iPad mini series 6 –⁠ co se povedlo, co chybí a kdo by si ho měl koupit

iPad mini je něco mezi tabletem a telefonem a není pro každého. 6. generace nás nadchla svým výkonem, výbavou a konektivitou. Má ale i své mouchy. Ve stručném zhodnocení si přečti, co tenhle tabletový trpaslík dokáže a pro koho je vlastně určený.

Nový iPad mini (2021) představil Apple letos v září společně s novými iPhony a musíme říct, že rozhodně nehrál druhé housle.

Po redesignu iPad mini vypadá jako menší bratříček iPadu Air. Co to znamená?

Plošší strany, hranatější design a hlavně větší displej, který svou úhlopříčku 8.3″ roztahuje skoro až k okrajům. Za nás by rámečky mohly být ještě o fous tenčí, ale Liquid Retina displej na sebe nakonec strhne všechnu pozornost, takže na rámečky ani nepomyslíš.

iPad bude s výkonem stačit i za pár let

V iPadu mini najdeš absolutní špičku mezi čipy – A15 Bionic – takže nějakou dobu udrží krok i s novými a náročnými aplikacemi a hrami.

Smysl samozřejmě dává i podpora 5G sítí, protože iPad mini je tablet na cesty. Ostatně, pokud máš větší kapsy, mini si s sebou vezmeš i bez tašky nebo batohu.

Základní paměť 64 GB za nás stačí, zvlášť při využití iCloudu. Pokud ale chceš víc místa offline, můžeš si připlatit za komfortních 256 GB.

Důvody, proč ho koupit – Apple pencil, Center Stage, USB-C

iPad mini podporuje Apple Pencil druhé generace, který magneticky přichytíš ke straně iPadu, kde se automaticky nabíjí.

Ti, kteří často využívají FaceTime ocení funkci Center Stage, která při hovoru drží tvůj obličej ve středu záběru, takže se při videohovoru klidně můžeš pohybovat.

USB-C port je skvělý, protože díky němu iPad mini propojíš s více zařízeními i mimo Apple ekosystém.

Co by mohlo být lepší

Uvítali bychom Face ID, ale Touch ID na vypínači (stejně jako u iPadu Air) funguje dobře, takže za nás v pořádku.

Chybí nám ale jack na sluchátka a podpora více uživatelských účtů. Na to si zkrátka musíme zvyknout.

Mezi další drobné nedostatky patří přizpůsobení rozlišení velikosti displeje. Klávesnice je někdy příliš velká a některá tlačítka naopak příliš malá.

Rozmysli si, jestli iPad mini využiješ

Mini bude perfektním společníkem pro ty, kteří často pracují v terénu a potřebují kompaktní zařízení nebo pro studenty, kteří jsou neustále na cestách. Verze mini je skvělá v mnoha ohledech, ale v některých případech je větší displej zkrátka nepostradatelný. A někteří sáhnou po iPadu mini také kvůli USB-C.

Pokud mezi ně patříš, předobjednávej už teď.

Jako domácí tablet pro celou rodinu nebo pracovní zařízení do kanceláře se ale najdou i další adepti. A to hned tři – klasický iPad, iPad Pro nebo iPad Air.