Co je nového v přepracované aplikaci Mapy v iOS 13

Existuje mnoho důvodů, proč je iOS 13 skvělou aktualizací, a jedním z nich je také vylepšená mapová služba Applu. Úplně přepracovaná aplikace Mapy je vybavena inteligentními funkcemi, díky nimž se rychle a snadno dostanete do cíle a ze své destinace získáte maximum.

Dosavadní životní dráha Apple Maps nebyla úplně jednoduchá. Po mnoha problémech a selháních v počátečním období Apple postupně zlepšoval obecnou použitelnost aplikace i sadu dostupných funkcí. Nyní, po sedmi letech, přináší nový mobilní operační systém příležitost konečně uzavřít na iPhonu propast mezi Mapami a službami třetích stran.

Apple představil novou sadu funkcí a změn, které přináší řešení mnoha předchozích stížností uživatelů iPhonu. Mapy nyní nabízí podrobnější a přesnější informace a nové možnosti, které mohou soupeřit, nebo dokonce překonat služby třetích stran. Pokud jste tak ještě neučinili, zdá se, že nastal pravý čas upřednostnit nativní řešení. Pojďme se podívat, na čem inženýři a vývojáři Applu tak intenzivně pracovali.

Nová, podrobnější mapa

Za účelem aktualizace aplikace Mapy Apple vybavil stovky letadel a automobilů senzory a lidarem a nechal je najezdit více než 6 milionů kilometrů. Výsledkem jsou nové mapy, které jsou výrazně podrobnější s více detaily silnic, pláží, přístavů, parků, budov, letišť atd. Budovy, silnice a další 3D struktury jsou nyní v aplikaci lépe zobrazeny. Nové funkce budou zavedeny v aktualizaci na straně serveru, kterou Apple spustí na dálku. Vybraná města a státy ve Spojených státech jsou k dispozici již nyní. Ostatní oblasti USA by měly být aktualizovány do konce roku 2019 a další vybrané země v roce 2020.

Vylepšená navigace s naváděním do jízdních pruhů

Když jdete pěšky nebo jedete autem, Mapy vám pomohou najít cestu k cíli krok za krokem pomocí mluvených pokynů. Ty jsou podrobnější a přirozenější. Takže místo toho, aby Siri při navigaci řekla „in 1000 feet turn left“, což může být v některých situacích nejasné, řekne „turn left at the next traffic light“. Apple také uvádí, že Mapy vás nyní povedou blíže k vašemu přesnému cíli, což může být zvláště důležité u větších komplexů budov.

Při jízdě autem mohou Mapy zohlednit dopravní informace v reálném čase, včetně aktuálního rychlostního limitu, takže budete vědět, kdy dorazíte do cíle. Nově zavedené navádění do jízdního pruhu vám pomůže předcházet nesprávným odbočením tím, že vás pošle do správného pruhu ještě předtím, než je čas odbočit. Bonus pro řidiče: Když dorazíte do cíle, Mapy vloží na mapu špendlík, který vám připomene, kde jste zaparkovali.

3D pohled s funkcí Look Around

Jednou z nejvýznamnějších funkcí, která se do nových Map dostala, je Apple verze Street View, vhodně pojmenovaná Look Around. Novou funkci zobrazíte tak, že si přiblížíte cílovou oblast a vyberete ikonu dalekohledu, jakmile se objeví v pravém horním rohu. Pokud ikonku dalekohledu nevidíte, znamená to, že místo zatím nemá k dispozici zobrazení Look Around. V podporovaných oblastech poskytuje funkce Look Around obrázky s přesným umístěním ve vysokém rozlišení a přináší řadu 3D snímků, kterými můžete procházet. Pokud si chcete prohlédnout okolí v tomto zobrazení, můžete dokonce vybrat silnice kolem vás a „rychle cestovat“ snímky se stejnou úrovní podrobností. Nová funkce funguje na výšku i na šířku a umožňuje vybrat štítky, abyste se dozvěděli více informací o místech kolem vás, jako jsou pokyny anebo hodnocení. Za zmínku stojí také to, že kromě ikony dalekohledu se do režimu Look Around dostanete také výběrem funkce na informační kartě konkrétní oblasti.

Informace o dopravě v reálném čase

Pokud často nejezdíte a raději využíváte veřejnou dopravu, nové Mapy obsahují podrobné jízdní řády pro autobusy, metro a vlaky, aktuální odjezdy, časy příjezdů, aktuální polohu autobusů nebo vlaků na dané trase a spojení, která můžete stihnout. Zahrnují také důležité aktualizace v reálném čase, jako jsou výpadky, zrušení a další události, které by mohly způsobit, že vaše cesta nebude bezproblémová. V systému iOS 12, když jste vybrali vlak a poté klepli na zastávku, zobrazil se pouze dotaz „Zobrazit na mapě“, kde jste uviděli pouze celou trasu vlaku. Nyní se zobrazují také zastávky s příštími odjezdy podle rozvrhu. Úplný seznam dostupnosti této a dalších funkcí v různých zemích naleznete zde.

Přepracovaná sekce Oblíbené

Na úvodní stránce aplikace Mapy můžete nyní přidat tlačítko pro místa, kam často cestujete, například svůj domov nebo práci. Poté se zobrazí v sekci „Oblíbené“. Sekce se nyní posunula výš pro snazší přístup, dříve jste ji museli hledat ve spodní části úvodní stránky. Na základě vaší aktuální polohy se pod oblíbeným tlačítkem zobrazí číslo, které udává vaši aktuální vzdálenost od místa. Když vyberete jedno z oblíbených míst, aplikace Mapy zobrazí stránku s podrobnostmi o tomto místě a nejrychlejší trasu k němu. Zároveň zde můžete rovnou začít navigaci pouhým klepnutím. V systému iOS 13 navíc můžete svá oblíbená místa přesouvat v seznamu, takže se na úvodní stránce zobrazí vaše nejčastěji navštěvovaná místa jako první.

Sbírky

Nově přidaná kategorie Sbírky je ideálním místem pro vytváření a sdílení seznamů míst, která stojí za návštěvu. Dříve když jste si chtěli uložit nějaké místo, na které jste se chtěli podívat později, museli jste jej označit špendlíkem a přidat k oblíbeným. V iOS 13 jsou vaše oblíbená místa uspořádaná v seznamu Oblíbené a vše ostatní se může přesunout do Sbírek. To znamená menší nepořádek a ještě rychlejší přístup. Ve Sbírkách si můžete uložit místa, která si chcete zapamatovat nebo navštívit, jako jsou obchody, restaurace a další, do složek, které můžete sdílet s přáteli, ponechat si je pro pozdější použití nebo použít k okamžitému zahájení navigace. Seznamy můžete navíc snadno upravovat, a dokonce nahrát vlastní obrázek, který lépe odpovídá skupině míst.

Další nové funkce

V nové verzi aplikace Mapy ocení uživatelé i další novinky a vylepšení. Mezi další nové funkce, které zde nebudeme podrobně rozebírat, patří letové informace se spoustou užitečných detailů týkajících se vašeho letu, včetně umístění terminálů a časů odletů, aktuální akce na kartách veřejných míst, lepší integrace CarPlay, přepracovaná zpětná vazba, náhled křižovatek v Číně a také nové možnosti pro vývojáře díky MapKit. Vyzkoušejte nové Mapy a užijte si cestování!

iPhone je nejlepším společníkem na cestách, ať už na krátké, nebo dlouhé vzdálenosti. Pospěšte si a vyberte si z nejnovějších modelů u iSTYLE!