iPadOS poskytuje zcela nový zážitek z iPadu

Nedávno oznámený iPadOS, který nahrazuje původní systém iOS na zařízeních iPad, slibuje novou domovskou obrazovku, vylepšený multitasking, ještě lepší podporu Apple Pencil a mnoho dalších nových příležitostí.

Na první pohled mohou uživatelé zaznamenat nepatrné rozdíly, protože jako základ pro nový iPadOS slouží osvědčený iOS . Nový operační systém vyvinutý speciálně pro iPady však nabízí mnoho nových a intuitivních příležitostí zejména pro ty uživatele, kteří používají iPady s většími obrazovkami.

Přepracované rozhraní nyní usnadňuje multitasking, nová domovská obrazovka se snadněji ovládá a Apple Pencil se používá realističtěji. Všechny tyto kroky vás přiblíží k tomu, abyste jednou provždy nechali počítač doma. Nový iPadOS navíc podporuje iOS 13.

iPad přetváří způsob, jak lidé pracují a vyjadřují svou kreativitu, a iPadOS to posouvá ještě dále. Přináší vzrušující schopnosti, které využívají jeho velké plátno a univerzálnost.

– Craig Federighi, senior viceprezident Applu pro softwarové inženýrství

Ačkoli většina rozdílů není viditelná na první pohled, většina inovací je poměrně významná. Stejně jako do iOS 13, i do iPadOS začlenil Apple inovace, které nejsou okázalé, ale rozhodně důležité. Většina nových funkcí ještě více usnadňuje používání přenosných zařízení. Namísto úžasných nových funkcí se Apple soustředil na vývoj nových operačních systémů.

Nová domovská obrazovka

Je to jedna z nových funkcí, které se pro uživatele na první pohled nezdají být viditelné, ale rozhodně usnadňují každodenní používání. Na domovské obrazovce se mění uspořádání aplikací, takže na jedné obrazovce můžete mít více ikon. Kromě toho je na obrazovku možné umístit zobrazení Dnes (nebudete jej muset spustit potažením), abyste mohli snadno získat informace ze svých nejdůležitějších widgetů.

Rozdělené zobrazení je vylepšené

Forma multitaskingu, kdy rozdělíte jednu obrazovku mezi dvě okna, existovala poměrně dlouho, ale nyní můžete na stejné obrazovce zobrazit dvakrát stejnou aplikaci. Zpočátku to na mě neudělalo dojem, ale když jsem o tom přemýšlel víc a víc, uvědomil jsem si, že je to určitě nutné! Podívejme se na docela jednoduchý příklad: dvě stránky aplikace Pošta vedle sebe, abyste v jedné z nich mohli číst přijatý e-mail a zároveň psát odpověď v druhé obrazovce.

Lepší integrace Apple Pencil

První a pravděpodobně nejdůležitější novinkou ohledně digitální tužky Apple je, že se společnosti podařilo snížit její latenci z 20 ms na 9 ms. I když tužku používám jen zřídka (a ve skutečnosti i iPad), u předchozí verze jsem latenci nezaznamenal, ale teď myslím, že nebudete mít ani šanci ji poznat. Kromě toho má iPadOS dvě další velmi cool funkce:

  • Kompletně přepracovaná a rozšířená sada markup: můžete ji přetáhnout téměř na každou stranu obrazovky.
  • Kromě screenshotů můžete nyní upravovat celé stránky, například kompletní e-mail nebo webovou stránku. Myslím, že se to bude určitě hodit webovým designérům.

Výkonnější aplikace Soubory

A pokračujeme v našem myšlenkovém experimentu, jestli může iPad nahradit počítač. Aplikace Soubory byla také vylepšena a její používání bude hladší a uživatelsky přívětivější. Applu se podařilo přidat chybějící funkce a nyní budeme moci se souborem pracovat stejně komfortně jako při použití Finderu na Macu. Další podrobnosti:

  • Další možnosti sdílení složek na iCloud Drive.
  • Zařízení iPad s iPadOSem podporují externí disky, takže můžete připojit USB disky.
  • Nové zobrazení sloupců s náhledy s vysokým rozlišením, takže můžete snadno přidávat poznámky pomocí funkce Rychlá akce.
  • Možnosti místního úložiště, zipu a rozbalení.

Prohlížení Safari jako na desktopu

Jde o obnovené a přepracované Safari, stejně jako v iOS. Důležitější změnou je to, že tablety s iPadOSem mají lepší podporu pro zobrazení na pracovní ploše. Kromě toho společnost nezapomněla na webové vývojáře, kteří budou mít vlastní pohled. V neposlední řadě byl představen nový download manager a 30 nových klávesových zkratek.

Chytřejší úpravy textu

Možnosti úpravy textu byly rozšířeny o nová gesta, takže pomocí iPadOSu bude mnohem jednodušší upravovat dokumenty. Můžete se naučit nová gesta, která jsou rychlejší a jednodušší: kopírování, vkládání, vyjímání a opakování.

Další funkce

  • Tmavý režim
  • Jedinečné fonty
  • Plovoucí klávesnice s podporou QuickPath
  • Vylepšená aplikace Fotky
  • Funkce Přihlásit se pomocí Apple
  • Velkolepé mapy (zatím jen v USA)
  • Snížení velikosti stahování až o 50 %, spouštění aplikací je až dvakrát rychlejší

Beta nového iPadOS je kompatibilní s těmito zařízeními: iPad Pro 9.7”, iPad Pro 12.9”, iPad Air 2, iPad mini 4, 3. gen, iPad Air, 5. gen iPad mini, 5. a 6. gen. iPad, 2 gen. iPad Pro 10.5”, 2. gen iPad Pro 12.9”, 3. gen. iPad Pro 11” a 3. gen. iPad Pro 12.9”.

Které funkce se vám nejvíce líbí? Jsou na vašem seznamu přání nějaké další?