Co je nového v aplikaci Fotky pro iPhone

Aplikace Fotky je jednou z nejdůležitějších aplikací pro iPhone a iPad. Obsahuje všechny fotky, které jste pořídili, a nabízí nástroje pro úpravy, které tyto fotografie ještě vylepší.

V průběhu několika posledních let Apple aplikaci Fotky neustále vylepšuje pomocí strojového učení a dalších technologií tak, aby prezentovala vaše fotografie novými a jedinečnými způsoby. Kromě prohlížení snímků můžete své vzpomínky znovu prožít. Systém iOS 13 v tom není výjimkou a obsahuje řadu vylepšení, díky kterým je aplikace Fotky ještě užitečnější.

Vylepšené uspořádání panelu Fotky

Hlavní panel Fotky získal v iOS 13 nový design, který má za cíl zdůraznit vaše nejlepší fotografie. Kromě možnosti zobrazení všech vašich fotografií, kterou známe z iOS 12, jsou k dispozici nové možnosti jejich zobrazení podle dne, měsíce a roku.

Časové uspořádání prohlížení odstraňuje nadbytečné fotky, jako jsou snímky obrazovky, fotografie účtenek a duplicitní obrázky, vybírá pouze vaše nejlepší vzpomínky. Fotografie jsou zobrazeny v dlaždicovém rozložení, nejlepší snímky jsou zobrazeny jako velké čtverce, které jsou obklopené menšími souvisejícími fotografiemi.

Denní zobrazení v aplikaci Fotky zobrazuje fotografie uspořádané podle dnů, zobrazení podle měsíce třídí fotografie do událostí, takže na první pohled vidíte nejlepší zážitky měsíce.

V zobrazení roky jsou vytvořeny podsekce, v aktuálním roce budete automaticky procházet každým měsícem, abyste získali přehledný obrázek. Když klepnete na předcházející roky, třeba 2017 nebo 2016, Apple připravil výjimečnou funkci: fotografie budou zobrazené pro podobné roční období.

Například, pokud je právě červen a vy klepnete na kartu 2017 v červnu, uvidíte fotografie, které byly pořízeny v červnu 2017. Klepnutím na konkrétní rok v tomto zobrazení přepnete na zobrazení podle měsíce, kde můžete dále vybrat požadaný měsíc, který se pak přepne do zobrazení podle dnů. Když přejedete prstem po fotografiích v zobrazení podle roků, uvidíte náhled klíčových snímků z každého měsíce.

Ve všech sekcích Apple uvádí dostupné informace, jako jsou lokace, koncerty, svátky a další, takže víte, při jaké příležitosti jste fotografie pořídili.

Nový panel Fotky je oddělený od sekce „Pro vás“, kterou Apple uvedl v iOS 12 a kde najdete vybrané fotografie. Zatímco panel Fotky je organizuje podle konkrétních dat, sekce Pro vás agreguje obsah z delších časových úseků nebo tématicky. V této části tedy najdete například prázdniny, výlety, konkrétní osoby, domácí zvířata a další tématické celky.

Nový panel Fotky i zobrazení Pro vás jsou skvělé pro prohlížení vašich nejkrásnějších vzpomínek, díky čemuž je aplikace Fotky super nástrojem pro listování vašimi fotoalby.

Na panelu Fotky se Live Photos a videa přehrávají bez zvuku, takže v zobrazení den můžete vidět krátké video, která panel Fotky oživí a dodá mu dynamiku.

Rozšířené Live Photos

Máte dvě nebo více Live Photos pořízených během 1,5 sekundy po sobě? Nová možnost Live Photos v zobrazení den na panelu Fotky přehraje všechny najednou jako krátké video, nikoli pouze jako rychlou animaci.

Narozeninové upozornění

Pokud máte u svých kontaktů fotografie v albu Lidé a máte k nim přiřazené narozeniny v aplikaci Kontakty, Apple vám v den jejich narozenin zobrazí jejich fotografie v panelu Pro vás.

Album Záznamy obrazovky

Pokud v iOS 13 pořídíte záznam obrazovky, bude automaticky uložen do nového alba Záznamy obrazovky, podobně jako ukládá screenshoty do alba Snímky obrazovky.