Apple vám pomáhá zabezpečit vaši domácnost

Ochrana vašeho domova je naprostá nezbytnost, ale digitální bezpečnostní systémy, které jsou k dispozici dnes, mají daleko k dokonalosti. Apple nyní nabízí řešení s novým typem kamerového systému a domácími routery.

Společnost představila v této oblasti několik nových služeb, jako je Sign in with Apple nebo aktualizovaná aplikace Find My. Domácí kamery a inteligentní domácí systémy nejsou nic nového, určitě znáte například domácí kamery Nokia, lampy EVE, inteligentní konektory a ventily. Jejich spolehlivost je však velmi sporná a jejich nejslabším článkem je komunikace.

Apple nyní představil HomeKit Secure Video a routery s podporou HomeKit, které znamenají bezpečnější inteligentní kamery a bezpečnější síť pro vaše zařízení.

Bezpečnější kamery

Je jen na vašem rozhodnutí, zda chcete sledovat svou vlastní domácnost nebo ne. Stejně tak si můžete zvolit nastavení fotoaparátu. Ale jejich použití může být nyní daleko efektivnější.

Současné systémy posílají nahraná videa pro analýzu do cloudu, kde se vyhodnocuje, zda je něco v nepořádku. Nicméně posílat nešifrovaná videa z vašeho domova je obrovské bezpečnostní riziko.

Oproti tomu kamery Applu pracující s technologií Secure Video zpracovávají data ve vašich domácích zařízeních, která jsou kompatibilní s HomeKit (iPad, Apple TV nebo HomePod). Data jsou do iCloudu posílána šifrovaně, což zabrání Applu přistupovat k nezašifrovaným záznamům. Apple zajišťuje uložení dat po dobu deseti dnů, toto úložiště se nebude počítat do původního balíčku iCloud.

Pokud systém zjistí nějaké problémy a odešle živé video nebo když vy chcete vidět, co se děje doma, přenos bude také šifrován. Stejně jako v případě Find My budou data šifrována asymetrickými klíči a video bude dešifrováno pouze na vašem zařízení ve vašich rukou.

Bezpečnější domov

I když jste vybrali nejbezpečnější kamery, s největší pravděpodobností na každého člena vaší domácnosti připadají další tři nebo čtyři zařízení. Jestlipak mohou bezpečně komunikovat mezi sebou a se světem? Aby byla jejich komunikace naprosto bezpečná, Apple představil routery s podporou HomeKit.

Možná vás nikdy nenapadlo, že by to mohlo hrát důležitou roli. Ale vaše data se mohou ocitnout v nebezpečí i kvůli zdánlivým maličkostem. Před pár měsíci jsem dostal e-mail sám od sebe! V lámané angličtině mě informovali, že hackli můj účet pomocí zranitelnosti mého routeru.

Naštěstí to byl jen neškodný spoofing, ale přimělo mě to přemýšlet o bezpečnosti mé domácí sítě. Na internetu jsem snadno našel mnoho podrobných návodů, jak se dostat do domácího routeru.

Řešením Applu je router podporující technologii HomeKit. Domácí routery využívající tento protokol mohou snadno oddělit vaše domácí zařízení od internetu a zajistit bezpečný přenos dat pro všechna zařízení. To znamená, že například ventil radiátoru, který nemá žádné šifrování, může pomocí tohoto řešení data šifrovat.

Mnoho značek, které mají v nabídce řešení inteligentní domácnosti, nabízejí „centrální hub“, který koordinuje ostatní zařízení a je zodpovědný za jejich bezpečnost, avšak nepracuje jako router. Takže jsem víc než zvědavý, co Apple vytáhne z rukávu a jak dopadne jeho srovnání s dalšími výrobci na trhu, jako je Linksys.

Poté, co Apple vytvořil co možná nejvíce chráněné prostředí ve vašich domovech, se možná bude věnovat vývoji zařízení, které se bude podobat HomePodu a bude fungovat jako centrální hub. Je to docela dobře možné, protože hardware HomePodu je velmi podobný iPhonu a má vynikající výpočetní kapacitu. Pro tento úkol by byl ideální. Plánuje to Apple? Je příliš brzy na spekulace, ale jedna věc je jistá: na tomto trhu je pro Apple obrovský potenciál.

Ve výběru iSTYLE můžete najít mnoho inteligentních domácích zařízení a příslušenství. Nyní si je můžete zakoupit s jistotou, že nebudou bezpečnostním problémem vaší domácí sítě.