iPhone 13 vs. Google Pixel 6. Který má navrch v souboji těžkých vah?

Oba dorazily na trh na podzim 2021. Každý ale přináší různé pohledy na design, displeje i procesory. Porovnali jsme iPhone 13 s Google Pixel 6 –⁠ telefony s nejlepšími fotoaparáty na trhu.

V článku budeme porovnávat základní modely Google Pixel 6 a iPhone 13. K dispozici jsou samozřejmě také pokročilejší verze telefonů obou výrobců – Google Pixel 6 Pro a iPhone 13 Pro a iPhone 13 Pro Max.

Začněme specifikacemi:

Pixel 6 iPhone 13
Cena: od 17 990 Kč od 22 990 Kč
Velikost displeje: 6,4″ (2400 × 1080) 6,1″ (2532 × 1170)
Obnovovací frekvence: 90 Hz 60 Hz/td>
CPU: Google Tensor A15 Bionic
Zadní fotoaparát: 50 MPx, 12 MPx ultrawide 12 MPx, 12MPx ultrawide
Velikost baterie: 4,614 mAh neznámá
Výdrž na baterii: 8 hodin a 12 minut 10 hodin a 33 minut
Maximální nabíjecí výkon: 30 W na kabel, 2 W bezdrátově 20 W na kabel, 15 W bezdrátově
Rozměry: 158,6 × 74,8 × 8,9 mm 147 × 72 × 7,7 mm
Váha: 207 g 174 g

Design: který je hezčí?

Designově se telefony liší hodně. Zatímco Pixel 6 využívá vodorovnou lištu fotoaparátu přes celou délku telefonu (přidává na tloušťce), iPhone 13 má své dva fotoaparáty umístěné diagonálně ve čtverečku v levém horním rohu.

I z přední strany se telefony výrazně liší. iPhone totiž disponuje stále poměrně velkým výřezem (i přes letošní zmenšení). I na displeji Google Pixelu 6 najdete výřez, ale pouze malinkatý, tak akorát na přední kameru.

Google Pixel má pod displejem ukrytou čtečku prstů. iPhone 13 se spoléhá na své FaceID.

Verdikt: Za nás vítězí iPhone 13, který působí kompaktněji. I Google Pixel 6 se ale povedl.

Displej: rozlišení vs. obnovovací frekvence

Kdo od telefonu očekává co největší displej, vybere si Google Pixel 6, protože ten má o 3 palce větší obrazovku (to může být někdy problém při ovládání jednou rukou). iPhone 13 naproti tomu nabízí ostřejší rozlišení, které oceníte hlavně při práci s fotografiemi.

Co se týče videa, má navrch Pixel 6, protože poskytuje obnovovací frekvenci 90 Hz, zatímco iPhone 13 jen 60 Hz. Kdo však potřebuje vysokou frekvenci, pravděpodobně sáhne po verzích Pixel 6 Pro nebo iPhone 13 Pro nebo iPhone 13 Pro Max, které obě dostaly do vybavení obnovovací frekvenci 120 Hz pro plynulejší video.

Displej Pixelu je o něco jasnější, zatímco OLED displej iPhonu 13 je barevnější a také přesnější v podání barev.

Verdikt: Remíza. Kdo potřebuje vyšší obnovovací frekvenci na větším displeji, vybere si Google Pixel 6.

Fotoaparáty: lépe fotí iPhone 13

Pojďme na nejsilnější zbraně obou telefonů, které oba výrobci letos výrazně vylepšili.

V iPhonu 13 najdeš větší hlavní čočku, která propouští o 47 % více světla než v předchozí generaci a díky tomu fotí lépe při slabém světle.

Pixel se spoléhá na svých úctyhodných 50 MPx a funkci Super Res Zoom pro minimalizaci šumu.

Při fotografování za slabého umělého osvětlení vyhrává iPhone 13 s mnohem věrnějším podáním barev. Třináctka fotí lépe také v nočním režimu.

Při denním focení se Pixel 6 odchyluje ke studenějším barvám a matnému vzhledu fotografie. iPhone 13 je i za dne ve svém podání barev věrnější a živější.

Google Pixel 6 ale jasně vítězí při použití digitálního zoomu. Takto pořízené fotografie jsou na telefonu od Googlu mnohem čistší a bez šumu.

Nepotěšila nás však přední kamera na Pixelu. Selfie z iPhonu 13 jsou lepší. Instagramoví nadšenci tak mají jasno.

Verdikt: vítězství iPhonu 13

Výkon: procesory a 5G sítě

Google v nových Pixelech dal přednost svému vlastnímu čipu Tensor před dosud využívanými Snapdragony od Qualcommu. Chtěl totiž klást větší důraz na strojové učení.

Tento procesor se však výkonem nemůže rovnat čipu A15 Bionic, který potvrzuje, že je skutečně nejvýkonnějším čipem súčasnosti v telefonech. Například při překódování 4K videa dosahuje čip v iPhonu 13 téměř dvakrát rychlejšího času než u konkurence.

Výkonnější je i modem pro 5G sítě v iPhonu 13, díky kterému je internet skrz 5G v iPhonech rychlejší.

Verdikt: vítězí iPhone 13

Baterie a nabíjení: ani jeden telefon nemá v balení adaptér

Google Pixel v sobě ukrývá baterii s kapacitou 4 614 mAh. Jakou baterii ukrývá iPhone 13 nevíme, ale pravděpodobně bude větší, protože v testu surfování po internetu na 5G síti vydržel iPhone 10 hodin a 33 minut, zatímco Pixel 6 jen 8 hodin a 12 minut.

Oba telefony nabízejí rychlé a bezdrátové nabíjení, ani jeden však v balení nenabízí adaptér. Při zapojení adaptéru s maximálním podporovaným výkonem se však rychleji nabíjejí iPhony 13.

Verdikt: vítězí iPhone 13

Závěrečné shrnutí

Rozhodli jsme se nehodnotit software, protože souboj iOS vs. Android je až příliš subjektivní. Nový iOS 15 i Android 12 přinesly mnohá užitečná vylepšení a záleží na tom, který systém vám více sedí. I design telefonu může být velmi subjektivní záležitostí.

Když však vezmeme v potaz praktické (a měřitelné) vlastnosti telefonu, vítězí iPhone 13 díky vyššímu výkonu, lepšímu fotoaparátu a baterii s delší životností.

I Google Pixel je však vynikající telefon (v současnosti dost možná nejlepší smartphone na Androidu). Vzhledem k nižší pořizovací ceně bude pro mnoho uživatelů dobrou volbou.

My však zůstáváme věrní Applu, protože iPhone 13 a jeho sourozenci iPhone 13 Pro a iPhone 13 Pro Max i menší bráška iPhone 13 mini se opravdu povedli.