3D Touche, ale s širšími rámečky? S nejširší paletou barev v historii? S Face ID, ale dalšími kompromisy? No, nic takového jsme do té doby neviděli…

Je asi jasné, jak nadšený jsem byl, když se mi modrá verze iPhonu dostala do rukou už týden před oficiálním vydáním. První momenty však nebyly bez mráčků, pocit „okamžitě chci ten telefon“ se jaksi nedostavil. Přišly naopak dvě vcelku negativní otázky:

  • Jak široký je rámeček kolem displeje?
  • Jak strašná ta modrá barva je?

Druhou otázku můžeme nechat být, jde jen o otázku vkusu a mnoho lidí v redakci naopak tvrdí, že se jim modrá verze líbí nejvíc. Je tedy možné, že barva není tak ošklivá, třeba se nelíbila jen mně (zejména pak fakt, že se barva hliníkového rámečku neshoduje se zády). Když jsme prošel všechny varianty, nejvíce mě zaujala bílá, žlutá a červená. Tímto bychom mohli otázku uzavřít.

Nicméně se více zastavme u prvního negativního pocitu, jenž se váže na největší změnu XR oproti dražším verzím – displej. iPhone X, XS a XS Max mají OLED panely. Jde vlastně o důvod, proč se uživatelé dočkali nového designu. Naproti tomu má iPhone XR pouze LCD displej, navíc s rozlišením 828 x 1792 px, čili 326 ppi.

Do jaké míry to bude uživatele štvát? Záleží na perspektivě. Pokud se podíváme z pohledu OLED zařízení, je to otravné. Modely s OLED panely jsou méně energeticky náročné, mají krásnější černou a mají vyšší rozlišení. Nesmíme zapomínat ani na vyšší maximální podsvícení. Když to vezmeme takto, rozdíl je velmi snadno vidět – nejvíce pak pochopitelně, když si zařízení s OLED displejem položíme hned vedle.

Můžeme se však na iPhone XR podívat i z pohledu LCD displejů, kde naopak není žádný problém. Apple nabízí zážitek srovnatelný s dalšími LCD panely na trhu, když se však už objevila řešení s tenčím rámečkem a zaoblenými hranami, můžeme se bavit o něco lepším zážitku. Jde vlastně o technologický zázrak. Aby vývojáři dosáhli podobného výsledku, museli pracovat s různým podsvícením pixelů. Rámeček je pak proti OLED modelům širší jen proto, že je u nich podsvícená vrstva umístěna pod displej. Když zvážíme všechno tohle, jde o velmi tenký rámeček.

Jde tak o kompromis pouze pro ty, kdo už mají OLED displej. Pro kohokoliv dalšího jde o posun kupředu. Po několika dnech si navíc zvykne i ten, kdo používal řešení s tenčím rámečkem. Podobný přístup můžeme aplikovat u 3D Touche. Z naší ankety vyšlo, že tuto funkci používá jen zlomek uživatelů. Já osobně jsem měl 3D Touch v telefonu roky a až na spouštění svítilny a pro pohyb kurzoru pomocí klávesnice mi technologie během testování nechyběla. Rychle jsem se naučil, jak funkci nahradit pomocí nového Haptic Touche.

Navíc je tu kamera, která nemá dvě čočky, je použita jen ta širokoúhlá. Jde prakticky o ten samý 12Mpx senzor s MI algoritmy, jaký najdeme u dražších variant. XR tak stále dělá famózní fotky. Absentující telefotografický senzor tolik nechybí. Jasně, nemáme tu dvojnásobný optický zoom, režim portrétu tu však stále je – výrobce totiž připravil softwarové řešení, které je prostě parádní. Jasně, jsou tu rozdíly, ale zážitek je stejný, což je nejdůležitější. Kdo však hledá telefon pro profesionální focení, ať raději sáhne po modelech XS.

Tímto bychom mohli seznam kompromisů uzavřít. Máme tu zcela totožný procesor A12, jenž u všech modelů zásadně navyšuje rychlost. Nutno říct, že iPhone XR je neskutečně výkonný. Neuronový engine naplno využívá svých možností a člověk s výkonem prostě musí být spokojený.

Stejně jako v případě Face ID. Pro ty, kdo přecházejí ze zařízení s Touch ID půjde bezesporu o největší změnu. Jak už víme z minulého roku, jde o intuitivní a efektivní řešení, jež je v mnoha případech spolehlivější než čtečka otisků prstů. Já jsem člověk, kterému se často potí ruce – příchod Face ID pro mě byl vykoupením. Zejména v případě iOS 12, kde je autentizace vyžadována ještě častěji.

Posuňme se k velikost zařízení. Za sebe považuji za ideální úhlopříčku displeje 4,7“, což se během testování nezměnilo. Měl jsem pocit, že je telefon prostě moc velký, časem jsem si však dokázal zvyknout. Ke konci testování už nebyl problém telefon ovládat jednou rukou, i když jsem se často necítil příliš bezpečně. Důvodem může být i fakt, že oproti modelům XS dostal XR „nejsilnější a nejodolnější sklo v iPhonech“ pouze na přední, nikoliv však na zadní stranu. Při zacházení tak chce dávat pozor, nešikovnějším uživatelům by se hodilo i pojištění.

iPhone XR je o 0,6 mm širší než jeho kolegové, což při používání jednoznačně pocítíte. Pro mě nešlo o nic negativního, pořád jsme pod 1 cm. I po stránce váhy je na tom XR hůř, váží konkrétně 194 gramů, zatímco XS má 177 gramů (XS Max pak 204). Jde o věc, jež člověka příliš netrápí, někdo to naopak může spíš uvítat.

Baterie má kapacitu 2942 mA, což je o něco více, než co nabídne standardní model XS s 2658 mAh. Jasně, efektivnější OLED panel část kapacity kompenzuje, kvůli vyššímu rozlišení (a v případě Maxu i velikosti displeje) vydrží baterka iPhonu XR zdaleka nejdéle z celého trojlístku. Z vlastní zkušenosti potvrzujeme, že pokud telefon nepoužíváme nijak extrémně, bez problému zvládne vydržet dva dny bez nabíječky.

Máme tu pak funkci True Tone, 120Hz Touch Sample Rate, rychlé nabíjení, bezdrátové QI nabíjení a prakticky vše ostatní. Jako bonus pak telefon dorazil v celé řadě barev, což vedle klasické černé znamená červenou, modrou, žlutou a korálovou. Jelikož není rám vytvořen z oceli, ale z hliníku, liší se barvy i u něj.

Shrnutí

Testování mi zabralo několik dní, a došel jsem k podobným závěrům, jako Nilay Patel z The Verge. Nejdřív jsem iPhone XR přebíral s tím, že jsem hledal rozdíly oproti XS. Postupem času jsem se přesunul k hledání důvodů, jež by obhájily velký cenový rozdíl. Ano, protože základní cena modelu XR je 22 490 Kč, zatímco u iPhonu XS se dostáváme na 29 990 Kč (a to ani nezmiňujeme XS Max startující na 32 990 Kč).

Kdo přemýšlí o nákupu nové vlajkové lodi, možná by se měl zamyslet, jestli mu opravdu stojí více než sedm tisíc korun za lepší displej. Všechny ostatní kompromisy nejsou nijak zásadní.

iPhone XR je perfektní zařízení pro ty, kdo chtějí používat nový design a technologie, jako je Face ID. Věřím, že je telefon skvělou volbou pro každého, kdo dosud používá iPhone se starým designem. Tomu, kdo používá iPhone 7 nebo starší, mohu přechod vřele doporučit. Dokonce bych si troufnul říct, že se přechod vyplatí i u přechodu z iPhonu 8. Nemyslím, že by přechod od iPhonu X dával velký smysl, možná jen ve chvíli, kdy hledáte o něco větší displej než má XS, ale zase ne tak velký jako u XS Max.

Nejlépe uděláte, kdy si telefon vyzkoušíte sami. Navštivte kterýkoliv z obchodů iSTYLE, klepněte na jeden z vystavených modelů a porovnejte ho s modelem XS nebo se svým současným telefonem. Sami uvidíte, zda to stojí za to. Pokud máte ohledně zařízení jakékoliv dotazy, ptejte se v komentářích, rádi vám poradíme.