iPhone 13 –⁠ ve všech směrech lepší než loni. A také levnější

Stejně jako minulý rok představení novinek Apple proběhlo online. Vrcholem večera bylo vypuštění iPhone 13. Přečtěte si, jak vypadá, co dokáže a kolik bude stát v následujícím reportu z Apple Keynote 2021.

Novinky z kalifornského Cupertina nepředstavil nikdo jiný než CEO Applu Tim Cook. Poté co ukázal změny ve službě Apple TV+ , nový iPad a Apple Watch Series 7, přišlo na řadu to, na co všichni fanoušci nakousnutého jablka čekají nejdychtivěji – iPhone 13.


Design – proč měnit něco, co funguje

Tohoto hesla se pravděpodobně drželi tvůrci nového iPhonu, protože designově se mladší sourozenec iPhonu 12 o tolik neliší. První se představil základní model iPhone 13 a také odlehčená verze – iPhone 13 Mini. Hlavní změnou je menší (o 20 %) výřez displeje, který však zůstává poměrně výrazný.

Na zadní straně se změnilo uspořádání fotoaparátů. Zůstaly dva, nejsou však pod sebou, ale diagonálně.

Fotoaparáty jsou technicky zase o krok napřed. Oba disponují rozlišením 12 Mpx, ten hlavní má světelnost f/1,7 a optickou stabilizaci. Na iPhone 13 také natočíte ještě lepší video díky propracovanějšímu automatickému ostření.

Fun fact: v prezentačním videu demonstrujícím video schopnosti nového iPhonu se objevily české Průhonice.

Nový iPhone jde na trh v 5 barevných variantách a samozřejmě zůstává podpora technologie MagSafe. Uvidíme, jaká bude nabídka příslušenství.


iPhone 13 je výkonnější než jakákoliv konkurence

Ve vnitřnostech nového iPhonu 13 najdete procesor A15 Bionic, který je podle Tima Cooka minimálně o 50 % výkonnější než kterákoliv konkurence.

Úhlopříčky telefonů zůstaly na svém – 6,1" u základní verze, 5,4" u iPhonu Mini. Displeje jsou stejně jako u předchozího ročníku typu OLED.

Apple tradičně nezmínil kapacitu baterie, ale můžete se spolehnout, že se oproti minulému ročníku zvýšila. Podpora 5G sítí je pak spíše samozřejmostí než zásadní funkcí, ale zmínit ji musíme.

Změna nastala u kapacity interní paměti – základní varianta má nově 128 GB a stojí 699 dolarů (v ČR 22 990 Kč). K dispozici budou také varianty s 256 GB a 512 GB.

Verzi mini pořídíte v ČR od 19 990 Kč.


iPhone 13 Pro a Pro Max dostaly výsadu perfektního displeje

Nejsilnější zbraní pokročilejších modelů iPhone 13 Pro a iPhone 13 Pro Max, které mají stejný výřez jako levnější varianty, je Super Retina XDR displej.

Ten se při přehrávání videa nebo hraní her postará o skvělou show zásluhou vyšší svítivosti a adaptivní obnovovací frekvenci až 120 Hz s technologií ProMotion.

Největší chlouba a důvod ke koupi vyšších variant Pro a Pro Max je fotoaparát. Zadní jsou opět tři. Teleobjektiv se nově spoléhá na trojnásobný optický zoom. Širokoúhlý snímač se zase může pochlubit makrem použitelným už od 2 cm.

Video tvůrci ocení lepší ostření, hloubku ostrosti i možnost přeostření až při editaci.

Cena modelů iPhone 13 Pro startuje na 999 dolarech (v ČR 28 990 Kč), Pro Max stojí ještě o 100 dolarů více (v ČR o 3 000 Kč). Můžete si však pořídit i nejdražší iPhone všech dob –⁠ iPhone Pro Max s obrovskou 1TB pamětí vás přijde na 47 390 Kč.


Kdy iPhone 13 začne prodávat?

Do prodeje půjdou všechny modely současně už v pátek 24. září. Předobjednávky startují 17. září (pro ČR platí stejné termíny jako pro USA).

Ceny pro český trh jsou poměrně překvapivé, protože jsou vždy přibližně o 2 000 Kč levnější než loňské startovací ceny stejných modelů. Kterou variantu iPhonu zvolíte vy? Dejte nám vědět třeba na našem Facebooku. A nebojte se na cokoliv zeptat, všechny novinky týkající se nových iPhonů 13 bedlivě sledujeme.