Čas u obrazovky v iOS 13 přináší další možnosti rodičovského dohledu

Být rodičem v digitálním věku není snadné. Na jedné straně chcete, aby vaše děti mohly plně využívat výdobytky nejnovějších technologií, na straně druhé máte pocit, že je potřeba je chránit před jejími úskalími. Naštěstí Apple neustále pracuje na tom, aby rodičům pomáhal děti aktivně chránit sadou nativních nástrojů rodičovského dohledu pod názvem Čas u obrazovky. Podívejme se, jak se tato funkce zlepšila a rozšířila v iOS 13.

Jako každý rodič máte možná i vy obavy z toho, jak vaše děti používají technologie. A tento strach určitě není neoprávněný. První krok je děti naučit správným zásadám a postupům, jak se orientovat na internetu, jak komunikovat na sociálních médiích, jak chránit své soukromí a nevystavovat se nebezpečí. I když toto vše budou znát, není možné je ochránit před všemi možnými podvody a odstínit je od veškerého nevhodného obsahu, který je na internetu vzdálen jen několik kliknutí. V takové chvíli přichází vhod nástroje rodičovské kontroly. Tyto nástroje jsou speciálně navrženy tak, aby zařízení vašeho dítěte bylo bezpečné a adekvátní jeho věku a aby vám ulehčily vaši rodičovskou roli.

V případě, že nemáte děti, ale zajímá vás, jak svůj iPhone používáte, můžete pomocí funkce Čas u obrazovky získat mnoho užitečných poznatků o svém každodenním používání telefonu. Prohlížení podrobných statistik vašeho využití spolu s možností stanovit limity pro určité aplikace vám pomohou udělat si čas na oddech od technologií strávený v kruhu rodiny nebo v přírodě.

Čas u obrazovky

S funkcí Čas u obrazovky, která byla uvedena vloni v rámci iOS 12, představil Apple mnohem robustnější sadu možností rodičovského dohledu než v předchozích verzích systému. Čas u obrazovky je v podstatě diagnostický nástroj, který umožňuje vidět, kolik času opravdu trávíte na Facebooku, Instagramu nebo chatováním na WhatsAppu. Zatímco jeho hlavní rolí je ukázat vám, jak hodně jste zařízení používali – podle kategorie, aplikace nebo webové stránky –, Čas u obrazovky také obsahuje vyladěná nastavení, která zabrání dětem v přístupu k něčemu, co nechcete, aby viděly. Existují různé „úrovně“ dohledu, takže můžete používat a upravovat více než jednu z těchto možností najednou a nastavit ten nejvhodnější rodičovský dohled pro svou rodinu. Nastavit můžete Klidový čas – dobu, po kterou nelze zařízení používat, různé Limity pro aplikace, nastavit si seznam Vždy povolených aplikací, které lze použít kdykoliv, i během Klidového času. Omezení obsahu a soukromí vám umožňují vyladit přístup ke konkrétním typům obsahu, upravovat nastavení ochrany osobních údajů a ne/povolit změny přístupového kódu, účtu, mobilních dat, hlasitosti a dalších položek. A co je nového v iOS 13?

Nastavení limitů

V aktualizovaném Času u obrazovky najdete nové možnosti nastavování limitů. První z nich je rychlý způsob nastavení kombinovaných limitů aplikací, který umožní uživateli nastavit celkový limit pro vícero aplikací najednou. Můžete vytvořit kombinované limity pro různé kategorie aplikací, specifické aplikace, a dokonce i webové stránky. Stručně řečeno, můžete si tuto funkci přizpůsobit přesně na míru potřeb svého dítěte.

Chcete-li nastavit kombinovaný limit:

  1. Otevřete Nastavení > Čas u obrazovky a vyberte Limity pro aplikace.
  2. Klepněte na Přidat omezení.
  3. Vyberte jednu z kategorií, např. sociální sítě, a v rolovací nabídce vyberte aplikace, které chcete zahrnout do omezení.
  4. Pak vyberte další kategorii a postupujte stejně.
  5. Ve spodní části nabídky vyberte Webové stránky a přidejte stránky, které chcete zahrnout do omezení.
  6. Když máte hotovo, klepněte na Další v pravém horní rohu a vyberte celkový limit za den (24 hodin).
  7. Pak klepněte na Přidat.

Pokud máte zapnutou volbu Sdílet mezi všemi zařízeními, limity pro aplikace budou platit pro všechna zařízení přihlášená ke stejnému Apple ID. Vy nebo vaše dítě obdržíte upozornění pět minut předtím, než vyprší nastavený limit.

Více údajů o používání

Čas u obrazovky vám poskytuje podrobné údaje o využití vašeho iPhonu. Nyní v iOS 13 můžete objevovat podrobné statistiky využití iPhonu nejen za poslední týden, ale za posledních 30 dní. Prodloužení statistického období vám umožní získat lepší přehled o tom, jak iPhone používáte vy nebo vaše děti, a rozpoznat v tom určité tendence a trendy. Když klepnete pod grafem na Zobrazit veškerou aktivitu, najdete podrobné grafy a informace, jako jsou nejvíce používané aplikace, počet zvednutí telefonu, první použité aplikace a počet oznámení. Cílem této statistiky je samozřejmě pomoci vám udělat si jasný obrázek o vašem každodenním používání iPhonu a zároveň vám posloužit jako vodítko při stanovení limitů pro sebe nebo své děti.

Limity komunikace a seznam kontaktů pro děti

Limity komunikace jsou zcela novou funkcí, která se do iOS 13 dostane letos na podzim a měla by dorazit velmi brzy. Nová možnost nastavení limitů komunikace umožní rodičům vybrat kontakty, se kterými mohou jejich děti volat, posílat si textové zprávy nebo používat FaceTime – po celý den i během Klidového času. Díky nové funkci mohou rodiče povolit telefonní hovory pouze od lidí, kteří jsou v seznamu kontaktů dětského telefonu. Jako rodič se můžete rozhodnout, kdo může komunikovat s vašimi dětmi, a povolit pouze důvěryhodná čísla. Součástí funkce by měl být také volitelný přepínač umožňující uživatelům přidávat se do skupinových konverzací, pokud je v nich přítomen známý kontakt nebo člen rodiny.

Ještě minutu

Když vyprší limit Času u obrazovky a vy nebo vaše děti jste právě uprostřed nějaké práce nebo hry, může se stát, že neuložené změny ztratíte. Namísto toho, aby byly aplikace okamžitě ukončeny, Čas u obrazovky v iOS 13 nyní nabízí možnost požádat o „ještě minutu“. Uživatelé dostanou upozornění, že čas používání se naplnil, a minuta navíc jim umožní uložit si práci nebo se odhlásit ze hry.