Apple uděluje první hudební ocenění Apple Music Awards

Letos poprvé Apple uděluje vlastní hudební ocenění Apple Music Awards. Slavnostní předání cen zahájí jeden z největších fenoménů současného hudebního průmyslu, zpěvačka Billie Eilish.

Poprvé v historii Apple uděluje vlastní hudební ceny a vzdává tak hold hudebníkům, kteří mají největší vliv na komunitu a kulturu.

Oceněny jsou různé kategorie, jako Umělec roku, Objev roku a Píseň roku.

Umělkyně roku: Billie Eilish

Billie Eilish je globální fenomén. Přístupnost její hudby proměnila její debutové album When we fall asleep, where do we go?, které s ní napsal a produkoval její bratr, skladatelský zázrak FINNEAS, na okamžitý celosvětový úspěch a letošní nejhranější album Apple Music.

Album When we fall asleep, where do we go? jako nejstreamovanější album roku 2019 s více než miliardou streamů navíc získá ocenění Album roku Apple Music. Billie také obdrží cenu pro skladatele roku, která bude patřit jí i jejímu bratrovi FINNEASovi.

Objev roku: Lizzo

Tato supernova rapu a soulu úplně změnila obecnou představu o tom, co to znamená být popovou ikonou. „Tomu se říká průlom, miláčci,“ říká Lizzo Apple Music. Nemá smysl být pokorný: stěží lze dosáhnout většího úspěchu, než se to povedlo s Cuz I Love You a sebevědomým singlem Truth Hurts, který se odvažuje ptát, jak by měly vypadat a znít popové hvězdy a zda by při twerkování měly hrát na flétnu.

Píseň roku: Old Town Road od Lil Nas X

Skutečná virální senzace. Tato žánrově neurčitá, podomácku udělaná hymna se stala nejúspěšnějším singlem roku 2019 a letos nejstreamovanější písní na Apple Music.

A ještě něco o cenách

Pro ocenění mimořádného řemeslného procesu, který je nedílnou součástí tvorby hudby, navrhl Apple řadu výjimečných cen. Cenou pro každou kategorii je silikonová oplatka zavěšená mezi leštěným sklem a opracovaným, eloxovaným hliníkovým tělem. Oplatky začínají jako perfektní, na nanometry přesný 12palcový disk z křemíku. Pak jsou naneseny měděné vrstvy, které jsou modelovány ultrafialovou litografií, aby se vytvořila spojení mezi miliardami tranzistorů. Výsledek tohoto komplexního procesu, předtím než je nakrájen na stovky jednotlivých čipů, je ohromující a výrazný. Symbolické gesto spočívá v tom, že stejné čipy, které napájí zařízení, která vám přináší světovou hudbu na dosah prstů, jsou také v samém srdci cen Apple Music Awards.

Apple Music oslaví předávání Apple Music Awards speciální performancí Billie Eilish v Steve Jobs Theatre v Apple Parku. Show má být něco zcela jiného, než co jsme v podání této jednomyslně korunované umělkyně roku doposud viděli. Exkluzivní předávání bude vysíláno živě po celém světě 5. prosince v 03.30 SEČ.