Dorazil iPadOS 13.1!

Právě došlo k velkému rozdělení. iPady, na kterých doteď běžel iOS, budou mít od nynějška vlastní, i když velmi podobný operační systém.

Součástí nového iPadOS, který na tabletech Applu nahradí iOS, je například nová domovská obrazovka, pokročilý multitasking i vylepšené používání Apple Pencil.

Ačkoliv by tato aktualizace neměla vést k žádné ztrátě dat, doporučujeme vám neriskovat a před updatem data zálohovat. Svá data si můžete uložit v iCloudu nebo do počítače pomocí iTunes, ti poctivější mohou udělat obojí.

Domovská obrazovka s novým designem

Jednou z novinek, které nejsou patrné na první pohled, ale poznáte je při každodenním používání, je nový design domovské obrazovky. Na obrazovku se vejde více aplikací, zobrazení Dnes se může zobrazovat trvale a ukazovat všechny důležité informace ve vašich widgetech.

Vylepšené zobrazení Split View

Dosud bylo možné zobrazit vedle sebe jen různé aplikace, nyní můžete mít na pravé i levé straně displeje otevřenou stejnou aplikaci.

Hlubší integrace Apple Pencil

Nejdůležitější a nejlepší novinka, která se týká digitálního stylusu, je snížení latence z 20 na 9 ms.

Multifunkční aplikace Soubory

iPad udělal další krok k tomu, aby mohl nahradit počítač, díky praktičtějšímu rozhraní aplikace Soubory. Applu se podařilo zahrnout všechny chybějící funkce plné správy souborů, jako ji známe z Macu a Finderu. K dispozici je také iCloud Drive s podporou externího úložiště.

Prohlížení v Safari jako na desktopu

Aktualizací prošel i prohlížeč Safari. Změnil se design, tablety mají nyní desktopové zobrazení a k dispozici je i zvláštní zobrazení pro vývojáře. Naprostou novinkou je Download Manager a také 30 nových zkratek.

Kompatibilita

Nový iPadOS je kompatibilní s následujcími zařízeními: 12,9palcový, 11palcový, 10,5palcový a 9,7palcový iPad Pro, iPad 5., 6. a 7. gen., IPad mini 4, iPad mini 5. gen., IPad Air 2 . a 3. gen.