Ať nás provází síla – Testovali jsme nový Mac Pro a Pro Display XDR

Na několik dní jsme dostali šanci obdivovat a testovat nový Mac Pro a Pro Display XDR.

Na první pohled vás určitě zaujme velikosti stroje. Je skutečně obrovský. Alespoň pro ty oči, které si zvykly na zařízení s úzkými rámečky, které vypadají jako subtilní umělecká díla. A teď přichází skutečně monstrum.

Když sejmete hliníkový kryt a nahlédnete dovnitř, zařízení je stejně krásné jako zvenku. Inženýři Applu pečlivě navrhli vše do posledního detailu tak, aby bylo možné všechny komponenty snadno vyměnit. Všechny šroubky a patice jsou očíslovány, abyste mohli ve správném pořadí rozebrat nebo sestavit například grafický procesor.

Přední strana hliníkového krytu připomíná struhadlo a celý design je neuvěřitelně krásný a masivní. Jeho vnitřek je vyplněn pěnou, aby nezanechal škrábance na povrchu ocelové konstrukce. Inženýři také věnovali pozornost tomu, aby bylo chlazení co nejtišší i při dlouhodobé zátěži. Tři ventilátory na přední straně se otáčejí různými rychlostmi, vnitřní moduly obsahují pouze chladicí otvory.

Pokud jde o porty a konektory, Apple byl skutečně velkorysý. K dispozici jsou čtyři porty USB-C, všechny jsou vybaveny technologií Thunderbolt 3, v zadní části krytu najdete také dva konektory USB-A (s rychlostí až 5 Gb/s). Součástí základního modelu jsou také dva konektory HDM a dva ethernetové (10 GB). Přidáním dalších grafických karet zvýšíte také počet konektorů.

Výkon počítače je vynikající, když jej správně používáte. My jsme pracovali s materiály BRAW 4K, což je pro střih videa střední kvalita. A pravdou je, že to není to specialita Macu Pro.

Pro nás však byl skutečnou hvězdou testu displej Pro Display XDR. 32palcový K6 LCD IPS displej má větší dynamický rozsah než HDR, jak je jasné ze zkratky XDR. Nemohli jsme si jej vynachválit. Jeho svítivost je 1 600 nitů (nové MacBooks nabízejí asi 500 nitů), který nejlépe využijete při editaci HDR materiálů, protože vám umožní vidět všechny detaily.

Displej obsahuje také sensor True Tone, který automaticky přizpůsobuje barevnost okolnímu světlu. Lze jej vypnout, pokud potřebujete konzistentní zobrazení.

Také zadní strana displeje působí majestátně. Má stejný design struhadla jako Mac Pro. Kromě toho, že krásně vypadá, hraje i významnou roli při chlazení. Uprostřed najdete čtyři porty USB-C, jeden s Thunderbolt 3, které vám umožní připojit displej k Mac Pro nebo k běžnému MacBooku Pro. Ostatní porty slouží hlavně pro připojení periferií.
Pojďme se také podívat na proslulý stojan. Na první pohled je mnohem větší, než jsme si mysleli, ale poměrně masivní.

Jeho základna tvoří pevný hliníkový blok, který bezpečně drží a podpírá celý displej. Jeho noha končí inteligentním konektorem, kde se odehrává veškerá magie.

Displej se ke stojanu připojuje magneticky, což skutečně odráží celkovou jednoduchost přístupu Apple. Impozantní je také skutečnost, že tak mohutné zařízení můžete snadno posunovat nahoru a dolů jen dvěma prsty, aniž byste měnili zorný úhel.

Stejně snadné je displej přetočit do vertikálního režimu. Chcete-li pohybovat displejem, stačí na zadní straně stojanu uvolnit zarážku a díky vestavěnému gyroskopu se otočí celý displej. Díky tomu je Pro Stand je skutečně jedinečným příslušenstvím, čemuž odpovídá i trochu odvážná cenovka.

Shrnuto a podtrženo, Mac Pro představuje ve srovnání s předchůdcem obrovský krok vpřed, jedná se o jedinečné zařízení pro profesionální použití. Je modulární, nebude rychle zastarávat a má vše, co máme v zařízeních Applu rádi. Pro Display XDR může být skvělou volbou pro mnoho dalších uživatelů, protože si skvěle poradí s materiálem v 4K a 6K.