HomeKit získal v iOS 13 nové mocnější funkce

HomeKit, platforma Apple pro připojení chytrých domácích zařízení, a aplikace Domov, která vám umožní ovládat všechna zařízení z jednoho místa, byly v systému iOS 13 výrazně přepracovány. Většina změn je drobných, ale Applu se také podařilo vyřešit nejpalčivější problémy, zejména pokud jde o uživatelskou zkušenost. Homekit také těsněji integruje s HomePodem a Apple TV.

Pojďme se podívat, co je nového.

Nový design a uživatelská zkušenost

Aplikace Domov nabízí více pozadí k přizpůsobení aplikace, stále zůstává možnost použít vaše vlastní fotografie. Můžete si také vybrat z konkrétnějších ikon pro zařízení, jako jsou alarmy, detektory kouře nebo senzory vlhkosti. Tímto způsobem můžete dát svým senzorům popisnější ikony a rozlišovat tak například mezi pohybovým senzorem a senzorem úniku plynu, které měly v předchozí iteraci stejnou ikonu – s výjimkou senzoru teploty. Jde například o kontaktní senzory, senzory vlhkosti, kvalita vzduchu, kouřové alarmy, detektory úniku, pohybové senzory a detektory CO. A některé ikony jsou při zapnutí nebo vypnutí zařízení dokonce animované.

Apple také vyřešil běžnou stížnost, že při přidání několika doplňků bylo rozhraní aplikace přeplněné. V systému iOS 13 Apple zobrazuje příslušenství, i když je součástí produktu, jako jednu dlaždici a také sjednocuje zařízení. Jedinou nevýhodou je skutečnost, že příslušenství s více senzory nedokáže zobrazit jejich hodnoty jako v systému iOS 12. Pro přístup k jejich stavu na ně musíte klepnout. Další oceňovanou změnou je skrytí bridgů třetích stran do Nastavení, už se tedy nezobrazují jako samostatná zařízení v místnosti, kde jsou umístěny. Všechny karty příslušenství byly přepracovány, což usnadňuje ovládání. Vlevo nahoře se zobrazí ikona s názvem a stavem. Velkou změnou prošly karty televize, termostatů, světla, přepěťové ochrany a senzorů. Televizor nyní zobrazuje ovládání napájení a vstupy na stejné obrazovce, světla uvádějí napájení, možnosti jasu a barev.

Intuitivnější použití

Všechny ovládací prvky jsou soustředěny na jednu obrazovku, HomeKit vám například umožní upravit jas osvětlení. Při prohlížení zdroje kamer v aplikaci Domov v novém systému můžete rychle získat záběry z jakékoliv jiné kamery ve stejné místnosti klepnutím na novou ikonu, která se zobrazí ve spodní části obrazovky.

Zabezpečené video HomeKit

Kamery podporující systém HomeKit mohou nyní přidat podporu pro detekci a záznam specifických aktivit, jako jsou lidé, zvířata nebo vozidla. A nová nastavení ochrany osobních údajů vám umožňují ovládat, kdy vaše kamery streamují a nahrávají. Zabezpečené video umožňuje uživatelům ukládat záběry z kamer do iCloudu. Nedělejte si starosti s bezpečností svých dat, tyto záběry jsou před odesláním na servery Applu místně zašifrovány v rozbočovači HomeKit. Zabezpečené video se nezapočítává do vašeho plánu iCloud, ale pro použití této funkce budete potřebovat vyšší než neplacený plán 5 GB plán. Úroveň 200 GB podporuje pouze jednu kameru, zatímco plán s 2 TB až pět.

Routery s podporou HomeKit

Podporované směrovače přinášejí do vaší inteligentní domácnosti další vrstvu zabezpečení. V aplikace Domácnost určíte, se kterými službami může vaše HomeKit příslušenství komunikovat ve vaší síti a na internetu. Jejich komunikaci můžete omezit pouze na ostatní zařízení ve vaší domácnosti, takže vaše osobní údaje nebudou sdílet s ostatními.

Hlubší integrace HomePodu

S iOS 13 získává HomePod některá vylepšení a také se hlouběji integruje do HomeKitu, mimo jiné rozpoznává více hlasů. Siri se nyní může naučit a rozpoznávat hlasy členů rodiny pomocí HomePodu, takže každý má osobní zkušenost. Nový systém přináší také integraci reproduktorů AirPlay 2 do nabídky Scény a automatizace. To znamená, že se můžete při návratu domů nechat uvítat svou oblíbenou hudbou, nebo zastavit nahrávání, když odejdete. Zahrnuje také vlastní nastavení hlasitosti. Apple také představil handoff. Tato funkce umožňuje uživatelům bezproblémový přenos zvuku z iPhone do HomePodu pouhým držením zařízení v blízkosti reproduktoru. Je to skvělé, když se vrátíte domů uprostřed písně přehrávané na iPhonu, kterou pak můžete doposlouchat na jiném zařízení.

V aplikaci Domov se v nabídce příslušenství HomePod zobrazuje karta Právě hraje, která byla dříve v Centru ovládání, na které můžete spravovat skladbu (přehrát/pozastavit, změnit a hlasitost). Tlačítko Alarmy bylo přemístěno do nastavení HomePodu.

Podpora Apple TV pro více uživatelů

S iOS 13 je k dispozici podpora Apple TV pro více uživatelů, proto všichni členové domácnosti mohou mít své vlastní rozhraní, doporučení a playlisty. Apple TV lze také přidat do Scén a automatizací v systému iOS 13, pro přehrávání hudby nebo přehrávání nebo pozastavení přehrávaného videa. Zkratky Siri můžete použít k zapnutí Apple TV a například k otevření aplikace Netflix.

Automatizace a zkratky Siri

Seznam Automatizace se v systému iOS 13 zlepšil, esteticky i funkčně. To je hlavně díky zkratkám Siri. K automatizaci lze nově přidat zkratky Siri. To znamená, že do aplikace HomeKit můžete přenést další aplikace a zařízení, automatizaci lze například spustit alarmem nebo poklesem teploty pod přednastavenou hodnotu v aplikaci Počasí. Automatizace může být také založena na připojení k CarPlay. Můžete tak vytvořit například pravidlo, že když vypnete alarm budíku, světla se pomalu rozsvítí a na HomePodu se začne přehrávat náš zpravodajský podcast.