ELOH – Uklidňující hudebně-logická hra oceněná prestižní cenou

Abych byla upřímná, recenze her nepíšu často, protože je moc nehraji. Občas si otevřu Candy Crush, ale tím moje herní nadšení končí. Když jsem ale psala článek o letošních cenách Apple Design Awards, koncept ELOH mě zaujal natolik, že jsem si hru stáhla.

Nejprve mi dovolte stručně shrnout, v čem hra spočívá:

 ELOH je nová hudební hádanka od tvůrců Old Man's Journey, která vám pomůže relaxovat a najít svůj vnitřní rytmus. Vaším cílem ve hře je posunovat bloky tak, aby se míč odrazil z bodu A do bodu B, pomocí rytmu a perkuse. Přesouvání bloků vytváří rytmus, který vás naprosto uklidní. Krásné, ručně kreslené vizuální efekty, uklidňující animace s přírodní atmosférou a intuitivní ovládání pomocí gest přispívají k tomu, aby se ELOH stala vaší soukromou oázou relaxace. 

Ukázalo se, že to platí i pro mě. Na ELOH se líbilo nejvíce to, že i když je to logická hra, nenacházím v ní ty rysy, které běžnou logickou hru charakterizují. Výsledkem je, že hráči získají jedinečný zážitek z kombinace uklidňující hudby a ručně kreslených vizuálů.

Přestože hra vznikla v Rakousku, ELOH mi připomíná Aztéky a deštné pralesy, a to zejména díky vykreslení totemových zvířat a hudbě. Na pozadí hry totiž nezní hudba, ale zvuky přírody, cvrlikání ptáků a bzučení. Hudba je ovlivněna tím, jak hru hrajete.

K řešení potřebujete dobré uši, protože úkolem je najít správný zvuk a správný koncový bod. V tom vám pomáhají totemová zvířata, ale jak budete pokračovat ve hře, představí se i několik nových pomocníků.

Totemová zvířata jsou označena maličkými čtvercovými ikonami a někdy vypadají i legračně. (Jen je škoda, že moje totemové zvíře, lenochod, mezi nimi není.) V průběhu hry se proměňují v závislosti na odráženém zvuku. Prvním je bílý šimpanz, následuje jej jeho hnědý bratříček. První z nich má spíše legrační obličej, jeho hnědé alter ego působí zenově.

Kromě vizuálů věnovali vývojáři zvýšenou pozornost zvukům, které dokonale odpovídají různým postavám. Zatímco zvuk bílého šimpanze je vysoký tón bicích, zvuk hnědé zenové opice je mnohem hlubší. To vše samozřejmě hraje klíčovou roli při řešení hádanky. Když se vám podaří vytvořit perfektní zvukovou linku, cítíte, že je to dokonalé řešení. Celá hra je velmi přirozená.

Hra působí naprosto odlišným dojmem než tradiční logické hádanky. Neexistuje v ní žádný časový limit a nečekají vás žádné stresující situace. Hra je plná klidu a budete se při ní cítit naprosto zenově. Nemluvě o tom, že ovládání hry je velmi intuitivní, stačí, abyste zvířata přesunuli do směru, který považujete za nejlepší.

ELOH nabízí prémiový herní zážitek. Není divu, že hra získala letošní ocenění Apple Design Award. A to stojí za 79 Kč, souhlasíte?

Stáhněte si ELOH z App Store (iPhone, iPad – 79 Kč)