iPhone 11 – perfektní společník pro jízdu na kole

Fotoaparát, GPS, peněženka, MP3 přehrávač a samozřejmě telefon – vše v jednom zařízení. Otestovali jsme, co všechno lze během jednoho dne dělat, pokud máte s sebou pouze chytrý telefon. Tentokrát jsme si za společníka zvolili iPhone 11.

Možná to nevíte, ale jeden z členů našeho týmu je nadšený cyklista. Je pořád na cestě a najezdí zhruba 7–12 000 kilometrů ročně. Nejenže na kole hodně jezdí, ale také soutěží. Aby vyzkoušel, jak si nový iPhone 11 poradí s různými úkoly a jak dlouho vydrží v různých podmínkách, vydal se na jednodenní výlet jako běžný cyklista.

Nedávno přešel z iPhonu 5s na iPhone 8 Plus, ale teď si jako svého společníka zvolil zcela nový iPhone 11. Během testování bylo jeho hlavním cílem strávit celý den bez připojení k jakémukoli zdroji energie a nepoužívat jiné zařízení než iPhone. Podívejme se, jaké byly jeho zkušenosti v různých oblastech.

GPS a mapy

Dobře naplánovaný výlet se může snadno zvrtnout, pokud minete odbočku a dál jedete špatným směrem. Rozhodl jsem se protentokrát nechat svůj cyklopočítač doma a používat k navigaci jenom telefon. Protože jsem velkým fanouškem nativních řešení Applu, používal jsem Mapy od Applu po celou cestu.

Trasa, kterou jsem si naplánoval, byla 248,9 km dlouhá a vedla kolem jezera Balaton v Maďarsku. U jezera jsem již několikrát byl, takže jsem dobře znal prvních 50–60 kilometrů své plánované trasy. Poté jsem se mohl spoléhat pouze na svůj telefon, dopravní značky nebyly umístěny všude. Telefon jsem musel používat také k vyhledání různých obchodů, toalet a dalších zastávek.

Peněženka

Pokud jde o placení, rozhodně bych preferoval Apple Pay, moje banka ale zatím toto platební řešení nepodporuje. Proto jsem k placení pomocí iPhonu používal virtuální bankovní kartu Revolut. Stačí dvakrát kliknout na boční tlačítko a mohl jsem snadno zaplatit přes jakýkoli bezdrátový POS terminál.

Jedinou věcí, která je pro mě o něco méně pohodlná, než tomu bylo u iPhonu 8 Plus, je chybějící Touch ID. Teď je potřeba telefon natočit přímo na obličej, u iPhonu 8 Plus stačilo jenom chytit telefon a položit palec na tlačítko plochy, což jsem stejně obvykle udělal, když jsem měl telefon v ruce.

Fotoaparát

Kromě cyklistiky opravdu rád fotím, i když jenom na amatérské úrovni. Nosívám s sebou digitální zrcadlovku, ale teď jsem ji nechal doma a používal pouze iPhone. Není třeba říkat, že dokonale odvedl svou práci.

Po používání iPhonu 8 Plus ten rozdíl až tak nebije do očí, ale samozřejmě jsem si všiml několika vylepšení. Portrétní režim je dokonale vyladěn. Nový kamerový systém mnohem lépe používá efekt bokeh, takže celý obraz je viditelně plynulejší a obsah synchronizován.

Pokud jde o úpravy fotografií, nejsem velkým fanouškem nativních nástrojů pro úpravy. K úpravě teploty, kontrastu nebo odlesků používám aplikaci Enlight. Fotky jsem upravoval jenom minimálně, vždy se snažím zachytit záběry, které odráží realitu, a nechci je zkreslovat použitím příliš velkého množství filtrů.

Hudební přehrávač

Při jízdě na kole mě baví poslouchat hudbu, nicméně jenom zřídka si to dovolím. Je to velmi nebezpečné a může to vést k těžkým nehodám. Protože jsem si pro tuto trasu vybral poměrně rušné cesty, rozhodl jsem se neohrožovat sebe ani další účastníky provozu posloucháním hudby.

Kdybych ale nějakou hudbu poslouchal, rozhodně by to bylo přes Apple Music. 149 Kč měsíčně se opravdu vyplatí, protože hudební službu Applu využívám hodně. Hudba zní o 100 % lépe než cokoli, co jsem si stáhl z internetu. Nemluvě o tom, že používání Apple Music je velmi snadné.

Internet

Můj výlet byl sice zaměřen hlavně na cyklistiku a fotografování, ale kdo by úplně vynechal surfování po internetu?

Telefon jsem použil k:

  • vyhledání obchodů s potravinami v okolí,
  • odpovídání na zprávy,
  • kontrole předpovědi počasí,
  • sdílení fotek na sociálních sítích.
View this post on Instagram