Chraňte svůj iPhone před zvědavýma očima

Náš život je díky iPhonů a iPadům pohodlnější než kdy jindy. Tato zařízení také mohou přispět k tomu k většímu bezpečí a soukromí.

Bezpečnost je ve věčné válce s pohodlím. Čím rychlejší a snazší je pro nás přistupovat k našim datům, tím rychlejší a snazší je to i pro někoho, kdo se pokouší je získat. Když tento úkol zkomplikujeme pro ně, bude to náročné i pro nás. Jednou z největších výhod, které nám iPhone a iPad přinášejí, je lepší vyváženost těchto dvou extrémů. Touch ID a Face ID nám umožňují vytvářet silná hesla, ale také používat biometrický přístup. Díky Klíčence v iCloudu máme jedinečná hesla, ale nemusíme si je pamatovat. Dvoufaktorové ověřování chrání naše účty, ale takovým způsobem, který se snadno používá. IPhone a iPad však mají také další možnosti, díky kterým můžeme získat ještě větší soukromí a bezpečí. Zde je návod, jak je používat!

1. Buďte silní

Pokud máte jeden z posledních modelů iPhonu nebo iPadu, máte přístup k bezpečnostním senzorům Applu: Touch ID nebo Face ID. Ty umožňují používat biometriku k ověření identity, takže zařízení můžete pomocí něj odemknout, používat Apple Pay, autorizovat nákupy pro iTunes, App Store a další aplikace. Kvůli tomuto většímu pohodlí nyní máte možnost používat silné šesticiferné heslo místo pouze čtyř číslic.

Využijte těchto výhod a, pokud dosud nepoužíváte šestimístný číselný kód, přejděte na Nastavení> [Touch ID nebo Face ID] a kódový zámek a změňte přístupový kód. Budete moci zadat nový šestimístný kód. Protože přístupový kód nemusíte zadávat tak často, můžete zvolit silnější, delší a složitější kombinaci čísel. Ano, jednou za čas budete muset podstoupit toto trápení, ale na druhou stranu to bude potřeba jen výjimečně – pouze při restartování, při několikanásobném selhání Touch ID nebo Face ID, nebo když nepoužíváte telefon pro 48 hodin. (Pokud je pro vás důležitější bezpečnost než pohodlí, vypněte Touch ID nebo Face ID a váš telefon bude vyžadovat při každém otevření silné a složité heslo.)

I když vaše zařízení nemá Touch ID nebo Face ID, měli byste stále používat zámek přístupového kódu. Chrání váš iPhone nebo iPad před zneužitím nebo kanadskými žertíky kolegů, kteří se pokusí jej otevřít pokaždé, kdy jej necháte bez dozoru, ale také zabraňuje zlodějům získat vaše data.

2. Buďte diskrétní

K čemu je dobré mít biometrické ID a šestimístný přístupový kód nebo silné heslo, pokud zamčená obrazovka poskytuje všechna vaše osobní data a přístup?

Ovládací centrum umožňuje jednoduše zapnout baterku, ale také dává možnost zloději zapnout letový režim, aby zabránil sledování.
Oznamovací centrum vám umožňuje nahlédnout do vašich zpráv a aktualizací, ale totéž mohou i zvědaví kolegové

Siri vám umožňuje jednoduše klást otázky a dávat příkazy, ale stejnou výhodu má i někdo jiný, když chce získat vaše informace.

Touch ID a Face ID jsou tak komfortní, že odemknutí trvá pouhou vteřinu. Pokud si tedy vážíte svého soukromí a zabezpečení, vypněte na uzamčené obrazovce ovládací centrum, notifikace a Siri. Pokud chcete jít na polovinu cesty, vypněte ovládací centrum a náhledy zpráv. Tímto způsobem nikdo nemůže deaktivovat vaše zařízení nebo číst vaše zprávy (i když stále vidí, kdo vám zprávy zaslal).

3. Buďte v bezpečí

Zabezpečení funguje nejlépe s defenzivní hloubkou a defenzivní hloubka znamená mít co nejvíce vrstev bezpečnosti. Heslo je něco, co víte. Touch ID a Face ID – váš otisk prstu a snímek obličej – jsou věci, které máte. Bohužel, protože vám Apple neumožňuje používat jak přístupový kód, tak biometrickou identifikaci pro zvýšení bezpečnosti, to samo o sobě nepřidává žádnou hloubku. Jednoduše to znamená pohodlí. A právě tehdy na scénu přichází dvoufázové ověření.

Při použití dvoufázového ověření musíte zadat heslo i token – něco, co znáte a co máte. Token je doručován do vašeho iPhonu, iPadu, Apple Watch nebo jiného zařízení prostřednictvím SMS nebo pomocí aplikace jako Google Authenticator, Authy, 1Password atd. Díky tomu, pokud někdo získá vaše heslo, ale nemá zařízení a aktuální token (který se neustále mění), se stále nemůže dostat do vašeho zařízení.

Ne všechny služby toto nabízejí a mnohé poskytují jiné řešení, ale u všeho, co obsahuje osobní informace, včetně vašeho e-mailu, zpráv, online úložiště atd., byste měli dvoufaktorové ověření určitě povolit.

4. Buďte čistí

Obsah, který sledujete na zařízení, je jen vaše věc. Pokud však nechcete, aby se stal i věcí někoho jiného, měli byste se ujistit, že soubory cookie, webová historie a další informace o vašem prohlížení nejsou na internetu zaznamenávány a sledovány. Safari byl prvním prohlížečen, který nabídnul anonymní prohlížení, ale dnes tuto možnost poskytuje téměř každý prohlížeč. Nabízejí také způsob, jak odstranit již zaznamenané informace. U iPhonu a iPadu jednoduše přejděte do části Nastavení> Safari. Pro Google, bez ohledu na zařízení, přejděte na ovládací prvky aktivity.

Pokud jste v kavárně, hotelu nebo na jiném veřejném místě, kde nemůžete důvěřovat internetovému připojení, stojí za to zvážit i ochranu vaší aktivity prostřednictvím VPN.

5. Buďte tvrdí

To, že aplikace chce znát vaši polohu, neznamená, že je to ve vašem zájmu. Vaše lokace patří mezi vaše nejsoukromější informace a sledování vaší polohy také vyčerpávají baterii a procesor vašeho iPhonu nebo iPadu. Nezapomeňte tedy projít Nastavení> Soukromí> Polohové služby a vypnout vše, co nepoužíváte pravidelně nebo nutně. V případě, že to budete potřebovat, je můžete kdykoli znovu zapnout.

Stejně tak doporučujeme, pokud jste udělili přístup aplikacím k vašemu Twitteru (ujistěte se, že používáte Sdílení> Vyžádejte si přístup na iOS), Facebooku nebo jiným účtům, pravidelně tyto přístupy procházejte a kontrolujte.

6. Buďte chytří

Bezpečnost je v neustálé válce s pohodlím. Naštěstí existuje několik správců hesel, která ukládají všechna vaše silná, jedinečná hesla a udělují vám přístup pomocí hlavního hesla nebo otisku prstu nebo obličeje pomocí Touch ID nebo Face ID. Díky rozšířením je můžete dokonce použít k vyplnění hesel přímo do Safari a dalších aplikací.

Klíčenka pro iCloud je ve vašem zařízení už integrovaná, ale pokud chcete být ještě ve větším bezpečí, můžete použít 1Password, Lastpass, DataVault nebo jiný vyhrazený správce hesel. Tyto aplikace nabízejí další funkce, jako jsou bezpečnostní audity, výstrahy, týmy, podpora tokenů a další.