Dejte své kreativitě volnost! – 5 aplikací pro rychlé zachycení nápadů skrýt fotky ze zobrazení Okamžiky na iPhonu nebo iPadu

Všichni máme čas od času skvělý nápad. Přijde zčistajasna a za chvíli je zase pryč. Jaká škoda, že jste si ho nezapsali! S těmito aplikacemi můžete své nápady a myšlenky zachytit za pochodu na svém iPhonu nebo iPadu, takže už nikdy nebudete muset litovat, že vaše geniální plány jsou navždy ztraceny.

Inspirace je klíčová pro začátek a realizaci jakéhokoliv nového projektu, ať už je to kreativní vyjádření na poli umění, inovativní řešení v byznysu, nebo chytrá organizace domácnosti. Problém je, že nikdy nevíme, kde a kdy nás inspirace zasáhne. Když ale přijde, je potřeba jednat rychle. Vezměte iPhone a rychle si svůj nápad poznačte v jedné z těchto aplikací. Nabízí totiž mnohem více možností než tradiční zápisník a tužka. Pokud se vám některá z nich zalíbí, stačí na vašem iPhonu nebo iPadu klepnout na její název a stáhnout si ji z App Storu.

Poznámky

Nativní řešení je součástí vašeho iPhonu, iPadu i Macu a je hluboce integrováno do ekosystému Applu. S iOS 11 dostala tato aplikace mnoho nových funkcí, které z ní dělají plnohodnotný nástroj pro zachycení myšlenek. Poznámky jsou ideální pro rychlé zapsání nápadů, vytváření checklistů, náčrtů a skic a také anotaci fotek nebo obrázků. Novou poznámku můžete vytvořit ručně nebo můžete o její vytvoření požádat Siri. Aplikace nabízí širokou paletu formátovacích nástrojů, můžete vytvářet tabulky, nadpisy nebo seznamy s odrážkami. Navíc můžete připojit prvky z jiných aplikací, jako jsou fotky, videa, webové stránky nebo poloha v Mapách. Velmi praktickou funkcí je integrovaný skener dokumentů, který vám v kombinaci s nástrojem Anotace umožní dokument podepsat přímo v Poznámkách. Díky integraci iCloudu jsou poznámky synchronizované na všech vašich zařízeních.

Evernote

Evernote je jednou z nejoblíbenějších aplikací pro zaznamenávání a organizování nápadů. V této skvěle navržené a uživatelsky příjemné a chytré aplikaci najdete nástroje pro psaní a formátování svých poznámek, vytváření seznamů úkolů a připomínek, připojení dokumentů, fotek, PDF souborů, videí a audio souborů. Přímo v Evernote můžete vytvářet hlasové poznámky nebo si nahrát přednášku, skenovat dokumenty a poznámky psané rukou, kreslit a anotovat fotky nebo PDF soubory. Díky funkci Evernote web clipper si můžete do Evernote ukládat i výstřižky z webových stránek. Osobně oceňuji zejména možnost využít při vytváření poznámek šablony. Je jich neuvěřitelné množství a jsou rozděleny do kategorií jako schůzky, osobní pohoda, plánování party, cestování a mnoho jiných. Stačí, když najdete vhodnou šablonu, a polovinu organizování už máte hotovou. Základní verze Evernote je zdarma s měsíčnými uploady omezenými na 60 MB, prémiová verze (za 6,99 euro měsíčně) nabízí měsíční uploady do 10 GB a funkce jako otevírání zápisníků offline, anotaci PDF souborů, skenování a digitalizaci vizitek.

Mindly

Pokud jste spíše vizuální typ a místo psaní poznámek radši kreslíte myšlenkové mapy, vyzkoušejte Mindly. Tato aplikace vám umožní vizualizovat vaše myšlenky jednoduchým a efektivním způsobem. Skvěle se hodí na brainstorming, sbírání a strukturování nápadů, plánování projektů nebo při přípravě projevů. V Mindly můžete vytvářet nekonečné hierarchie prvků a přidávat ke každému z nich poznámky, ikony, odkazy na web nebo fotky. Design aplikace je jednoduchý a kruhový, můžete si vybrat z mnohých barevných schémat a široké sbírky ikon. Své myšlenkové mapy pak můžete synchronizovat na několika zařízeních díky podpoře iCloudu nebo exportovat v různých formátech včetně PDF/OPML/Text. Upgradování na plnou verzi odstraní omezení počtu prvků a odemkne další funkce a možnosti exportování.

Skitch


Skitch od Evernote je užitečná a zábavná aplikace pro rychlé vizuální vyjádření myšlenek. Najdete v ní jednoduchou paletu nástrojů a několik nástrojů anotace, takže můžete komentovat obsah, kreslit šipky, přidávat emoji a další grafické prvky, a tak jednoduše komunikovat svůj názor. Můžete vyfotit novou fotku nebo si vybrat ze své knihovny fotek, použít mapu, kreslit na čistou stránku nebo zachytit a anotovat část webové stránky. Rozhraní je velmi intuitivní a jednoduché, fotky i snímky obrazovky můžete anotovat rychle a organizovat je pomocí Evernote. Díky pestrým možnostem sdílení je zábavné komentovat fotky inspirujících, cool nebo divných věcí, které právě vidíte, a sdílet je přes sociální média, e-mail nebo SMS.

SketchBook

Některé nápady lze lépe vyjádřit kresbou než textem, anotacemi nebo diagramy. Pro tyto případy vyzkoušejte bezplatnou aplikaci Autodesk SketchBook, která je na používání jednoduchá, ale zároveň nabízí kreslicí nástroje na profesionální úrovni. Využijte ji na zachycení inspirace a ničím neomezené vyjádření své kreativity. Díky úžasné paletě nástrojů a barev a práci s vrstvami můžete dát svým představám konkrétní tvary. I když vám chybí pokročilé kreslířské dovednosti, můžete svou nejnovější inspiraci vyjádřit vizuálně a pak ji jednoduše sdílet přes e-mail, správu nebo přes sociální média. Plná verze aplikace SketchBook je pro všechny uživatele bezplatná.

Jaké nástroje nebo aplikace používáte na zachycení svých myšlenek a nápadů za pochodu?