Co můžeme očekávat s příchodem nového iOS 15.4

Nový iOS přinese opět spoustu novinek a v dnešním článku se podíváme na několik z těch nejzajímavějších.

Nové emoji

Pro fanoušky emojis neboli smajlíků, které pevně věříme, že používá většina z nás tu máme překvapení. Po delší době Apple přichází opět s novou sadou emoji, která zase posune komunikaci na další level. Nově přibude emoji v podobě roztékajícího se úsměvu, salutujícího emoji, troll emoji a další. Máš se na co těšit.



Aktualizované Face ID

Poměrně zásadní novinku, kterou nová verze iOS 15.4 přináší jsme si představili v minulém článku. Jedná se o možnost nastavení si Face ID buď s rouškou nebo bez roušky. Apple se poměrně pomalu, ale i tak adaptoval na světové dění a přizpůsobil se tak většinové populaci, která prakticky denně musí nosit roušku nebo respirátor. Samotné rozhodnutí, zdali budeš chtít Face ID aktualizovat a nově nakonfigurovat je potom čistě na tobě. Můžeš, ale nemusíš. Každopádně si Apple oficiálně stojí za tím, že je používání Face ID bez roušky přesnější a bezpečnější.


Poznámky umí Live Text

Poznámky společně s Připomínkami nyní nově obsahují možnost ,,Scan Text", kdy se do pole namísto klávesnice objeví fotoaparát a ty tak můžeš opravdu snadno zkopírovat jakýkoliv text pomocí funkce Live Text. Je ale třeba říci, že tuto možnost mohou využívat pouze majitelé iPhone 12 a vyšších modelových řad. Funguje to tak, že pokud před objektiv fotoaparátu předložíš například časopis, tak se ohraničené pole, které sis vybral, automaticky nakopíruje do Poznámek nebo Připomínek. Což usnadní kvanta času při přepisovaní textu do telefonu.



AirPods Pro features

Jedná se o detail, ale pro ten je Apple nechvalně známý. Pokud vlastníš AirPods Pro a přejdeš do nastavení telefonu, nově tam namísto ikonky s defaultními sluchátky najdeš malou ikonku zřetelně vypadajících AirPods Pro. Následně, pokud se zrovna díváš na stav baterie svých AirPods a jedno sluchátko z obalu vyndáš, ukáže se ti stav baterie pro obě sluchátka jednotlivě.


Lépe viditelný SharePlay

S poslední aktualizací iOS jsme se dočkali novinky, která si říká SharePlay. Jedná se o možnost sdílet článek, video nebo skladbu skrze FaceTime. To znamená, že pokud například narazíš na důležitý článek, který se hodí tobě a tvému kamarádovi do školy, jednoduše na něj klikneš a mezi možnostmi sdílení nyní nově najdeš možnost SharePlay. Klikneš a voláš kamarádovi, který uvidí jak tebe, tak i konkrétní článek, který můžete začít okamžitě probírat. Skvělá vychytávka a nyní na mnohem viditelnějších a dostupnějších místech.


Poznámky k heslům

Skvělá novinka! S novou aktualizací si nyní můžeš v Klíčence přidávat poznámky. Už by se ti tak nemělo stát, že bys jakékoliv heslo zapomněl. Poznámky si můžeš přidávat k libovnolým účtům, které máš v aplikaci Klíčenka již uložené a co je taky vychytávka, můžeš podle poznámek u hesel i vyhledávat. To v praxi znamená, že pokud budeš potřebovat najít například heslo od svého Google účtu a do poznámky k heslu jsi například napsal ,,heslo od GGL účtu" a dáš tento tvar hledat, tak ti iOS rovnou předhodí přístup do klíčenky, který stačí pomocí Touch / Face ID potvrdit.

Novinek přinese iOS 15.4 rozhodně více, určitě se bude jednat o různá detailní nastavení systému, kde se bude skrývat desítky vychytávek, které se budou hodit a rozšíří praktičnost iPhonu opět na další úroveň. No, těšíme se.