Apple Watch – váš osobní anděl strážný

Na internetu najdete mnoho příběhů uživatelů, kterým chytré hodinky Apple Watch zachránily život. Zde je sedm z nich. Všechny dokazují, že Apple Watch opravdu stojí za to.

Ochrana zdraví a života uživatelů byla od samého počátku nejvyšší prioritou ve vývoji Apple Watch. Hodinky dokážou pravidelně monitorovat srdeční tep již od svého vydání v roce 2015. Pokud k tomu přidáte tísňová volání, detekci pádu a pokročilé sledování tepové frekvence, je jasné, že hodinky Apple Watch jsou mnohem více než jen pouhá technologická hračka. Nevěříte? Zde je několik příběhů, které to dokazují.

Dennis Anselmo

Kanaďan Dennis Anselmo se v roce 2015 začal v práci cítit špatně. Bylo mu horko a zároveň chladno a měl pocit, že na něj leze chřipka. Když se však podíval na své nedávno zakoupené hodinky Apple Watch, zjistil, že jeho srdeční tep je vyšší než 200 tepů za minutu a vykazuje známky infarktu. Urychleně byl dopraven do nemocnice, kde mu bylo diagnostikováno zablokování hlavní tepny. Bez okamžitého zásahu by nastalo během několika hodin smrtelné selhání srdce. Naštěstí se brzy zotavil a jeho manželce teď nevadí, kolik peněz ho chytré hodinky stály.

Kacie Anderson

Mladá maminka jela autem se svým 9měsíčním synkem, když do nich naboural opilý řidič. Při srážce Kacie několikrát narazila do okna. Když znovu nabyla vědomí, nic neviděla. Svůj telefon se pokoušela najít hmatem v rozbitém autě. Pak si najednou vzpomněla na nouzovou funkci hodinek a pomocí bočního tlačítka vytočila číslo záchranky. Záchranáři přijeli včas a v nemocnici zjistili, že Kacie utrpěla zranění hlavy a páteře a její šíjové svaly byly natrženy. Její malý syn naštěstí vyvázl z autonehody zcela bez zranění.

Kevin Pearson

52letý muž z Cockermouthu seděl a četl si, když hodinky na jeho zápěstí oznámily neobvykle vysokou srdeční frekvenci 160 tepů za minutu. Žádné jiné potíže neměl, ale následoval příkazy hodinek. V následujících několika minutách hodinky naměřily různé výsledky mezi 75 a 135 tepy za minutu. Nejlepší bylo, že seděl v čekárně nemocnice a čekal na svého otce. Pomyslel si, že je možná něco špatně s hodinkami, ale přesto se zeptal přítomného lékaře, co si o tom myslí. Ukázalo se, že má opravdu poruchu srdečního rytmu, kterou hodinky Apple Watch tehdy ještě nedovedly odhalit. Pearson si myslí, že mu hodinky zachránily život. Dokonce napsal děkovný dopis Timu Cookovi.

Jason Perlow

Autor webu ZDNet tech se sám na sobě přesvědčil, že používání chytrých zařízení má skutečně smysl. Apple Watch Series 2 si koupil z čiré zvědavosti. Po několika měsících používání je prostě přestal nosit. Obrat nastal, až když se zapojil do výzkumného programu Applu a Stanford Medicine – Apple Heart Study.

Začal sledovat svůj srdeční tep a po několika dnech se začala sypat hlášení. Účastníci studie byli povinni okamžitě kontaktovat určeného kardiologa, proto tak učinil i Perlow. Ukázalo se, že jeho pravá srdeční předsíň je zvětšena a musí podstoupit menší operaci. Podle lékaře měl štěstí, že byl diagnostikován brzy. Podobné problémy mohou způsobit vážné zdravotní potíže. Ačkoli Perlow byl na začátku skeptický, teď tvrdí, že bude hodinky nosit po celý svůj život.

Ed Dentel

46letý komunikační poradce Ed Dentel pravidelně cvičil. Kromě taekwonda také lyžoval a jezdil na kole. I když se cítil naprosto zdravě, hodinky Apple Watch ho minulý prosinec informovaly o nepravidelném srdečním rytmu. Zpočátku nebral hlášení vážně, ale Apple Watch nadále posílaly upozornění. Měření provedl několikrát se stejnými výsledky. Nakonec šel na pohotovost s tím, že ho k tomu vyzvaly jeho chytré hodinky. Lékaři ověřili výsledky měření a diagnostikovali mu poruchu srdečního rytmu, kterou bylo možné snadno léčit, protože byla odhalena v počátečním stadiu.

Lucas Russo

Dvanáctiletý chlapec z New Yorku tento rok na jaře neustále žadonil u rodičů, aby mu koupili hodinky Apple Watch. Když se jeho rodiče vzdali a hodinky mu konečně pořídili, Apple Watch neustále posílaly hlášení o srdečním tepu nad 200 úderů za minutu, což je považováno za extrémně vysokou frekvenci. Nejprve si mysleli, že hodinky nefungují správně, ale lékařská kontrola potvrdila měření hodinek. Lékaři chlapci diagnostikovali zvětšené srdce, které mohlo vést k srdečnímu infarktu. Díky včasnému odhalení mohli jeho stav léčit jednoduchou procedurou a pravidelnou medikací.

Při čtení těchto příběhů máte možná chuť jít si rovnou koupit nové Apple Watch. Je ale nutné dodat, že nošení chytrých hodinek nenahrazuje pravidelné lékařské prohlídky, aktivní životní styl a zdravou výživu, které mohou snížit riziko srdečních onemocnění.

Pokud chcete i vy vlastnit hodinky Apple Watch, podívejte se na nejlepší nabídky u iSTYLE!